• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Gra - kit czy hit?

Object Storage Arubacloud
–1 głos
270 wizyt
pytanie zadane 8 października 2016 w JavaScript przez Totek Użytkownik (860 p.)
Witam,

Jestem początkującym programistą, który dopiero się uczy. Byłby ktoś tak miły i powiedział jakim sposobem zrobić punkty w grze? Mam stworzoną grę w JavaScripcie jednakże chciałbym by można było zdobywać punkty, które zapisywane by były w bazie danych.

Pozdrawiam Totek.

2 odpowiedzi

–1 głos
odpowiedź 8 października 2016 przez syguts Bywalec (2,200 p.)
Jeżeli dobrze zrozumiałem chcesz aby użytkownicy mogli zdobywać punkty.  W takim razie w bazie danych musisz mieć tabele użytkowników. W momencie startu gry powinieneś umożliwić zalogowanie się użytkownikowi, czyli musiałbyś stworzyć metodę która sprawdzi podane dane przez użytkownika z tymi z bazy danych. Oczywiście hasło powinno być przechowywane w zaszyfrowanej postaci w bazie danych czyli przed sprawdzeniem powinieneś go zaszyfrować i porównywać z tym w bazie. Ponadto powinieneś jeszcze udostępnić mechanizm rejestracji nowych użytkowników. Jak już to zaimplementujesz to w bazie danych potrzebujesz nowej tabeli np. o nazwie ranking która ma 2 pola punktacja jako number oraz klucz obcy który jest id użytkownika. Poźniej juz po zalogowaniu na każdym etapie gry gdy chcesz dodać punkty użytkownikowi pobierasz aktualną wartość punktów dla danego użytkownika czyli tego zalogowanego (bo od zalogowanie cały czas pamiętasz jaki to użytkownik np. w zmiennej). Normalnie w aplikacjach webowych takie dane trzyma się w sesji. Zwiekszasz wartośc punktacji i aktualizujesz w bazie. To tak w szybkim skrócie.
komentarz 8 października 2016 przez Totek Użytkownik (860 p.)
Logowanie jak i rejestrację mam stworzoną. Trzymam podane informacje w sesji. Chodziło mi bardziej jak zaimplementować te punkty z javascript.
komentarz 9 października 2016 przez Jacek Rojek Bywalec (2,380 p.)
zadeklaruj sobie zmienna i inkrementuj ja gdy ktos zdobedie punkt, i raz na jakis czasz daj auto-save i wyslij wartosc do tabeli na serwerze. Jaka to gra w ogole? daj linka
komentarz 9 października 2016 przez Totek Użytkownik (860 p.)
Mam w to grze zrobione. Gdy ktoś wygra dodaje mu punkty gdy przegrywa odejmuje. Cała gra jest gotowa jednakże chce by te punkty zapisywane były w bazie :P
–2 głosów
odpowiedź 9 października 2016 przez CzlowiekSkrypt Nałogowiec (26,340 p.)
Ja bym to zrobił tak - z każdą aktualizacją punktów odpalałoby się zapytanie ajax i POSTem przekazałbym zmienną z JS do pliku PHP w którym by była obsługa bazodanowa. Podejrzewam że nie do końca rozumiesz mój pomysł dlatego zachęcam do przerobienia tutoriali z jQuery Ajax, osobiście nie lubię gmerać w czystym JS :) Jeśli punkty zdobywane są bardzo często to duża ilość graczy będzie pożerać zasoby serwera jak Geslerowa podwawelską,  wtedy trzeba by podpiąć to pod jakiś button "ZAPISZ PUNKTY"
komentarz 9 października 2016 przez Totek Użytkownik (860 p.)
Mam obsługę bazodanową ponieważ mam na stronie kilka funkcji działających na bazach. Jednakże po prostu nie umiem połączyć bazy z JS. Jakoś bardzo nie lubię się bawić w JS i tym podobnych. Nie mówiąc tutaj o C, C++, które bardzo lubię. Więc na prawdę pomoc w postaci kodu lub podpowiedzi gdzie mogę o tym przeczytać była by mi bardzo pomocna.

Pozdrawiam.

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 140 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 173 wizyt
pytanie zadane 26 lutego 2017 w Offtop przez Radekol Bywalec (2,880 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 2,629 wizyt

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,664 komentarzy

61,964 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...