• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Różnica pomiędzy C a C++

0 głosów
1,053 wizyt
pytanie zadane 26 czerwca 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez szynszyl97 Początkujący (410 p.)
Witam,

Zajrzałem do syllabusa jakie zajęcia będą na moim kierunku. Na pierwszym roku jest C a na drugim C++. Chciałbym zacząć moją naukę od kursu C++ Pana Mirosława Zelenta. Myślicie że to dobry pomysł zacząć od C++. I jak wgl oceniacie ten kurs ??
komentarz 26 czerwca 2017 przez misieq800 Nowicjusz (200 p.)
Języki są do siebie podobne, C++ jest tak naprawdę lepszą i poprawioną wersją C ma dodaną między innymi obiektowość. Ja sam uczę się C++ i zaczynałem od kursu Pana Zelenta, kurs sam w sobie jest ok, jednak dla mnie to było trochę za mało i żeby pogłębić temat to zakupiłem sobie książkę Stephen'a Praty "Język C++ Szkoła programowania", którą mogę ci gorąco polecić. Wszystko tłumaczone jest w prostym języku a co najważniejsze podstawy są dobrze wytłumaczone. Jeżeli po kursie będziesz chciał dowiedzieć się jeszcze czegoś więcej to polecam ci tą książkę.
komentarz 26 czerwca 2017 przez unknown Nałogowiec (39,560 p.)

C++ jest tak naprawdę lepszą i poprawioną wersją C 

Może 30 lat temu. Dzisiaj C++ a C to są 2 zupełnie rózne języki które mało co mają ze sobą wspólnego. 

komentarz 26 czerwca 2017 przez Alvancaran Dyskutant (8,160 p.)
Czemu lepszą? Nie ma języka lepszego i gorszego. Każdy ma swoje zastosowania. Na przykład w gamedevie C++ jest lepszy, ale w osdev C jest lepszy

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 26 czerwca 2017 przez Alwox Gaduła (4,840 p.)
Według mnie możesz spokojnie zacząć od C++. Języki te na takim poziomie jaki prawdopodobnie będzie poruszony w czasie 2 semestrów nie powinny się zbytnio różnić. Na C przedstawią pewnie podstawy programowania, a przy C++ wprowadzą obiektowość. Generalnie lepiej jest znać lepiej jeden język niż kilka po trochu więc jak przez 2 lata skupisz się na C++ to będzie już coś, a z przestawieniem się na składnię C w czasie zajęć nie będzie problemu. Powinno być też łatwiej znaleźć dobre materiały do C++ (nie oglądałem filmów z tej serii ale jeśli trzymają podobny poziom co reszta na start powinny być dobre).
0 głosów
odpowiedź 26 czerwca 2017 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
komentarz 26 czerwca 2017 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
ale najwaznijesza roznica, jest chyba obiektowosc w c++

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,011 wizyt
pytanie zadane 31 sierpnia 2016 w C i C++ przez prownnie Początkujący (280 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 284 wizyt
pytanie zadane 29 grudnia 2015 w C i C++ przez sofnir Gaduła (4,690 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 3,021 wizyt

93,788 zapytań

142,753 odpowiedzi

323,429 komentarzy

63,393 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...