• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Wybór systemu operacyjnego do laptopa.

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
330 wizyt
pytanie zadane 8 listopada 2016 w Systemy operacyjne, programy przez SHarkUN Nowicjusz (160 p.)
zamknięte 8 listopada 2016 przez SHarkUN

Cześć, jako że jestem kompletnym noobem w linuxie przychodzę do was z prośbą o doradzenie w wyborze systemu operacyjnego opartego na Linuksie. Posiadam w swoim laptopie procesor i5, 4GB RAM oraz grafikę GT 940M. Nie stać mnie na oryginalnego windowsa (a chciałbym korzystać na legalu), więc wybrałem linuksa, lecz po wyszukaniu w google frazy jaki linuks pokazuje mi całkiem dużo wątków na temat przeróżnych systemów.

Moje wymagania:

• prosty i ładny wygląd (żeby cieszyło oko:D)
  • żeby nie miał problemu z przyciskami na laptopie do zwiększania jasności, głośności itp.
  • nie wariował po zainstalowaniu sterów do Geforce

Głównie będzie używany do pracy przy dokumentach tekstowych, do internetu oraz do częstego oglądania filmów.

Z góry dzięki za pomoc.

komentarz zamknięcia: +
komentarz 8 listopada 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
To chyba linux sie nada

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 8 listopada 2016 przez niezalogowany
wybrane 8 listopada 2016 przez SHarkUN

Najlepsza
Choćby Linux Mint na xfce https://www.linuxmint.com/
komentarz 8 listopada 2016 przez Ehlert Ekspert (213,900 p.)
Ciężko powiedzieć że oprócz funkcjonalności i prostoty xfce cieszy oko. Raczej cinnamon.
komentarz 8 listopada 2016 przez niezalogowany
Zależy od gustu, jak dla mnie xfce > cinnamon
1
komentarz 8 listopada 2016 przez SHarkUN Nowicjusz (160 p.)
xfce nie jest dla mnie, każdy ma inny gust. Nie wytrzymałbym z takim wyglądem długo :D
komentarz 8 listopada 2016 przez Ehlert Ekspert (213,900 p.)
@shead a widziałeś ciemnego cinnamona na mint 18?
zapomniałem dodać że dobrze by było jakby posiadał też wyszukiwarkę programów taką jak ma ubuntu.
komentarz 8 listopada 2016 przez niezalogowany
@ehlert tak, nawet go mam ale nie podoba mi się

@sharkun chyba każde środowisko graficzne udostępnia coś w tym stylu
komentarz 8 listopada 2016 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Każde środowisko graficzne można tak spersonalizować że będzie wyglądać bajecznie. Ja przyzwyczaiłem się do XFCE + Compiz Fusion i nic tego nie przebije. Oczywiście domyślne XFCE wygląda jakby było upośledzone ale można je odmienić jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki.
+1 głos
odpowiedź 8 listopada 2016 przez lnkoc Stary wyjadacz (13,960 p.)

Jeśli chcesz popróbować z różnymi dystrybucjami możesz je odpalać np. z bootowalnego pendrive'a, albo bezpośrednio z płyty DVD najpierw uruchamiając system, a jeśli Ci się spodoba to go zainstalować. Najbardziej popularne są wyświetlone w rankingu distrowatch. Z mojej strony polecam Ubuntu lub jakąś jego odmianę (osobiście korzystam z Xubuntu i Lubuntu na nieco słabszej stacjonarce). Ewentualnie LinuxMint

już nad tym myślałem, ale jest jeden problem. Tym problemem jest mobilny internet niestety, nie stać mnie na testowaniu choćby 3 systemów.
a co byś bardziej polecił najnowszy mint cz najnowsze Ubuntu?
komentarz 8 listopada 2016 przez lnkoc Stary wyjadacz (13,960 p.)

Myślę, że i jedno i drugie jest dobre. Choć z doświadczeń bardziej mi Mint z Cinnamon kiedyś przypadł do gustu, ba nawet Debiana postawiłem z Cinnamon wink

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 945 wizyt
–1 głos
4 odpowiedzi 309 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 228 wizyt

92,979 zapytań

141,941 odpowiedzi

321,185 komentarzy

62,303 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...