• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C++ Builder - problem z polem edit

Mały hosting, OGROMNE możliwości
0 głosów
258 wizyt
pytanie zadane 15 kwietnia 2017 w C i C++ przez Gambr Dyskutant (7,530 p.)
Witam. Pisze prosty manager finansów który dodaje wydatki i rozchody. Wszystko mi działa, rozchody i przychody się zapisują, przed zamknięciem aplikacji stan budżetu zapisuje się do pliku. Problem jest taki, że chciałbym mieć możliwość podczas tworzenia okna (w kodzie zdarzenie (TForm1::FormCreate) , władować dane z pliku bud.txt do edita o nazwie budget. W pliku tekstowym jest jedna liczba, przechowująca zapisany przez użytkownika stan konta. Jak to zrobić, próbowałem sam na wiele sposobów, ale nic nie działa.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 16 kwietnia 2017 przez Kurogami12 Bywalec (2,610 p.)
wybrane 16 kwietnia 2017 przez Gambr

Najlepsza

nie jestem pewny czy odpowiednio zrozumiałem twoje pytanie, ale jeśli chcesz załadować liczbe z pliku to najpierw ładujesz ją normalnie za pomocą getline a później wrzucasz normalnie do edita

void wczytaj()
{
         string pom;         /*To jest zmienna pomocnicza do której załadujesz stan konta */
         ifstream ifs("bud.txt", ios::in); 
         if(ifs.good())
         {         
                  getline(ifs, pom);         /*To ci wczyta całą linie - możesz określić znak do którego ma wczytywać */
                  Form1->budget->Text=pom.c_str();
         }
}

żeby to wywołać w formcreate to normalnie wewnątrz funkcji TForm1::FormCreate wywołujesz funkcje wczytaj, wtedy już na starcie Ci uzupełni pożądanym tekstem (jeśli źle zrozumiałem pytanie to wklej swój kod i powiedz jak chciałbyś żeby to wyglądało, chyba jeszcze do tego będziesz potrzebować biblioteki iostream o ile się nie myle (żeby string działał Ci poprawnie)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 526 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 578 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,367 wizyt
pytanie zadane 28 maja 2015 w C i C++ przez Rout Bywalec (2,350 p.)

93,715 zapytań

142,629 odpowiedzi

323,261 komentarzy

63,258 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...