• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak zblurować kolor tła bez blurowania tekstu?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
569 wizyt
pytanie zadane 26 stycznia 2017 w HTML i CSS przez Meggie Nowicjusz (120 p.)

Witam was serdecznie :)

Od kilku dni wsiąkam w tematy web deweloperki i próbuję stworzyć swoją pierwszą stronę-wizytówkę (na razie wygląd).

Moim problemem jest to, że chcę zblurować tło div, bez blurowania tekstu. Szukałam odpowiedzi w W3Schools czy StackOverflow, jednak tam pojawiały się pytania i odpowiedzi na temat zblurowania obrazka w tle, a nie samego koloru tła.

Na chwilę obecną wygląda to niestety tak:
zblurowane tło i zblurowany tekst

Kod html i css jaki mam do tej pory wygląda tak:

HTML:

<! DOCTYPE html>
<html>
<head>
<meta charset="UTF-8">
<title></title>
<meta name="description" content=" ">
<meta name="keywords" content=" ">
<meta name="author" content=" ">
<meta http-equiv="X-Ua-Compatible content="IE=edge, chrome=1">

<link rel="stylesheet" href="css/main.css"/>
	<script src="code.js"></script>

</head>
<body>

	<div class="container"> 
	<div class="logo"><h1> Coffee </h></div>
	<div class="menu"> Coffee</div>
	<div class="content"> Coffee</div>
	<div class="sidebar"> Coffee</div>
	<div class="footer">Site Author: ; 
		<br> Web Designer:  
		<br> Special thanks for:   </div>

</div>

</body>
</html>

 

 

CSS:

body
{	background-image: url(../img/coffee.jpg);
	/* Background pattern from photoshopcs6download.com */
	margin: 0;
}

.container
{	background-color: rgba(139,69,19,0.6);
	filter: blur(5px) brightness(0.5);
	width: 900px;
	height: 500px;
	margin-left: auto;
	margin-right: auto;
	border: 2px solid;
    border-radius: 2em;
	
}

.logo
{	
	width: 900px;
	height: 60px;
	border: 2px solid;
    border-radius: 2em;
	font-family: Arial-Black;
	color: black;
}


.menu
{	
	filter: blur(5px) brightness(0.5);
	width: 900px;
	height: 50px;
	border: 2px solid;
    border-radius: 2em;
	font-family: Arial-Black;
	color: black;
	
}

 

 

Będę bardzo wdzięczna za podpowiedzi i poprawki :)
 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 26 stycznia 2017 przez xmentor Nałogowiec (49,520 p.)
Jedyne co mi przychodzi do głowy, to zrobić to w :after/:before.
komentarz 26 stycznia 2017 przez Meggie Nowicjusz (120 p.)
A mógłbyś nieco rozszerzyć myśl? :3
komentarz 26 stycznia 2017 przez xmentor Nałogowiec (49,520 p.)
po prostu tło danego pojemnika zrobić w :after/:before i je zblurować.
0 głosów
odpowiedź 26 stycznia 2017 przez Kamil Naja Nałogowiec (27,410 p.)
Odpowiedź na to pytanie znalazłem w książce autorki Lea Verou. Załączam link do codepen

https://codepen.io/KamilNaja/pen/YNzaGQ
komentarz 26 stycznia 2017 przez Meggie Nowicjusz (120 p.)
dzięki, na pewno się przyda :)

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 4,247 wizyt
pytanie zadane 17 września 2016 w C i C++ przez Owczarek Niemiecki Obywatel (1,570 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 2,069 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 1,038 wizyt
pytanie zadane 12 września 2016 w HTML i CSS przez schumix Początkujący (330 p.)

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,663 komentarzy

61,964 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...