• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak nauczyć się profesjonalnie pisać kod

Object Storage Arubacloud
0 głosów
515 wizyt
pytanie zadane 16 października 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez kacper1445 Gaduła (4,880 p.)
Witam. Mam 16 lat i od około 3 zajmuję się HTML-em, CSS-em i JS-em. Umiem wydaje mi się dużo i chciałbym zacząć gdzieś pracę jako junior front-end developer, jednak jedna rzecz mnie powstrzymuje: nie umiem profesjonalnie nadawać ID oraz klas (tak jak robi się to w zespołach). Ma ktoś pomysł jak się tego nauczyć? Czy to jest tak, że w każdej grupie obowiązują inne zasady? Proszę o odpowiedź.
komentarz 16 października 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Praktyka, jest najlepszym nauczycielem
komentarz 16 października 2016 przez kacper1445 Gaduła (4,880 p.)
Jednak chciałbym mieć chociaż jakieś podstawy zaciągając się do pracy.
1
komentarz 16 października 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Najlepiej podpatrz kody zrodlowe np na stronie FB, lub jakis gierek....
komentarz 16 października 2016 przez Comandeer Guru (601,530 p.)
Na FB nie ma co podpatrzeć, bo większość generuje React, robiąc siekę a nie kod ;)

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 16 października 2016 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)
http://helion.pl/ksiazki/czysty-kod-podrecznik-dobrego-programisty-robert-c-martin,czykov.htm

 

Jest tez opcja taka, ze kod html jest jawny i mozna sobie podpatrzec na roznych ogromnych serwisach jak tam to jest porobione, porownywac jedne z drugimi.
komentarz 16 października 2016 przez Comandeer Guru (601,530 p.)
Tak z czystej ciekawości: co niby z "Czystego kodu" ma zastosowanie do HTML-a czy CSS-a? Do JS-a raczej również można odnieść jedynie nieliczne fragmenty, zważając na jego specyficzną funkcyjno-obiektową naturę.
komentarz 16 października 2016 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)
Owszem wieksza czesc ksiazki jest nie do wykorzystania w html i css, jedank pierwsze 5 rozdzialow wedlug mnie juz jak najbardziej (oczywiscie nie w stosunku 1:1).

Zapoznanie sie z ksiazka moze dac calkiem inne spojrzenie na tworzenie kodu i aplikacji jako calosci i na pewno nie straci na tym czasu.
+1 głos
odpowiedź 16 października 2016 przez lateM Pasjonat (17,660 p.)
0 głosów
odpowiedź 16 października 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Nikt cię nie zatrudni w wieku 16 lat jako juniora nawet. Względy prawne i czasowe.
komentarz 16 października 2016 przez kacper1445 Gaduła (4,880 p.)
Na wakacje lub na ferie. Myślę, że wtedy nie będzie problemu.
komentarz 16 października 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Wzgeldow prawnych jako takich nie ma, oprocz nie pelnego wymiaru czasowego.... Ale te 7h dziennie juz chyba moze pracowac... Nie wiem czy 3 miesiace to nie za malo... Wakacje i ferie to malo czasu, ferie tydzien lub 2 wakacje 2 miesiace.... Co firmie z takiego pracownika?
komentarz 16 października 2016 przez kacper1445 Gaduła (4,880 p.)
Z tym sobie już jakoś poradzę. Jeżeli nawet teraz mnie okresowo nie zatrudnią, to będę miał potrzebną wiedzę na przyszłość.
komentarz 16 października 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Nikt cię nie zatrudni na taki okres czasu, chyba, że na jakiś mało płatny albo bezpłatny staż (3 msc minimum) a  i tak firmy wolą kogoś pełnoletniego.
komentarz 16 października 2016 przez kacper1445 Gaduła (4,880 p.)
Jak już napisałem w komentarzu do jednej z odpowiedzi: nawet jeżeli teraz mnie nie zatrudnią, to będę mieć potrzebną wiedzę na przyszłość.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 662 wizyt
pytanie zadane 13 lipca 2019 w C# przez Hardwell Dyskutant (8,980 p.)
+3 głosów
1 odpowiedź 437 wizyt
pytanie zadane 26 lutego 2016 w C i C++ przez Franek_p Początkujący (430 p.)
–2 głosów
8 odpowiedzi 2,209 wizyt

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...