• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak używać podejścia obiektowego?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
436 wizyt
pytanie zadane 31 stycznia 2017 w PHP przez szustka124 Gaduła (4,380 p.)
Witam

Od niedawna zacząłem poznawać podejście obiektowe, ogólnie w programowaniu. Rozumiem już jak tworzy się podstawowe klasy, czym są metody, czy właściwości. Jednak cały czas nurtuje mnie jedno pytanie. Jak użyć podejścia obiektowego dla przykładu, w skrypcie logowania na stronę, tak, aby nie można było tego nazwać programem proceduralnym?

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 31 stycznia 2017 przez Piotr Lis Obywatel (1,310 p.)

Witam,

Osobiście zajmuję się teraz językiem C++, ale z tego co mi wiadomo ścieżka rozumowania owego podejścia jest taka sama. Podałeś tutaj przykład logowania do strony, więc tworzysz klasę załóżmy hasło, potem w klasie dopisujesz zmienne klasy np.[rodzaj zmiennej tekstowej w PHP] hasło; itp. Następnie metody np. [zmienna w PHP]wczytaj itd. Pamiętaj program obiektowy jest wtedy, kiedy WYWOŁUJESZ METODY NA RZECZ OBIEKTÓW, a proceduralny, kiedy wywołujesz funkcje w programie głównym. Jeżeli masz jakieś pytania to dawaj śmiało smiley

komentarz 31 stycznia 2017 przez szustka124 Gaduła (4,380 p.)
Dzięki, przemyślałem to na szybko i chyba zrozumiałem. Tylko teraz nasunęło mi się jedno pytanie. Czy kiedy mam zamiar utworzyć tylko jeden obiekt na podstawie danej klasy(chociażby logowanie), czy jest w ogóle sens ją tworzyć i zrobić to proceduralnie?
komentarz 1 lutego 2017 przez Piotr Lis Obywatel (1,310 p.)
Oczywiście że się opłaca, ponieważ dzieki temu możesz stworzyć setki takich okien do logowania, a klase samą w sobie możesz używać wiele razy po prostu ją kopiując do innych projektów.Nawet jeśli robisz małą aplikację to i tak ta klasa może Ci sie przydać w przyszłości do innych projektów
+1 głos
odpowiedź 31 stycznia 2017 przez Assasz Nałogowiec (30,460 p.)
Zamiast pisać procedurę, krok po kroku jak w instrukcji, każdy byt traktujesz jako obiekt. A każdy obiekt jest tworzony według pewnego schematu (klasy) i przysługują mu pewne działania (metody). Na przykładzie logowania? Logowanie jako metoda klasy user, którego instancją (obiektem) jest każdy użytkownik. To znaczy, że każdy użytkownik powstał na pewien wzór, który określa klasa user, oraz przysługuje mu działanie w postaci logowania się (czyli metoda).
komentarz 31 stycznia 2017 przez szustka124 Gaduła (4,380 p.)
Czy poprawnie byłoby stworzyć metody: logowanie, rejestracja, wylogowanie w jednej klasie?
komentarz 1 lutego 2017 przez Assasz Nałogowiec (30,460 p.)
Oczywiście. Aczkolwiek wylogowanie to w zasadzie 2 linijki kodu, więc równie dobrze możesz to zrobić tradycyjnie, sam się przekonaj, czy się opłaca tworzyć do tego dodatkową metodę.
0 głosów
odpowiedź 31 stycznia 2017 przez niezalogowany
Wydaję mi się że podejście przy logowaniu try{}catch(){} jest "obiektowe" , ale możliwe że nie. Prawda jest taka że sam poczujesz kiedy potrzebna Ci jest obiektówka, ja tam napisałem już paręnaście systemów logowania-rejestracji i nie były one obiektowe,a były raczej napisane dobrze. Ja obiektówki tak na powarzenie użyłem dopiero jak pisałem grę php-js, ale to jednak, przypominam, nie są języki obiektowe w js totalnie nie wiem jak to działa niby wszystko jest obiektem, ale klasy nie stworzysz , natomiast php jak c++ jest zorientowany obiektowo, ale o pełnej obiektowści jak w ruby czy c# nie ma mowy, na razie pisz kod, a obiektówka ci wejdzie do głowy kiedy jej użyje w tedy kiedy na prawdę będzie ona potrzebna
komentarz 31 stycznia 2017 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Piszę w pełni obiektowo w PHP. Śmiem nawet twierdzić, że lepiej niż duża część innych programistów.

Szach.
komentarz 31 stycznia 2017 przez niezalogowany
Ale nie rozumiem, nie ma w tym nic złego, wręcz przeciwnie obiektówka w im większym projekcie tym bardziej przydatna, mi raczej chodziło o to że nie ma sensu brać kilof to kopania dołka w plaży... i stwierdziłem też fakt że php nie jest obiektowy, a jedynie lub aż zorientowany obiektowo, dopiero od wersji bodajże 5
komentarz 31 stycznia 2017 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
O matko. Skończyłeś mi argumenty stwierdzając że PHP nie jest obiektowy tylko zorientowany obiektowo.

Gdybyś miał wymienić cechy obiektowości, w sensie abstrakcyjnym, to co byś wymienił? Wiesz w ogóle jak są realizowane mechanizmy dziedziczenia? W ogóle czym jest język obiektowy? A czym jest język zorientowany obiektowo :)
komentarz 31 stycznia 2017 przez niezalogowany
Wiec powiesz mi że PHP jest całkowicie obiektowy, jak Ruby,Objective-C,C#,java ?
komentarz 31 stycznia 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Nie ma to żadnego znaczenie w kwestii architektury i planowania systemowego.
komentarz 31 stycznia 2017 przez niezalogowany
Skoro tak uważasz :D
komentarz 31 stycznia 2017 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Ty mi powiedz :)

To że w danym języku brak pewnych cech obiektowości to nie oznacza że język ten nie jest obiektowy.

Tak samo można się czepiać do Pythona, że nie ma mechanizmu enkapsulacji.
komentarz 31 stycznia 2017 przez niezalogowany
W sumie racja :D
0 głosów
odpowiedź 1 lutego 2017 przez efiku Szeryf (75,160 p.)

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 809 wizyt
pytanie zadane 11 lutego 2022 w OpenGL, Unity przez BarSki13 Obywatel (1,250 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 161 wizyt

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...