• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Linux do c++

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,608 wizyt
pytanie zadane 24 grudnia 2016 w Systemy operacyjne, programy przez Alvancaran Dyskutant (8,160 p.)
Wiem że takich tematow jest duzo ale wszystkie na jakie trafialem sa sprzed paru lat. Niedlugo bede kupowac nowy komputer i zastanawiam sie nad systemem. Myslalem o linuksie a dokladniej mint/ubuntu. I mam pare problemów. Czy tworzac aplikacje w linuksie bedzie mozna ich uzywac na windowsie? I czy jest jakis odpowiednik visual studio na linuxa? No i czy w ogóle opłaca sie programowac w linuxie czy lepszy win10
1
komentarz 24 grudnia 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Czytaj dalej :)

Najlepiej po wszystkich licencjach które oferują :)
komentarz 24 grudnia 2016 przez niezalogowany
Daj sznurek, bo ja widzę tylko trial oraz takie ceny. No dobra, są jeszcze miesięcznie płatne, a nie rocznie, ale drożej jeszcze, tyle, że miesięcznie.
komentarz 24 grudnia 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
https://www.jetbrains.com/clion/buy/#edition=discounts

W sumie, zostawię tu, komuś się przyda!

Patrzeć na licencje dla studentów/uczniów. :)
komentarz 1 stycznia 2017 przez Michał Gibas Pasjonat (19,610 p.)

Na linuksie możesz sobie poradzić bez IDE (zobaczysz że IDE do tej pory tak naprawdę cię ograniczało na Windowsie). Możesz używać takich narzędzi i bezproblemowo programować:

Edytor kodu: vim, Atom lub SublimeText

Kompilator: gcc + make ;)

i tyle! A co do tworzenia aplikacji na windowsa to wystarczy napisać przenośny kod (w c++ można się pobawić dyrektywami preprocesora np. #ifdef WIN32).

A co do Windowsa 10, to stanowczo odradzam. Wszystkim moim znajomym, oraz mi również (na laptopie), win10 sprawiał same problemy (brakujące .dll'ki systemowe etc.) Najnowszy win jest bardzo niestabilny i słabo zoptymalizowany! Najnowsze niechlubne dziecko Micro$oftu jest pisane przez partaczy a nie programistów.

komentarz 1 stycznia 2017 przez Alvancaran Dyskutant (8,160 p.)
Co do programowania do wiem, że jest lepszy, ale jednak spędzam jeszcze trochę czasu na graniu. I nie wiem czy wszystkie gry są na Linuksa. Właśnie sprawdzałem i na linuxa nie ma np. Origina. Ale steam jest i LoL podobno też. Więc raczej będe korzystał z obu :D. No chyba, że nie uda mi się win10 zcrackowac :P

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 1 stycznia 2017 przez Kamil Naja Nałogowiec (27,410 p.)
Pracuję z 10 lat na Windows jako (power)user/deweloper, ostatni rok walczę z maszynami wirtualnymi na Linux (głównie Lubuntu). Linux jest świetny, jeśli chodzi o stawianie nowego środowiska pracy - zamiast ściągać i instalować dziesiątki programów, wszystko można zrobić przez sudo-apt get. Na Linuxie nie trzeba też bać się aktualizacji, które na Windows wymuszały aktualizację do Win 10, a czasem psuły cały system. System działa stabilnie i ma niższe wymagania od Windows.

Na Linuxie wiele programów działa lepiej niż na Win 7 (wyższych wersji nie używałem), przykładowo Libre Office w wersjach powyżej 5.0 wywala błędy na Windows i działa bez problemu na Linux.  

Największy minus Linuxa - nie ma Photoshopa i kilku bardzo dobrych programów, jak Elisoft Faktury.

Podsumowując - 100% programistów, których znam, już nie pamięta, jak się obsługuje Windowsa :)
0 głosów
odpowiedź 24 grudnia 2016 przez NaviFox Dyskutant (8,950 p.)
Jeśli napiszesz aplikacje crossplatformowo to możesz ich używać na systemie jakim chcesz, to właśnie czyni języki niskiego lub hybrydowego poziomu prawdziwie crossplatformowe. Najlepszy odpowiednik VS to QT dla C++ ale do programowania wystarczy Ci edytor tekstu i kompilator, za bardzo polegasz na IDE. Opłaca się programować na linuxie jeśli robisz aplikacje na linuxa lub jeśli robisz apki z założenia wieloplatformowe. Na koniec warto dodać, że na 1 komputerze możesz mieć zainstalowany i win i linux :D.
komentarz 24 grudnia 2016 przez niezalogowany
No akurat bardziej wieloplatformowe są języki wysokiego poziomu MSZ. Takie jak PHP, Python itp. bardziej są przenaszalne niż C++. Samo C++ i STL pewnie i jest przenaszalne, ale co w tym napiszesz sensownego i współczesnego? Raczej musisz coś dołożyć. Można Qt (nie QT! ), ale trzeba wiedzieć co i jak. Mało to na tym forumie pytań, czemu mi nie działa system("PAUSE") w SPOJ? A jeszcze nie wyszli poza podstawy podstaw i już mają problem z przenaszalnością.
komentarz 24 grudnia 2016 przez Alvancaran Dyskutant (8,160 p.)
A czy pisanie multiplatformowo wymaga tylko jakichs zmian w plikach czy tez kod jest zupelnie inny?
komentarz 24 grudnia 2016 przez niezalogowany
Zależy jak chcesz pisać. Jak np. w Qt, to wtedy drobne zmiany w kodzie, najczęściej robi się różne wersje i dyrektywami preprocesora podaje do kompilacji właściwą w danym systemie.

Ale jak np. piszesz w WinAPI, to na linuksa nie przeniesiesz. Jak piszesz w Twoim C++ Builderze z wykorzystaniem ich bibliotek, to też nie przeniesiesz.
komentarz 24 grudnia 2016 przez Michał Muzyka Pasjonat (24,080 p.)
Jeśli nie używasz bibliotek systemowych wystarczy skompilować kod na danym systemie i działa, nie ma w tym wielkiej filozofii
komentarz 24 grudnia 2016 przez NaviFox Dyskutant (8,950 p.)

Możesz użyć dyrektyw preprocesora czy funkcji wrapper ale zasada istnieje ogolnie na poziomie pewnej abstrakcji. Jeśli w jednym języku programowania napiszesz 2 podobne ale różne systemy operacyjne to w tym samym języku możesz napisać aplikacje na te systemy, to chyba logiczne lub w tym języku możesz napisać inny język, który zautomatyzuje proces tworzenia aplikacji wieloplatformowych zamykając rozłożony problem w wyższej abstrakcji.

Dla przykładu wkleje prosty kod z tworzenia języka lisp, nie musisz wiedzieć do czego służy chodzi o dyrektywy:

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

/* jeśli kompilujemy na Windowsie kożystamy z poniższych funkcji */
#ifdef _WIN32 //dyrektywa
#include <string.h>

static char buffer[2048];

/* Imitacja funkcji readline */
char* readline(char* prompt) {
  fputs(prompt, stdout);
  fgets(buffer, 2048, stdin);
  char* cpy = malloc(strlen(buffer)+1);
  strcpy(cpy, buffer);
  cpy[strlen(cpy)-1] = '\0';
  return cpy;
}

/* Imitacja funkcji add_history */
void add_history(char* unused) {}

/* W przeciwnym razie używamy poniższych plików nagłówkowych */
#else
#include <editline/readline.h>
#include <editline/history.h>
#endif

int main(int argc, char** argv) {

  puts("Lispy Version 0.0.0.0.1");
  puts("Press Ctrl+c to Exit\n");

  while (1) {

    char* input = readline("lispy> ");
    add_history(input);

    printf("No you're a %s\n", input);
    free(input);

  }

  return 0;
}

 

0 głosów
odpowiedź 1 stycznia 2017 przez spokojny Nałogowiec (28,630 p.)
Parę zmian w kodzie i masz program na dwóch systemach. Clion ma darmową wersję EAP. Ale jest KDevelop, QT-Creator, Codeblocks.
komentarz 1 stycznia 2017 przez niezalogowany
Zależy jaki program, nie można generalizować. Czasami tak, a czasami nie.
–14 głosów
odpowiedź 24 grudnia 2016 przez niezalogowany
1. Lepszy Windows 10

2. Skompilowane pod Linuksem nie zadziałają pod Windows, co najwyżej możesz próbować przekompilować pod Windows

3. Przekompilować pod Windows część rzeczy się da, zależy o jakich aplikacjach mowa, czy tylko konsolowe algorytmy czy coś więcej. Kierunków programowania jest wiele. Da się pisać multiplatformowo, ale trzeba się wysilić.

4. Pełnego Visual Studio nie ma. Jest Visual Studio Code: https://code.visualstudio.com/download  Jeżeli chodzi o odpowiedniki, to są różne IDE, ale tak dobrego jak Visual Studio nie ma. To narzędzie Microsoftu jest uznawane w środowisku programistów za bardzo dobre.
komentarz 27 grudnia 2016 przez Alvancaran Dyskutant (8,160 p.)
To chyba tak zrobię. Zcrackuje sobie windowsa 10 bo jednak kompa kupuję także do gier a LoLa na Linuxa nie ma :(. A Linuxa też pobiorę :D. I teraz pytanie, który Linux najlepszy
komentarz 27 grudnia 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Ciężko powiedzieć. Mi przypadł do gustu mint. I tak już od 2 lat jakoś się trzyma bez awarii (ofc upgrade zrobiłem do 18 :P )
komentarz 27 grudnia 2016 przez Alvancaran Dyskutant (8,160 p.)
To chyba wezmę Minta :D
2
komentarz 27 grudnia 2016 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
edycja 27 grudnia 2016 przez HaKIM

"Windows jest w chwili obecnej najlepszym wyborem na stację roboczą"

Leże i kwiczę ;)

"ak pisałem, w Archu też się sypie. "

Wybaczy pan słownictwo ale [...] to mu się wszystko będzie sypać. Inaczej tego nie można skomentować. Arch jest moim podstawowym systemem i jakoś nigdy mi się nic nie sypało.

Nie no musiałbym się odnieść do każdego zdania osobno ale po prostu nie chce m się, szkoda czasu na trolla.

"Wersje serwerowe są w miarę spoko, ale wersje desktopowe (a o takie pytał twórca wątku) są moim zdaniem na poziomie Windowsa lat 90."

Tego nie da się nie skomentować. Widać jaki z pana specjalista. Idź się pan doucz że Linuks jest jeden, Nie ma podziału na wersje serwer i wersje desktop.


Staramy się mimo wszystkiego utrzymywać pewien poziom w dyskusjach czy kłótniach.

Regulamin: 2.I.B.

1
komentarz 1 stycznia 2017 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)

Windows genialny i cudowny we wszystkim? No to ja jestem chyba prezydentem. Windows jest dobry do niektórych zastosowań, ale nie do wszystkich. Terminal vs CMD no to pozdrawiam cię, w cmd nawet połowy rzeczy niema które są w terminalu

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 1,068 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 140 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 161 wizyt
pytanie zadane 21 czerwca 2019 w Systemy operacyjne, programy przez vog Początkujący (370 p.)

92,584 zapytań

141,434 odpowiedzi

319,671 komentarzy

61,968 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...