• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Walidacja JS - pytanie

Object Storage Arubacloud
0 głosów
186 wizyt
pytanie zadane 4 grudnia 2016 w JavaScript przez dewe Gaduła (4,300 p.)
Witam, mam pytanie :D

Otóż co zrobić, aby wczytywało JS'a i działał on nawet po usunięciu kodu JS w "zbadaj element"?

Chodzi o to, że na stronie: "Cooltowi.pl" gdy usunę odnośnik do js (js/creative.js) to walidacja formularza kontaktowego na dole strony nadal się odbywa i nie wiem jak to działa :P

http://cooltowi.pl/#formularz

http://cooltowi.pl/js/creative.js

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 4 grudnia 2016 przez Ivan Maniak (60,650 p.)
Nic nie możesz zrobić.
Zawsze znajdzie się sposób aby usunąć skrypt JavaScript. Najprostszy to wyłączyć JS w przeglądarce lub korzystać z przeglądarki, która nie obsługuje JS.

Co zrobić? Stworzyć walidacje po stronie serwera. Zawsze, ale to zawsze sprawdzaj wrzucane dane przez użytkownika po stronie serwera.
Pamiętaj, że użytkownik może się dostać pod każdy link na stronie [nawet ten w formularzu]. Chociażby po wpisaniu adresu w pasek :), więc raz jeszcze: zawsze sprawdzaj dane po stronie serwera.
0 głosów
odpowiedź 4 grudnia 2016 przez Predo Bywalec (2,260 p.)

Masz jeszcze walidację w HTMLu

<input type="text" class="form-control required error" id="name" name="name" placeholder="Imię" aria-required="true" aria-invalid="true">
<label id="name-error" class="error" for="name">Pole wymagane!</label>

 

komentarz 4 grudnia 2016 przez Predo Bywalec (2,260 p.)
Oczywiście tą walidację także można usunąć tak samo jak JS. Dlatego tak jak napisał Ivan, walidacja po stronie serwera musi być. Do tego powinna być walidacja po stronie bazy danych aby było maksymalnie profesjonalnie. Czyli dane powinny być wprowadzane do bazy za pomocą procedury SQL a nie bezpośrednio do tabel INSERTem.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 695 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,602 wizyt
pytanie zadane 9 sierpnia 2016 w JavaScript przez madmi121 Użytkownik (760 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 345 wizyt
pytanie zadane 23 sierpnia 2016 w PHP przez darek_s91 Użytkownik (580 p.)

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,664 komentarzy

61,965 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...