Witam , męczę się z instalacją babla od wczoraj i jakoś mi to nie wychodzi ... Poza tym nasunęło mi się przy okazji pare innych pytań więc może mi pomożecie. Dodam że trochę problemów miałem także z instalacją Sassa.
1. Dlaczego nie mogę zaktualizować node ? Pokazuje mi wersje 4.6 i wpisanie w konsoli lini na aktualizację nic nie daje.
2. Dlaczego przy instalacji babla trzeba wybrać tak jakby technologie ? Ja próbowałem instalować z CLI i podana linia kodu do wpisania w konsolę niby coś robi ale później nic mi to nie zmienia. Instalowanie babla "do danego projeku lokalnie" także się nie powiodło bo mimo wybranego folderu babel instaluje sie w innym głównym z modułami noda. A poradniki w internecie korzystają z wielu technologii, pobierane jest wiele techonologii a mi zależy tylko na poznaniu ES6 i ES2015 w tym momecie.
3. Nie znalazłem nigdzie opisu jak się kompiluje pliki w których wykorzystywany jest ES6 , jak to działa ?
4. I czy korzystanie z opcji takich jak Sass , ES6 zawsze wymaga wpisywania w konsole odpowiednich lini ? Nie da się tego jakoś obejść żeby wykonywało się to samo automatycznie ?
Może ma ktoś do polecenia jakiś prosty poradnik który dotyczy tylko ES6 ? Chodzi mi głównie o instalacje , kompilacje plików. Z góry dzięki za pomoc.