• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wyrażanie siebie w kodzie

Object Storage Arubacloud
+1 głos
478 wizyt
pytanie zadane 13 grudnia 2016 w Offtop przez niezalogowany
edycja 13 grudnia 2016 przez Arkadiusz Waluk

Kod to cząsteczka Ciebie i dzięki temu możesz wyrazić swoje emocje.. czy te negatywne.. czy pozytywne. Traktuj program jako dzieło.. a ja pokażę Ci jak możesz to robić na moim własnym przykładzie:


- to co napisałem.. przedstawia sytuacje.. które wywołują u mnie uczucie poirytowania. Przedstawiając Double x jako (int) x chcę przekazać ludziom, iż potrzebuję dokładnych instrukcji ze względu na moje niepełnosprawności społeczne..

Pochwalcie się Waszymi tworami! :-)
Wyrażanie siebie jest bardzo przyjemne!

 

komentarz 13 grudnia 2016 przez niezalogowany
Próbuję, lecz wciąż nie potrafię zrozumieć idei kodu który wkleiłeś mimo objaśnienia. Jak on ma się do tego, że potrzebujesz dokładnych instrukcji?

To raczej typy zmiennoprzecinkowe są niepełnosprawne, bo niedokładne i posiadające pewne przybliżenia podczas gdy int jest nieskończenie dokładną liczbą całkowitą :P
komentarz 13 grudnia 2016 przez niezalogowany
edycja 13 grudnia 2016 przez Arkadiusz Waluk
Podając y jako x program wykona się.. lecz kompilator i tak będzie mieć co do tego wątpliwości i może wyświetlić nam komunikat.. mający na celu poinformować nas o niedokładności kodu.. ponieważ jakim cudem liczba double może stać się liczbą int.. przypuszczamy zatem iż double jest aktorem grającym int.. ale nie jest to ważne.. Sęk w tym, iż człowiek żądający ode mnie jakiejś czynności musi być precyzyjny.. inaczej nie będę mógł wykonać prośby owej osoby.. :-)

To miał być przekaz ode mnie do ludzi!
2
komentarz 13 grudnia 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
Przestań używać tak wielkich czcionek - nie zakładamy, że ktoś ma problemy ze wzrokiem.
komentarz 13 grudnia 2016 przez niezalogowany
Teraz będę tak robić. Dziękuje za doinformowanie mnie :)
komentarz 13 grudnia 2016 przez niezalogowany
Tylko, że w językach C-podobnych masz niejawną konwersję i kompilator niekoniecznie zgłosi choćby warningi :P
komentarz 13 grudnia 2016 przez niezalogowany
Tak samo jest u ludzi.. niektórzy wykonują swoją pracę bez dokładnych instrukcji.. a ja takowych instrukcji wymagam. :-)

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 13 grudnia 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
psychiatria forum dalej
komentarz 13 grudnia 2016 przez niezalogowany
edycja 13 grudnia 2016 przez Arkadiusz Waluk
To co napisałeś nie jest miłe!
1
komentarz 13 grudnia 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Ja ci tylko doradzam dobrze. Masz problem natury psychicznej sądząc po tym temacie.
komentarz 13 grudnia 2016 przez niezalogowany
edycja 13 grudnia 2016 przez Arkadiusz Waluk
Nie możesz mi nic doradzić kompletnie mnie nie znając.. Takich ludzi jak ty nie toleruję i.. wstyd mi, że wy nazywacie się "programistami"..
komentarz 13 grudnia 2016 przez niezalogowany
edycja 13 grudnia 2016 przez Arkadiusz Waluk
Komputer ma uczucia.. gdyby tak nie było, sami nie mielibyśmy uczuć. Jesteśmy symulacją.. "Simsami tamtego świata"
komentarz 13 grudnia 2016 przez Konrad Nabożny Stary wyjadacz (13,460 p.)
Jest pewna teoria stworzenia świata na temat tego co napisałeś.
komentarz 13 grudnia 2016 przez niezalogowany
Ja jestem tej teorii pewny.. mam na to moje obliczenia i badania na które poświęcę całe moje życie :-)
1
komentarz 13 grudnia 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
A ile masz lat? to może jest jeszcze dla ciebie nadzieja na leczenie :)?
komentarz 13 grudnia 2016 przez niezalogowany
Poproszę o jakowe upomnienie dla tego użytownika (Boshi).. a co do pytania - 17.
komentarz 13 grudnia 2016 przez niezalogowany
Ludzie obrażają aby poczuć się lepiej.. Boshi - czasami ludzie po których najmniej się spodziewamy robią rzeczy niewyobrażalne.. pomyśl nad tym i przestań dokuczać ludziom mądrzejszym od Ciebie
3
komentarz 13 grudnia 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Ja cię nie obrażam, tylko sugeruję pewne zmiany w twoim życiu, skoro tak je gloryfikujesz. Niestety mają też swoją ciemną stronę którą również pokazujesz jako efekt uboczny.
komentarz 13 grudnia 2016 przez niezalogowany
Jeszcze raz powtórzę - nie znasz mnie i mojego życia.
2
komentarz 13 grudnia 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
no nie znam, ale sam sobie wystawiasz świadectwo i pokazujesz kim jesteś;)

 

Ja się tam minusami nie przejmuję, bo większość i tak minusuje idąc za baranami jak w stadzie, bez własnego rozumu i zdania. Częsta tendencja na tym forum.
0 głosów
odpowiedź 13 grudnia 2016 przez JojololomenPL Bywalec (2,580 p.)
void me()
{
    money++;

    if(money >= ENOUGH)
        setState(STATE_HAPPY);
    else
        setState(STATE_SAD);
}

 

komentarz 13 grudnia 2016 przez niezalogowany
edycja 13 grudnia 2016 przez Arkadiusz Waluk
Dokładnie :-)
0 głosów
odpowiedź 13 grudnia 2016 przez niezalogowany
edycja 30 sierpnia 2017

Kiedy dzięki programowaniu możesz sprawdzić faktycznie, że całka to dodawanie tak jak to wykładowcy mawiali... Na bardzo fizycznym przykładzie przyciągania małej planety w "kształcie" punktu i dużej w kształcie pręta (patrz pręta z planet, planety w kształcie pręta a dużych "atomach").

#include <iostream>
#include <math.h>
#include <vector>

const double M_PI = 3.14;

using namespace std;

double k = 1000;

vector <double> x, y, z, fx, fy, fz, f, m;

double pit(double a=0, double b=0, double c=0){return sqrt(a*a+b*b+c*c);}
void add_point(double xx=0, double yy=0, double zz=0, double mm=1);

int main()
{
    double gestosc_liniowa = 100;
    double dlugosc_preta = 5;
    double odleglosc = 5; // odleglosc punktu odniesienia od preta
    double masa_preta = dlugosc_preta*gestosc_liniowa;
    int ile_mas = gestosc_liniowa*dlugosc_preta;

    ///////////////////////////////////////////////
    add_point(); // Punkt odniesienia o masie 1
    for(int i=0; i<ile_mas; i++)
        add_point(odleglosc+i/gestosc_liniowa, 0);

    ///////////////////////////////////////////////
    // Test 1: Pret i punkt
    for(int i=0; i<x.size(); i++)
    {
        for(int j=0; j<x.size(); j++)
        {
            if(j!=i)
            {
                double xp = x[i]-x[j];
                double yp = y[i]-y[j];
                double zp = z[i]-z[j];
                double r = sqrt(xp*xp + yp*yp + zp*zp);
                double r3 = pow(r,3);

                fx[i] += (k*m[i]*m[j]*xp)/r3;
                fy[i] += (k*m[i]*m[j]*yp)/r3;
                fz[i] += (k*m[i]*m[j]*zp)/r3;
            }
        }
        f[i] = sqrt(pow(fx[i], 2) + pow(fy[i], 2) + pow(fz[i], 2));
        fx[i]=0;
        fy[i]=0;
        fz[i]=0;
    }
    cout<<"Punkt A polozony jest na osi symetrii preta: "<<endl;
    cout<<f[0]<<" - rozwiazanie numeryczne, czyli lopatologiczne dodawanie"<<endl;
    cout<<k*masa_preta/(odleglosc*(odleglosc+dlugosc_preta));
    cout<<" - rozwiazanie analityczne z calki"<<endl;
    cout<<endl;
    return 0;
}

void add_point(double xx, double yy, double zz, double mm){
    x.push_back(xx);
    y.push_back(yy);
    z.push_back(zz);
    fx.push_back(false);
    fy.push_back(false);
    fz.push_back(false);
    f.push_back(false);
    m.push_back(mm);
}

 

Podobne pytania

+8 głosów
9 odpowiedzi 1,266 wizyt
pytanie zadane 30 sierpnia 2016 w Offtop przez niezalogowany
0 głosów
1 odpowiedź 172 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 81 wizyt
pytanie zadane 3 lutego 2017 w Grafika i multimedia przez pietia213 Dyskutant (8,110 p.)

92,615 zapytań

141,465 odpowiedzi

319,776 komentarzy

61,997 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...