• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

CSS Text oblewajacy zdjecie

Object Storage Arubacloud
0 głosów
646 wizyt
pytanie zadane 19 października 2016 w HTML i CSS przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,900 p.)
<header id="top">
	<h1>Gunpowder</h1>
	<img src="Gunpowder_black.jpg" alt="gunpowder"/>
	<p>text.<em><dfn>Gunpowder</dfn></em>text<img src="pirates.jpg" alt="pirates"/></p>
</header>
<main>
	<p>text</p><img src="Chinese_rocket.png" alt="Chinese rocket"/>
        <p>text</p><img src="080407-revolutionary-war-02.jpg" alt="infantry"/>
	<p>Today, gunpowder is also used in fireworks.</p><img src="Fireworks.jpg" alt="Picture of fireworks"/>
</main>

Sprawa jest taka. Chce zrobic tak zeby tekst oblewal obrazki z prawej, i te byly pod soba. Problem w tym, ze jesli dam do img float left to obrazki staja kolo siebie. Jesli dodam styl do tylko jednego, to i tak bedzie sie przyklejal do poprzedniego obrazka. Probowalem z <br/> i nic nie dalo. Jestem nieco zagubiony.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 19 października 2016 przez Przemek Zembrzuski Gaduła (3,240 p.)
proponuje pobawić się z display flex
komentarz 19 października 2016 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,900 p.)
A o tym w zyciu nie slyszalem. Kukne. A jakis starozytny dobry sposob na szybko bedzie?
1
komentarz 19 października 2016 przez Przemek Zembrzuski Gaduła (3,240 p.)
float left na img i p i pamiętaj o dodaniu clear both pod nimi bo w przeciwnym razie reszta strony się rozjedzie
komentarz 19 października 2016 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,900 p.)
No tak. Wiedzialem ze o czyms zapomnialem i jakos sie to robilo. Dzieki!
+1 głos
odpowiedź 19 października 2016 przez pablop76 VIP (123,180 p.)

img zamknij w <div></div> o klasie np: float, pod divem daj tekst w znaczniku <p></p> Dla <div class="float"></div>

daj float: left; i jakiś margin np: margin: 0 20px 0 0 ; żeby odsunąć tekst od obrazka. I teraz , jeżeli tekstu jest mniej niż wysokość obrazka to daj dla<p></p> height tyle ile wysokość obrazka jeżeli jest go dużo to nie potrzeba.

przykładowy zapis

<!DOCTYPE html>
<html lang="pl">
<head>
<meta chart="utf-8">
<style>
.float{
float: left;
margin: 0 20px 0 0;
}
p{
height: 300px;}
</style>
</head>
<body>
<header id="top">
<h1>Gunpowder</h1>
<div class="float">
    <img src="....jpg" alt="gunpowder"/>
</div>
    <p> text. </p>
<div class="float">
	<img src="....jpg" alt="pirates"/>
</div>
<p><em><dfn>Gunpowder</dfn></em>text</p>
</header>
<main>
<div class="float">
	 <img src="....jpg" alt="Chinese rocket"/>
</div>
<p>text</p>
<div class="float">
	<img src="....jpg" alt="infantry"/>
</div>
<p>text</p>
<div class="float">
	<img src="....jpg" alt="Picture of fireworks"/>
</div>
  <p>Today, gunpowder is also used in fireworks.</p>
</main>

</body>
</html>

 

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 3,387 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 257 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 145 wizyt
pytanie zadane 23 maja 2021 w HTML i CSS przez Hubert731 Obywatel (1,650 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,651 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...