• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Drastyczny spadek wydajności (150fps -> 10fps)

Mały hosting, OGROMNE możliwości
0 głosów
416 wizyt
pytanie zadane 8 października 2016 w Sprzęt komputerowy przez majfirst Obywatel (1,200 p.)
Cześć. Może zacznę od tego, że odkąd pamiętam mój laptop (DELL) działał "normalnie" (wysoka wydajność, 150-200fps), gdy był podłączony do ładowania. Nie przeszkadzało mi to, i tak zawsze grałem w domu. Ostatnio coś się zepsuło, a mianowicie: przy baterii w trayu miałem komunikat "podłączony, nie ładuje" - kupiłem nową baterię i ładowarkę i niestety ciągle jest to samo. Mam przez to strasznie małą wydajność (10fps w grach), a nawet przeglądarka i gry we flashu są zlagowane. Szukałem troszkę w google i niestety nic nie pomogło. Z góry dzięki za pomoc :)

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 8 października 2016 przez gosu93 Początkujący (340 p.)
1. Ustawienie wysokiej wydajności w opcjach zasilania.

2. Aktualizacja software'u (BIOS -> Chipset -> Sterowniki), w przypadku sterownika trzeba wykonać reinstalację a nie aktualizację.

3. Aktualizacja sterownika baterii ACPI w menadżerze urządzeń (poprzez usunięcie i dodanie urządzenia) lub pobranie software'u ze strony DELL'a.

4. Ustawienia BIOS'u a dokładniej "Graphic Device~" jeżeli ustawione na Integrated to należy zmienić na "Switch" albo "Dedicated" lub wybrać po nazwie dedykowaną kartę.

5. Ustawienia karty graficznej: Wysoka wydajność + dodanie aplikacji na której ma funkcjonować na wysokiej.

6. JEŻELI powyższe czynności nie pomogą, to zrób CrossTest czyli sprawdzenie innego zasilacza i baterii.

7. Przywrócenie ustawień fabrycznych lub reinstalacja systemu.

8. Jeżeli dalej coś jest nie tak a CrossTest nie wykazał problemu z Hardware'm to zainstaluj HWINFO, uruchom wejdź w zakładkę "Smart Battery" -> "Battery #0" prześlij zdjęcie z prawego okna tej zakładki. Możesz też wysłać cały log po wykonanym skanie Hardware'u w HWINFO.

Jeżeli pomogłem to spoko :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 514 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 441 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 469 wizyt

93,718 zapytań

142,631 odpowiedzi

323,262 komentarzy

63,266 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...