• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zadanie z ciągiem fibonacciego w c++

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,279 wizyt
pytanie zadane 18 października 2016 w C i C++ przez czujek22 Dyskutant (7,670 p.)

Witam. Mam do wykonania prosty program :

Ciąg Fibonacciego n-elementowy ------------------------------

1. wczytaj wartość n

2. jeśli n=0 to wyswietl 0 i zakończ

3. jeśli n=1 to wyswietl 1 i zakończ

4. liczbie l1 przypisz 0

5. wyświetl l1

6. liczbie l2 przypisz 1

7. wyświetl l2

8. dla i z zakresu od 2 do n wykonuj kroki 9-11

9. liczbie m przypisz sumę l1 i l2

10. wyświetl m

11. liczbie l1 przypisz l2

12. liczbie l2 przypisz m

 

Robiłem troche zgodnie z punktami, troche poprzekształcałem bo poprzedni kod nie działa i wyszło coś takiego. Ktoś podsunie dobre rozumowanie bo nie za bardzo wiem gdzie jest jaki bład? 

#include <iostream>

using namespace std;

int n, l1=0, l2=1, m ;

int main()
{
       cout << "Podaj liczbe: " << endl;
    cin>>n;
    if(n==0)
    cout<<"0";
    else if(n==1)
    cout<<"1";
    else

    cout<<l1;
    cout<<l2;

    for(int i=2;i<n;i++);
    {
        m=l1+l2;
        cout<<m;
        l1=l2;
        l2=m;
    }



    return 0;
}

 

komentarz 18 października 2016 przez .kassad Gaduła (3,420 p.)
Nie brakuje Ci nawiasów klamrowych po else w 15. linii?
komentarz 18 października 2016 przez czujek22 Dyskutant (7,670 p.)
Nawiasy dodałem ale mimo to wyświetla liczby 011 czyli chyba zadeklarowane zmienne l1 i l2 oraz m i program sie konczy a nie na tym ma to polegać ;/

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 18 października 2016 przez Szahid Pasjonat (20,930 p.)
edycja 18 października 2016 przez Szahid
 
Najlepsza

Głównym winowajcą był średnik po warunku pętli for. Zmieniłem trochę kod żeby był czytelniejszy. 

#include <iostream>

using namespace std;

int n, m ;
int L1=0;
int L2=1;

int main()
{
       cout << "Podaj liczbe: " << endl;
    cin>>n;
    if(n==0)
    cout<<"0";
    else if(n==1)
    cout<<"1";
    else

    {
        cout<<L1<<endl;
        cout<<L2<<endl;
    }

    for(int i=2;i<n;i++)
    {
       m=L1+L2;
       cout<<m<<endl;
       L1=L2;
       L2=m;

    }



    return 0;
}

 

komentarz 18 października 2016 przez Szahid Pasjonat (20,930 p.)
Nie rozumiem. O co chodzi ?

 

PS Ok, zrozumiałem że o ortografie

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 148 wizyt
pytanie zadane 21 stycznia 2020 w C i C++ przez ResCrove Obywatel (1,700 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 3,821 wizyt
pytanie zadane 24 września 2017 w C i C++ przez ebone Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 774 wizyt

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...