• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nie wyśrodkowana stopka CSS

Object Storage Arubacloud
0 głosów
209 wizyt
pytanie zadane 19 października 2016 w HTML i CSS przez Nowicjusz89 Obywatel (1,050 p.)

Witam,siedzę godzinę i nie widzę może ktoś zauważy szybciej.

Stopka jest nie wyśrodkowana,logo łapie center a stopkę nie.

Lecę z psem się przewietrzyć,wrócę może będzie odpowiedź albo znajdę szybciej.

Kod niżej.

HTML:

<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">
<head>
	<meta charset="utf-8" />
	<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1" />

	<title>Jan Kowalski - Porfolio</title>

	<meta name="description" content="Stworzę dla Ciebie wyjątkowo stronę.Zatrudnij programistę webowego." />
	<meta name="keywords" content="zamów stronę,tworzenie www,programista,portfolio" />
	
	<link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css"/>
	<link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Josefin+Sans|Lato&amp;subset=latin-ext" rel="stylesheet">
</head>

<body>

	<div id="container" >

	<div class="rectangle">
		<div id="logo">Jan Kowalski </div>
		<div id="zegar">12:00:00 </div>
		<div style="clear:both;"></div>
	</div>

	<div class="square">
		  <div class="tile1">1</div>
		  <div class="tile1">1</div>
		  <div style="clear:both;"></div>

		  <div class="tile2">2</div>
		  <div class="tile3">3</div>
		  <div style="clear:both;"></div>

		  <div class="tile4">4</div>
	</div>

	<div class="square"></div>
		<div class="tile5">5</div>
		<div class="yt">yt</div>
		<div class="fb">fb</div>
		<div class="gplus">gplus</div>
		<div class="tw">tw</div>
		<div style="clear:both;"></div>
	</div>
		<div style="clear:both;"></div>

	<div class="rectangle">2015 &copy; Jan Kowalski - Porfolio.Programista webowy zaprasza 
		do współpracy! jan.kowalski@adres.com </div>

	</div>	

</body>
</html>

 

CSS:

body
{
	background-color: #303030;
	color: #ffffff;
	font-family: 'Lato', sans-serif;
	font-size: 20px;
}

#container 
{
	width: 1000px;
	margin-left: auto;
	margin-right: auto;
}

.rectangle
{
	width: 960px;
	margin: 20px;
	text-align: center;
}

.square
{
	width: 50%;
	float: left;
}

#logo
{
	float: left;
	font-family: 'Josefin Sans', sans-serif;
	font-size: 70px;
	width: 600px;
}

#zegar
{
	float: left;
	font-family: 'Josefin Sans', sans-serif;
	font-size: 70px;
}

.tile1
{
	margin: 10px;
	width: 230px;
	height: 142px;
	background-color: #3095d3;
	float: left;
}

.tile2
{
	margin: 10px;
	width: 230px;
	height: 142px;
	background-color: #666666;
	float: left;
}

.tile3
{
	margin: 10px;
	width: 230px;
	height: 142px;
	background-color: #93c748;
	float: left;
}


.tile4
{
	margin: 10px;
	width: 480px;
	height: 142px;
	background-color: #ee5a32;
	float: left;
}

.tile5
{
	margin: 10px;
	width: 480px;
	height: 304px;
	background-color: #666666;
	float: left;
}

.yt
{
	margin: 10px;
	width: 105px;
	height: 142px;
	background-color: #d94348;
	float: left;
}
.fb
{
	margin: 10px;
	width: 105px;
	height: 142px;
	background-color: #4668b3;
	float: left;
}

.gplus
{
	margin: 10px;
	width: 105px;
	height: 142px;
	background-color: #d95333;
	float: left;
}

.tw
{
	margin: 10px;
	width: 105px;
	height: 142px;
	background-color: #3095d3;
	float: left;
}

 

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 19 października 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

Dodaj po ludzku kolejną klasę o nazwie footer i z głowy.

<div class="footer">2015 &copy; Jan Kowalski - Porfolio.Programista webowy zaprasza 
do wsppracy! jan.kowalski@adres.com </div>
.footer{
  margin: 0 auto;
  width: 960px;
  height: 70px;
  text-align: center;
}

Poza tym:

~ http://tutorials.comandeer.pl/html5-blog.html

komentarz 19 października 2016 przez Nowicjusz89 Obywatel (1,050 p.)
Tak to ja wiem jak zrobić.Chce znaleźć błąd.

Górny .rectangle można wycentrować a dolny nie ? Dlaczego?

M.Zelent w filmiku na tym samym kodzie 33:45 s wychodzi mu dobrze widzicie?
komentarz 19 października 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Błędem można nazwać to, że próbuje się wystylizować footer klasą, która została zaprojektowana dla innego elementu strony. Przynajmniej w moim odczuciu jest to błąd, a raczej nieporozumienie.

Jak już chcesz na siłę szukać bugów, to zważ, że po usunięciu witdh z rectangle, footer zaczyna „działać”.

Jest to jakiś początek.

Ja idę spać, w razie innych pytań, nie spodziewaj się odpowiedzi ode mnie, przynajmniej do jutra. Co innego z innymi użytkownikami forum. :p

Miłego i powodzenia.
1
komentarz 19 października 2016 przez pablop76 VIP (123,180 p.)
</div> w 45 linijka html usuń :)
komentarz 19 października 2016 przez Nowicjusz89 Obywatel (1,050 p.)
Dzięki za pomoc nakierowałeś,ale liczę ,że ktoś mi to jeszcze wytłumaczy dlaczego na filmiku Kurs HTML odc.3 M.Zelenta to chodzi a mi nie chodzi? Czy mam jakiś błąd zrobiony?? Lece dalej z tematem.Ciekaw jestem.Pozdro
1
komentarz 19 października 2016 przez pablop76 VIP (123,180 p.)
zamknąłeś <div class="square"></div> linijka 26 nie potrzebnie. On ma zamknięcie w linijce 45 I to jest twój błąd. reszta ok.

TERAZ MASZ ODPOWIEDŹ.
komentarz 19 października 2016 przez Nowicjusz89 Obywatel (1,050 p.)
Błąd był w 38 linii.Nie potrzebne zamknięcie </div>

38. <div class="square" - tak powinno być ok.
komentarz 19 października 2016 przez pablop76 VIP (123,180 p.)
Tak masz racje. Żle Ci napisałem Linijka 38
komentarz 19 października 2016 przez Nowicjusz89 Obywatel (1,050 p.)

yesJuż jest ok.

komentarz 19 października 2016 przez pablop76 VIP (123,180 p.)
Zamknj temat i daj punkt

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 436 wizyt
pytanie zadane 25 września 2021 w HTML i CSS przez Teknal Początkujący (290 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 584 wizyt
pytanie zadane 4 stycznia 2017 w HTML i CSS przez Latajace_kolano Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 312 wizyt
pytanie zadane 5 lutego 2023 w HTML i CSS przez Cypika Początkujący (290 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,651 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...