• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Builder c++ zabezpieczenie EDIT przed wpisywaniem liter i wywalaniem programu gdy edit jest pusty

Cloud VPS
0 głosów
524 wizyt
pytanie zadane 13 listopada 2016 w C i C++ przez MrFraxis Początkujący (390 p.)

Witam!

Piszę prosty benchmark w builderze sprawdzający ile trwa wykonanie każdej pętli. Chcę dodać do niego możliwość wpisania ile razy pętla ma się powtórzyć więc dodałem komponent o nazwie Edit. Generalnie gdy wpisuję liczby to to działa ale problem pojawia się w momencie, gdy usunę wszystkie liczby z okna. Wyskakuje błąd brzmiący:

"Project Project1.exe raised exception class EConvertError with message "' is not a valid integer value'. Process stopper. Use Step or Run to continue.

Wiedząc w jaki sposób mój wykładowca sprawdza programy muszę zabezpieczyć jakoś program przed takim błędem.

Po drugie muszę jeszcze jakoś zabezpieczyć się, żeby po wpisaniu liter lub innych znaków ( wszelkie znaki jakie są na klawiaturze oprócz cyfr, liczby ujemne, liczby z liczbami po przecinku no i zawsze muszą być większe od 0) wyrzuciło jakiś komunikat np. " Należy wpisać liczby większe od 0!!!" i wrzuciło do edita domyślną wartość np. 1

Próbowałem już kilka metod ale niestety żadna nie zadziałała a niektóre psuły już to co do tej pory napisałem :/

PS. Tak wiem o tym, że EDIT ma wartości AnsiString więc napisałem krótki kod konwertujący do inta liczby

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 13 listopada 2016 przez JAKUBW Nałogowiec (33,470 p.)
Z tego co wiem to builder ma osobny komponent typu edit na liczby. Taki z przyciskami obok. Może użyj jego, gdyż ma obsługę błędów już w sobie.
komentarz 13 listopada 2016 przez MrFraxis Początkujący (390 p.)
Prawdę mówiąc nie wiem o którym komponencie mówisz :/ Przeglądam je i jedyne co znalazłem z przyciskami to TrackBar i UpDown ale nie mogę tam ręcznie wpisywać liczb
komentarz 13 listopada 2016 przez JAKUBW Nałogowiec (33,470 p.)
CSpinEdit w zakładce Samples. W properties możesz ograniczyć zakres oraz podać co ile ma się zwiększać/zmniejszać wartość.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 203 wizyt
pytanie zadane 15 kwietnia 2017 w C i C++ przez Gambr Dyskutant (7,530 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 440 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,227 wizyt
pytanie zadane 16 stycznia 2020 w C i C++ przez PaaaV Nowicjusz (140 p.)

93,488 zapytań

142,421 odpowiedzi

322,772 komentarzy

62,906 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...