• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

D-Link DWR-118 nie widzi 5GHz

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
707 wizyt
pytanie zadane 26 listopada 2016 w Sieci komputerowe, internet przez Macek Kolo Mądrala (5,480 p.)
Mam nowy router D_Link'a DWR-118, mam w opcjach routera włączone opcje dla pasma 5GHz, ale żadne urządzenie w domu tego nie widzi. Jak mogę to naprawić?

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 26 listopada 2016 przez niezalogowany
wybrane 26 listopada 2016 przez Macek Kolo

Najlepsza

Najpierw odpowiedz sobie na pytanie, czy masz urządzenie, które obsługuje zakres 5GHz? Poszperaj w necie, poszukaj danych technicznych o swoich urządzeniach. Np. laptop musi mieć kartę WiFi w standardzie 801 b/g/n/ac. Smartfony też nie wszystkie mają sieciówki, które obsługują zakres 5GHz, zwłaszcza te tańsze.

Ogólnie, to WiFi 5GHz to takie łapanie klientów na cyferki: jeśli nie mieszkasz w wielkim bloku, gdzie jest kilkanaście czy kilkadziesiąt sieci WiFi w zasięgu, które mogą zakłócać się na wzajem, to 5GHz mija się z celem. Z kolei, jeśli mieszkasz w domu jednorodzinnym, to... też, bo 5GHz szybciej traci zasięg na ścianach i innych przeszkodach. Nawet w mieszkaniu 40 - 50 m kw., w odległości 5 - 6 metrów od routera, zasięg to, raptem, 50 - 60 % siły sygnału, a router nie stoi "za szafą".

komentarz 26 listopada 2016 przez Macek Kolo Mądrala (5,480 p.)
Tak mam. A dobrze, że mnie z błędu wyprowadziłeś, bo na serio miałem podejście więcej to lepiej :P Dzięki

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 2,122 wizyt
pytanie zadane 6 września 2016 w Offtop przez zmiennoimienny Mądrala (5,540 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 206 wizyt
pytanie zadane 20 września 2022 w Sieci komputerowe, internet przez Chlipchlip Użytkownik (850 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 5,090 wizyt
pytanie zadane 12 listopada 2016 w Sieci komputerowe, internet przez Ditrix Mądrala (5,650 p.)

93,398 zapytań

142,390 odpowiedzi

322,577 komentarzy

62,756 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...