Moim zdaniem data wydania książki ma mały wpływ w przypadku gdy dopiero zaczynasz i uczysz się podstaw. Będąc na studiach informatycznych, na których jest wprowadzenie (zwane podstawami) do programowania nikt nie zaczyna od razu od standardów, bo gdyby patrzeć na coś pod kątem aktualności oraz najbardziej trendy i najlepszych metod pisania kodu, człowiek by oszalał. Nie znaczy to, że przekazywane są "średniowieczne praktyki".
Może wybrać książkę z 2013, a może nie - jednak z 2014, bo jest aktualna, ale przecież mamy prawie 2017 i zaraz wyjdzie nowy standard języka... Nie, nie dzisiaj już nikt nie pisze w frameworku NextAnotherJavaScriptFramework, bo minął miesiąc od jego wydania...
Swego czasu wpadłem w podobną pułapkę, na szczęście staram się już nie zwracać na to zbyt dużej uwagi. Z biegiem czasu naturalne jest dążenie do pisania jak najlepszej jakości kodu, ale aby pisać dobry kod trzeba w ogóle umieć pisać, a to przychodzi z czasem.
Dobra rada dla ciebie: zacznij od jakiegoś kursu online aby zobaczyć jak to wszystko wygląda. Następnie weź sobie książkę i o ile podoba ci się taki sposób nauki to go realizuj. Ja mam Prate "Szkoła programowania", ale czytam ją wybiórczo, bo łatwiej jest mi znaleźć info w internecie :D