• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Początek Programowania - Wszystko co chcę wiedzieć

Object Storage Arubacloud
0 głosów
441 wizyt
pytanie zadane 15 grudnia 2016 w C i C++ przez Michał098 Nowicjusz (130 p.)
Witam! Przez ostatni czas zainteresowałem się bardziej programowaniem niż dotychczas i nim zechciałbym spróbować sił, chciałbym zadać kilka pytań dotyczącego takiej osoby, nim jednak zacznę pragnę uprzedzić, że nigdy wcześniej nie zajmowałem się programowaniem.

Chciałem zacząć uczyć się z książki, ale właściwie to sam nie wiem za jaką się zabrać. Czytałem wiele opinii na różnych forach i zazwyczaj osoby polecały książkę "Symfonia C++" Jerzego Gębosza. Ponoć książka jest idealna dla początkującego programisty i jest łatwa do zrozumienia, co właściwie byłoby idealnie dla mnie, gdyż nie lubię zawiłych tłumaczeń. Martwi mnie tylko fakt, że książka jest z roku 2008 i dlatego też chciałbym poznać waszą odpowiedź. Czy powinienem martwić się tym faktem, a może nie powinienem martwić się tym, że jest z roku 08? Jeśli rzeczywiście książka do niczego się nadaję to poprosiłbym was o polecenie książki.

Zaczęło mnie także zastanawiać skąd taki programista ma wiedzieć, ile ma wziąć za zrobienie odpowiedniego kodu? Jak to funkcjonuje? Niech mi to ktoś wytłumaczy, proszę.

Kolejnym moim nurtującą ciekawostką/pytaniem jest to, czy możliwe jest pracowanie w domu? Właściwie to chciałbym zgłębić jak to dokładnie działa. Czy taki programista tworzy własną stronę i tam próbuję się wypromować? W takim razie jak zacząć? Muszę się przyznać, że od zawsze cenię sobie autonomię, nie interesują mnie pracy w firmach. Chcę pracować tylko dla siebie i zajmować się programowaniem na własne utrzymanie.

To by było chyba na tyle, przynajmniej nic więcej nie pamiętam. Gdybym sobie coś przypomniał to zapytam pod którąś z odpowiedzi. Przy okazji muszę ci podziękować drogi czytelniku, że tutaj dotrwałeś. Skoro już tutaj jesteś to mam nadzieję, że pomożesz mi rozwikłać moje pytania. :)

6 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 15 grudnia 2016 przez Codexter Użytkownik (990 p.)

Witaj.

Ja z kolei polecę Ci książki z serii Head First - są tak pisane, byś zrozumiał jak najwięcej kiedy idziesz od totalnych podstaw. Masz tam masę ćwiczeń, wszystko zgrabnie wytłumaczone, dużo jest map myślowych, powtórzeń i rysunków.

A z mojego doświadczenia powiem Ci, że jak się czegoś uczysz to nie biegnij z materiałem jak opętany. Kiedy poznasz coś nowego musisz to solidnie przepracować. Stwórz sobie jakiś projekt, coś w nim rób - rozwijaj go razem ze swoją wiedzą. TYLKO TAK TA WIEDZA SIĘ UTRWALI. Inaczej z końcem książki okaże się że sporo rzeczy pozapominałeś.

Powodzenia! :)

+1 głos
odpowiedź 15 grudnia 2016 przez Harb Początkujący (440 p.)
Symfonia C++ jest dobra ale to dziadek aktualnie, książka Stephen'a Prat'a "Język C++ Szkoła Programowania" wydanie 6 jest również dobrą książka i omawia standard C++11 który jest głównie używany.

Naucz się najpierw programować potem myśl o ewentualnym zarabianiu na tym :)

Freelancing jest możliwy tylko musisz znaleźć klientów, zwykle na forach gdzie biznesmeni poszukują programistów taki się ogłasza. :)
+1 głos
odpowiedź 15 grudnia 2016 przez programmero Bywalec (2,420 p.)
edycja 15 grudnia 2016 przez programmero

Moim zdaniem data wydania książki ma mały wpływ w przypadku gdy dopiero zaczynasz i uczysz się podstaw. Będąc na studiach informatycznych, na których jest wprowadzenie (zwane podstawami) do programowania nikt nie zaczyna od razu od standardów, bo gdyby patrzeć na coś pod kątem aktualności oraz najbardziej trendy i najlepszych metod pisania kodu, człowiek by oszalał. Nie znaczy to, że przekazywane są "średniowieczne praktyki".

Może wybrać książkę z 2013, a może nie - jednak z 2014, bo jest aktualna, ale przecież mamy prawie 2017 i zaraz wyjdzie nowy standard języka... Nie, nie dzisiaj już nikt nie pisze w frameworku NextAnotherJavaScriptFramework, bo minął miesiąc od jego wydania...

Swego czasu wpadłem w podobną pułapkę, na szczęście staram się już nie zwracać na to zbyt dużej uwagi. Z biegiem czasu naturalne jest dążenie do pisania jak najlepszej jakości kodu, ale aby pisać dobry kod trzeba w ogóle umieć pisać, a to przychodzi z czasem.

Dobra rada dla ciebie: zacznij od jakiegoś kursu online aby zobaczyć jak to wszystko wygląda. Następnie weź sobie książkę i o ile podoba ci się taki sposób nauki to go realizuj. Ja mam Prate "Szkoła programowania", ale czytam ją wybiórczo, bo łatwiej jest mi znaleźć info w internecie :D

+1 głos
odpowiedź 15 grudnia 2016 przez MyWash Bywalec (2,640 p.)
Moim zdaniem, jeżeli chcesz zaczynać naukę, to proponuje Ci odpalić sobie kurs Pana Zelenta, jest naprawdę świetny.

https://www.youtube.com/watch?v=Kc98tH59A_U

Uczenie się z książki po kolei jest bez sensu. Książka Grębosza może się przydać, żeby doczytać szczegóły, których nie ma w Kursie, ale nie warto jej czytać strona po stronie (próbowałem niewiele to dało). W nauce programowania ważny jest just in time learning, czyli uczysz się tego co w danym momencie potrzebujesz.

Co do pracowania na samego siebie, to polecał bym JS+PHP+HTML+CSS, bo chyba najłatwiej wyłapać jakiegoś klienta na zrobienie strony internetowej, czy jakiegoś sklepu internetowego, albo trochę większego serwisu.

Jak będziesz potrafił pisać i tworzyć to wszystko to z wyceną nie będziesz już miał problemu.

Pracowanie w domu ejst jak najbardziej możliwe, nawet w przypadku pracy dla jakiejś korporacji.

Pozdrawiam
komentarz 15 grudnia 2016 przez Michał098 Nowicjusz (130 p.)
Właściwie to już oglądnąłem kilka jego materiałów, to on swoim poleceniem mnie tutaj skierował. Prawda jest taka, że już od kilku lat chciałem spróbować jak to jest być programistą, tylko jestem strasznie leniwą osobą. W ostatnim czasie się mocno w sobie zebrałem i postanowiłem wreszcie spełnić swoją ambicję, dlatego chciałem się wyzbyć ostatnich wątpliwości i/lub dopytać na ewentualną przyszłość. Właściwie to nadal chodzę do technikum i tak naprawdę nie zdaję sobie sprawy jak to jest naprawdę żyć na własną rękę, dlatego przywiązałem wagę co do tej wyceny. Przy okazji muszę podziękować za dodatkowe polecenie języka do strony internetowej, na pewno mi się to przyda.
0 głosów
odpowiedź 15 grudnia 2016 przez Zero Dyskutant (8,210 p.)
edycja 15 grudnia 2016 przez Zero
Wydaje  mi się, że podczas przerabiania kursu C++ pana Mirosława nauczysz się więcej niż z książki, ona jest za to świetnym uzupełnieniem. Jak coś w kursie będzie niezrozumiałe to przeczytasz o tym w książce.
Znajdziesz tam też więcej opisów funkcji języka, bibliotek, dzięki temu wiedza  odnajdzie się w kontekście.
Najważniejsze by dużo kodować, samo oglądanie lub czytanie nie wystarczy.

Chyba czasy samotnych wilków w programowaniu niestety przemijają.
Na Commodore 64 można było napisać grę w tydzień i zarobić na tym majątek, teraz niestety wszystko w IT jest bardzo złożone.  Chyba zazwyczaj jest tak, że zdobywasz doświadczenie pracując w jakiejś firmie a potem możesz
próbować pracy zdalnej.
komentarz 15 grudnia 2016 przez Kamil Naja Nałogowiec (27,410 p.)
Nadal są osoby, które piszą grę samodzielnie i zarabiają na tym majątek (Flappy Bird)
1
komentarz 15 grudnia 2016 przez Zero Dyskutant (8,210 p.)
Nie napisałem, że nie da się tego zrobić. Chodzi o to, że kiedyś to był zwyczajny sposób pracy  w tej branży a teraz oprogramowanie jest tworzone przez duże zespoły.

Jasne, że znajdą się wyjątki ale to właśnie wyjątki a nie regułą.
W latach 80 regułą było, że grę pisała jedna osoba, teraz regułą jest, że robi to duża firma.
0 głosów
odpowiedź 15 grudnia 2016 przez Tom_Ja Dyskutant (7,970 p.)

1. Obejrzyj jeden odcinek kursu C++ z kanału Pasja Informatyki i przekonaj się, czy to faktycznie dla Ciebie.

2. Symfonia będzie dobra na start, a w twojej sytuacji data nie ma większego znaczenia, bo i tak nie będziesz wydawał swoich produktów czy usług na sprzedaż.

3. Naucz się myśleć programistycznie. Ta książka ci w tym pomoże, podobnie jak kurs Zelenta C++ na YT.

4. Wstawiaj swój kod tutaj na forum do oceny.

5. Jak już nauczysz się myśleć i zdobędziesz podstawy, nie będziesz miał większego problemu z wyborem języka dla siebie (bo już trochę się oswoisz ze światem kodów) i nauki nowych języków czy nowszych standardów.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 403 wizyt
–2 głosów
0 odpowiedzi 130 wizyt
pytanie zadane 7 stycznia 2017 w PHP przez Geek1234 Użytkownik (570 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 206 wizyt

92,579 zapytań

141,429 odpowiedzi

319,657 komentarzy

61,962 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...