• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Program dziala ale nietypowo [Java]

Object Storage Arubacloud
0 głosów
191 wizyt
pytanie zadane 2 stycznia 2017 w Java przez 0xf Dyskutant (8,180 p.)
Czesc napisalem program ktory generuje mi n losowych napisow ale zauwazylem ze jak daje zakres zeby dawal mi znaki z tablicy ASCII az do np. 100 to nie wyswietla mi takich znakow jak litery tylko jakies znaki zapytania itp.

Ktos wie dlaczego moze sie tak dziac?

Wrzucam link do kodu:

http://pastebin.com/VJxMKBpp

Z gory dzieki za pomoc.

BTW czy wyrazeniami regularnymi moglbym jakos teraz wyszukac podanego przez mnie czlonu typu string np. "abc" w tych wygenerowanych napisach i wyswietlic tylke te ktore taki czlon posiadaja.

I jak wyglada skladnia do takiego wyszukania?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 2 stycznia 2017 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
Bo w pierwszych 100 znajdują się również np znaki zapytania https://www.cs.cmu.edu/~pattis/15-1XX/common/handouts/ascii.html
0 głosów
odpowiedź 2 stycznia 2017 przez Mateusz51 Nałogowiec (28,180 p.)
Pamietaj że znaki ascii które są "drukowalne" zaczynaja się od 32. Z tego co widze w kodzie generujesz znaki od 0 do ustalonej przez Ciebie górnej granicy. Czyli załapujesz się na te niestandardowe znaki.

Co do wyrażeń regularnych polecam przeczytać: http://kobietydokodu.pl/4-wyrazenia-regularne/
komentarz 2 stycznia 2017 przez 0xf Dyskutant (8,180 p.)
komentarz 2 stycznia 2017 przez Mateusz51 Nałogowiec (28,180 p.)
30 linijka musiał byś zmienić i jeśli dobrze rozumiem to 19 jest niepotrzebna

Chyba że zastanawiasz sie jak zmienić tablice stringów w liste. Albo dodawać do listy

To wtedy można zrobić

String table[] = cośtam cośtam

List<String>  lista = Array.asList(table);

jak chcesz ArrayList to możesz jeszcze dodać

ArrayList<String> lista = new ArrayLisy(Array.asList(table));
komentarz 2 stycznia 2017 przez 0xf Dyskutant (8,180 p.)
19 wczytuje co chcemy za czlon wyszukac a costam costam to co ma reprezentowac bo nie rozumiem do konca?
komentarz 2 stycznia 2017 przez Mateusz51 Nałogowiec (28,180 p.)
To reprezentuje tablice stringów którą chcesz przerobić na liste
komentarz 3 stycznia 2017 przez 0xf Dyskutant (8,180 p.)
Napisalem kompiluje sie ale nie dziala tak jakbym chcial nie pokazuje mi tego co bym chcial jak to zrobic?

A i jak wpisuje takie wyrazenie dla ktorego wartosc bedzie false to dostaje blad i wywala mi program.

https://zapodaj.net/84d333b5965be.png.html

http://pastebin.com/2G7tAy7K

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 771 wizyt
pytanie zadane 19 lipca 2019 w Java przez xeezz Nowicjusz (240 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 146 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 1,502 wizyt
pytanie zadane 7 marca 2016 w Systemy operacyjne, programy przez babiak Obywatel (1,810 p.)

92,689 zapytań

141,601 odpowiedzi

320,095 komentarzy

62,048 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...