• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Stopka w CSS

Object Storage Arubacloud
0 głosów
581 wizyt
pytanie zadane 4 stycznia 2017 w HTML i CSS przez Latajace_kolano Nowicjusz (120 p.)
zmienione kategorie 4 stycznia 2017 przez Comandeer

Witam. Utworzyłem stronę której kontenty oraz stopki są reprezentowane przez div-y. Chciałbym ją tak zmodyfikować aby stopka była na dole okna przeglądarki przy scrollowaniu ale żeby nie zasłaniała div-a nad sobą.

<html>
<head>

<style>
     

      div 
	  {
        padding:1em;
        font-size:1.3em;
        background-color:#AFF;
		
		
		
      }

      #header
	  {
	   width:100%;
	   height:50px;
	   background:#ACACAC;
	   margin-bottom:20px; 
       position:relative;
   
      }
	  
	  #center_c
	  {
	   width:80%;
	   float:center;
	   background:#ACACAC;
	   margin:1% 10%;
	   height: 170;
	   position: relative;
	  }
	  
	  #center_d
	  {
	   width:80%;
	   float:center;
	   background:#ACACAC;
	   margin:1% 10%;
	   height:550;
	   margin-bottom: 10%;
	   position: relative;
	   
	   
	  }
	  
	  #footer
	  {
	  
	  width:100%;	
	  height:10px;
	  background:#ACACAC;
	  float:left;
	  margin-top:10;
	  position: fixed;

      bottom: 2px;
	  
	  
	  
	  }
	  
    </style>
</head>
<body>


    <div id="header"> </div>

	<div id="center_c">
	<div></div><div></div>
	</div>
	<div id="center_d"> </div>
	
	
	<div id="footer"> </div>



</body>
</html>

 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 4 stycznia 2017 przez pablop76 VIP (123,180 p.)

Witam. Swego czasu również szukałem odpowiedzi na to pytanie i jak dla mnie najlepszym rozwiązaniem okazało się to: CSS Sticky Footer, Footer Stick to Bottom of Page

Co oznacza w twoim kodzie

float: center; (nie ma takiej wartosci)

position: relative; (w jakim celu)

 height: 170;( gdzie jednostka)

margin-top:10;

float:left; (przecież nie ustawiasz elementów obok siebie)

Zaraz dostaniesz kultowe pytanie dlaczego stylizujesz po id.

Dlaczego mieszasz (niewłaściwie) % z px.

Twój kod:

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
  <title></title>
<style>
*{
box-sizing:border-box;
margin: 0;
}
html,body {
margin:0;
padding:0;
height: 100%;
}
body
{
background-color: #2e83d4;
color: white;
text-align: center;
}
.wrapper {
min-height: 100%;
height: auto !important;
height: 100%;
margin: 0 auto -4em;
}
.header{
background:#ACACAC;
}
.center_c{
width:80%;
background:#ACACAC;
margin:1% 10%;
} 
.center_d{
width:80%;
background:#ACACAC;
margin:1% 10%;
}  
.footer{ 
background:#ACACAC;
}
.footer, .push {
height: 4em;
}
</style>
</head>
<body>
  <div class="wrapper">
  	 <div class="header">HEADER</div>
    <div class="center_c">CENTER C</div>
    <div class="center_d">CENTER D</div>
  <div class="push"></div>
  </div>
    <div class="footer">FOOTER</div>
</body>
</html>

 

0 głosów
odpowiedź 4 stycznia 2017 przez Comandeer Guru (601,110 p.)
komentarz 4 stycznia 2017 przez Comandeer Guru (601,110 p.)
Dostałeś link, w którym jest odpowiedź na Twoje pytanie… To jest wg mnie pomoc.
1
komentarz 4 stycznia 2017 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

Szlachcic się znalazł... 

W ogóle zajrzałeś do tego linku?

Jeżeli liczysz, że ktoś przerobi kod za Ciebie, to muszę Cię ostrzec, że jest to niezgodne z regulaminem forum mówiącym o gotowcach.

Chciałbym ją tak zmodyfikować aby stopka była na dole okna przeglądarki przy scrollowaniu ale żeby nie zasłaniała div-a nad sobą. 

Więc ją zmodyfikuj bazując na poście Roberto. 

1
komentarz 4 stycznia 2017 przez Latajace_kolano Nowicjusz (120 p.)
Nigdy na to nie liczę i nie liczyłem. Muszę przeprosić ale się zdenerwowałem bo próbuję się uczyć tworzyć strony a ten element już długi czas mi nie wychodzi

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 438 wizyt
pytanie zadane 8 grudnia 2016 w HTML i CSS przez kon.bed21 Obywatel (1,610 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 903 wizyt
pytanie zadane 5 czerwca 2018 w HTML i CSS przez Virtual Nowicjusz (120 p.)
+1 głos
5 odpowiedzi 382 wizyt
pytanie zadane 6 grudnia 2015 w HTML i CSS przez Zine Obywatel (1,000 p.)

92,568 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,638 komentarzy

61,957 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...