• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Box2D - problem z instalacją

Object Storage Arubacloud
0 głosów
163 wizyt
pytanie zadane 3 listopada 2016 w C i C++ przez VirtualMember Pasjonat (15,790 p.)

Witam, próbuję zainstalować bibliotekę Box2D i niestety natrafiam na problem. Moje środowisko to Visual Studio 2015.

Ściągnąłem Box2D z oficjalnego źródła i postępowałem zgodnie z tym poradnikiem:

https://aneelkkhatri.wordpress.com/2011/06/14/setting-up-box2d-library-in-visual-studio-c/

Zrobiłem wszystko tak jak było w poradniku z małym wyjątkiem - plików z folderu lib przedstawionego na poradniku nie uzyskałem za pomocą cmake tylko wszedłem do folderu build, odpaliłem projekt dla Visual Studio przygotowany przez twórców, skompilowałem go i wyciągnąłem te pliki z folderu przedstawionego na zrzucie.

 

Link do zrzutu

Następnie tak jak kazano odpaliłem projekt, skonfigurowałem go i próbowałem odpalić HelloWorld.cpp z biblioteki. Wszystkie klasy podświetlały się normalnie, żadnych błędów przed kompilacją nie było (mowa o tych podkreśleniach z visuala), jednak po kompilacji nastała mnie niemiła niespodzianka:

 

Link do zrzutu

Kody błędów to 2001 i 2019, nie mam pojęcia co zrobiłem nie tak.

Jeśli chodzi o cmake to nie chcę go używać bo próba zrobienia bibliotek z jego pomocą także kończy się błędem.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 4 listopada 2016 przez maly Nałogowiec (37,190 p.)

Ściągnąłem Box2D z oficjalnego źródła.

Czyli skąd?

Jeśli chodzi o cmake to nie chcę go używać bo próba zrobienia bibliotek z jego pomocą także kończy się błędem.

Bo cmake oficjalnie nie działa.

Nie pamiętam jak to jest w VS ale samo dodanie libów do projektu nic nie daje, trzeba w konfiguracji linkera ustawić 'Additional Library Directories' i 'Additional Dependencies'.

komentarz 4 listopada 2016 przez VirtualMember Pasjonat (15,790 p.)
z githuba twórców. Co do tego additional libary directiories i add. dependencies to było to pokazane w poradniku i tak też to zrobiłem
komentarz 5 listopada 2016 przez maly Nałogowiec (37,190 p.)
No to pewnie lib jest skompilowany w nieodpowiednim trybie(debug/release) i/lub niezgodnymi opcjami 'Runtime Library'.
0 głosów
odpowiedź 4 listopada 2016 przez VirtualMember Pasjonat (15,790 p.)
@ref Ma ktoś może jakąś koncepcję?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 697 wizyt
pytanie zadane 7 lutego 2017 w C i C++ przez Emil Panecki Bywalec (2,100 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 855 wizyt
pytanie zadane 28 czerwca 2015 w C i C++ przez jegor377 Stary wyjadacz (13,230 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 261 wizyt
pytanie zadane 5 maja 2016 w C i C++ przez niezalogowany

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...