• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Określenie ilosci kliknieć w grze memmory

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
189 wizyt
pytanie zadane 8 listopada 2016 w C i C++ przez MałyProgramnista Nowicjusz (190 p.)
Witam ! od jakiegoś czasu zagłębiam sie w c++ przy pomocy Builder c++. I probuje zrobić gre memmory card ( czyli odwracam dwie karty i sprawdzam czy sa identyczne ). Mam zrobione dwa formy:
   1. obrazek gry z tytulem i przyciskiem by zaczac
   2. panel z kartami i panel z buttonem 'regulamin', 'resetuj'.
Karty reaguja na kliknecia, dwa kliki odwraca i pokazuje karte, jeden odwraca ja to stanu pierwotnego czyli jest zakryta. Tuaj na razie ok. Dalej, musze sprawdzać te odwrocone karty czy sa takie same-> moj pomysl to po prostu po tym jak dwie karty zostana wybrane czyli double click to obie zmienne tych kart będą mialy true/1 lub cokolwiek innego ale zostanie to sprawdzone za pomoca pętli czy mają ta samą wartość.  I teraz nurtuje mnie pytanie, które jest w tym momencie najwazniejsze - >  jak określić ze moge odwrocic tylko dwie karty ?
komentarz 9 listopada 2016 przez JAKUBW Nałogowiec (33,470 p.)
BTW Lepiej nie rób tego w Builder 6
komentarz 9 listopada 2016 przez MałyProgramnista Nowicjusz (190 p.)
No dobra. To w takim razie w czym i jak ugryzc ta sprawe z kliknieciami?
komentarz 9 listopada 2016 przez JAKUBW Nałogowiec (33,470 p.)
Przy kliknięciu sprawdź czy nie ma już dwóch odkrytych kart. Nie rozumiem w czym rzecz.
komentarz 10 listopada 2016 przez MałyProgramnista Nowicjusz (190 p.)
właśnie w tym jak to sprawdzić bo mam pełno funkcji void odpowiadajacych za klikniecie. I teraz jak określić ze dana czynnośc została wykonana. Dodać zmienną jedna i tą samą wszedzie ktorej wartośc będzie określala ze cos jest odwrocone ?
1
komentarz 10 listopada 2016 przez siof Gaduła (3,560 p.)
jeśli dobrze rozumiem co masz na myśli to tak. Musisz gdzieś przechowywać sobie informacje o 'stanie' każdej karty (najłatwiej albo w tablicy albo w obiekcie który reprezentuje daną kartę). Stan ten sprawdzasz i ustawiasz w tych funkcjach które się wykonują po kliknięciu.
komentarz 10 listopada 2016 przez MałyProgramnista Nowicjusz (190 p.)

bardzo dobrze rozumiesz ! : ) Chyba najbardziej pasują mi tablice, tak wydają sie najbardziej trafną opcja.
Taki przykład tego co chce zrobic ale chce to po swojemu i w łatwiejszy sposob:
LINK do przykladu 

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

–3 głosów
4 odpowiedzi 649 wizyt
pytanie zadane 25 czerwca 2024 w Sprawy forum przez niezalogowany
+3 głosów
6 odpowiedzi 1,270 wizyt
+3 głosów
2 odpowiedzi 1,067 wizyt

93,377 zapytań

142,380 odpowiedzi

322,530 komentarzy

62,727 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...