• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak sprawdzić czy user wpisał litery i spację w php?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
988 wizyt
pytanie zadane 13 grudnia 2016 w PHP przez ThePatrykOOO Dyskutant (8,400 p.)
edycja 13 grudnia 2016 przez HaKIM

Witam, mam za zadanie sprawdzić czy uczeń który wpisuje swojego wychowawcę podał jego imie i nazwisko. Skrypt musi uwzględniać tylko spacje i litery. Nie może być liter, ani żadnych innych znaków. Tak oto wygląda mój kod lecz niestety on nie działa poprawnie, bo nie traktuje spacje inny znak. Z góry dzięki za pomoc.

    $wychowawca = $_POST['wychowawca'];


    $sprawdz = '/^[A-ZŁŚ]{1}+[a-ząęółśżźćń]+$/';
    if(!preg_match($sprawdz, $wychowawca))
    {
      $udana_rejestracja = false;
      $_SESSION['e-wychowawca'] = "Nie podałeś poprawnego wychowawcę";
    }

 

komentarz 13 grudnia 2016 przez niezalogowany

Skrypt musi uwzględniać tylko spacje i litery. Nie może być liter, ani żadnych innych znaków.

Czyli jak w końcu chcesz?  

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 13 grudnia 2016 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)

Skrypt musi uwzględniać tylko spacje i litery. Nie może być liter, ani żadnych innych znaków.

Coś się gubisz w zeznaniach.

Możesz użyć: http://respect.github.io/Validation/docs/alpha.html

Nie wiem po co sprawdzasz, czy pierwsza litera jest duża, skoro można użyć: http://php.net/manual/en/function.ucfirst.php

komentarz 13 grudnia 2016 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)
Jak już będziesz tego używał, to pamiętaj, by dać w addional characters polskie znaki diakrytyczne :P
komentarz 13 grudnia 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Albo koledze chodziło, że nie może być samych liter, albo tego w życiu nie przekompilujesz. :D
komentarz 13 grudnia 2016 przez hoktaur Pasjonat (22,250 p.)
Jak nie przekompiluje to przekombinuje na pewno da radę... ;)
komentarz 13 grudnia 2016 przez marko Nałogowiec (29,150 p.)
Cześć.

Koledze chyba chodziło o "cyfr i innych znaków",tylko litery i spacja.
komentarz 13 grudnia 2016 przez ThePatrykOOO Dyskutant (8,400 p.)
Pomyliłem się, bo pisałem to szybko "spacje i litery. Nie może być liter". Nie o to chyba wam chodzi, lub nie rozumiecie mnie. If ma sprawdzić czy var wychowawca ma odpowiednie znaki: spacje i litery. Nie chodzi mi o zamianę znaków na duże itp.
komentarz 14 grudnia 2016 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)

Nie chodzi mi o zamianę znaków na duże itp.

A ja myślę, że nie wiesz, czego chcesz.

Zakładamy, że ktoś chce zarejestrować nowego "wykładowce". Oczywiście możesz sprawdzać, czy dane są dokładnie takie, jakie sobie zażyczysz, ale czemu  ich nie przeparsować?

Ktoś wpisze: "ZbIgNiew MaLinOwski" -> po przeparswoaniu (normalizacji): "Zbigniew Malinowski"

Ale jak chcesz się bawić z regexem: https://www.debuggex.com/

0 głosów
odpowiedź 13 grudnia 2016 przez operator Stary wyjadacz (10,920 p.)

Poczytaj o regex.

Na tej stronie masz możliwość testowania i generowania kodu do php.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 2,149 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 764 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 260 wizyt
pytanie zadane 4 lipca 2021 w C i C++ przez tonn204 Mądrala (7,440 p.)

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,664 komentarzy

61,964 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...