• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Różnica pomiędzy << oraz >>

Object Storage Arubacloud
0 głosów
186 wizyt
pytanie zadane 28 listopada 2016 w C i C++ przez Marceli99 Obywatel (1,160 p.)
Cześć, zaczynam przygodę z programowaniem i jestem kompletnie zielony, udało mi się napisać prosty programik obliczający jakieś tam działania z dodawaniem i tyle... Nie odkryłem jednak czym się różnią znaczniki << oraz >>

Mógłby ktoś to wytłumaczyć jak dziecku?

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 28 listopada 2016 przez niezalogowany
<< strumień wyjściowy (np z cout) - na zewnątrz czyli np z komputera na ekran

>> strumień wejściowy (np z cin) - do wewnątrz czyli z np klawiatury do komputera
komentarz 28 listopada 2016 przez Marceli99 Obywatel (1,160 p.)
Czyli np. aby użytkownik mógł podać wartość zmiennej użyjemy >>

A żeby wyświetlić komunikat to użyjemy <<

???
komentarz 28 listopada 2016 przez niezalogowany
Dokładnie tylko jeszcze przed tymi znakami musisz napisać instrukcje cin/cout:
cin>>to_co_podaje_uzytkownik

cout<<to_co_wyswietla_komunikat
komentarz 2 grudnia 2016 przez kolo Nowicjusz (160 p.)
Przydatne w sumie
+1 głos
odpowiedź 1 grudnia 2016 przez niezalogowany
Te operatory to przesunięcia bitowe. Czyli trzeba rozumieć binarną postać liczby. Każda liczba dziesiętna ma w komputerze reprezentację binarną, np taką 10001. I teraz, jak wykonasz przesunięcie bitowe o 3 (<<3), to powstanie z niej 10001000.czyli wszystko przesunie się o 3 w lewo. A jak zrobisz >>3, to wróci. Można porównać to do mnożenia i dzielenia przez 10 w systemie dziesiętnym.

Zastosowań tych operatorów jest wiele, między innymi szybkie mnożenie / dzielenie przez 2. Procesor szybciej wykonuje przesunięcie bitowe niż dzielenie. Zamiast więc dzielić przez 8, można zrobić >>3.

W języku C++, operatory te są przeciążone w obiektach związanych ze strumieniami i w kontekście tego obiektu znaczą wtedy coś innego. Trzeba na to uważać.
Np. przy zapisie cout << "Kaczka" pokazują symbolicznie przepływ napisu do obiektu.

W ogóle trzeba uważać z operatorami w C++, bo mogą być różnie przeciążone i nagle + może oznaczać *
komentarz 1 grudnia 2016 przez adrian17 Ekspert (345,160 p.)

 bo mogą być różnie przeciążone i nagle + może oznaczać *

(choć nigdy w praktyce czegoś takiego nie spotkasz)

komentarz 1 grudnia 2016 przez niezalogowany
Nigdy nie wiesz, co się czai w umyśle prowadzącego laborki na studiach :-P

A na poważnie, chodziło mi owszem, jedynie o zobrazowanie tego, że operatory można przeciążać i dlatego przesunięcie bitowe nagle w kontekście obiektów strumieniowych przestaje być przesunięciem bitowym.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 688 wizyt
pytanie zadane 26 czerwca 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez szynszyl97 Początkujący (410 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 2,529 wizyt
pytanie zadane 30 kwietnia 2017 w C i C++ przez Orszul99 Użytkownik (930 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 598 wizyt
pytanie zadane 31 sierpnia 2016 w C i C++ przez prownnie Początkujący (280 p.)

92,618 zapytań

141,467 odpowiedzi

319,785 komentarzy

62,000 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...