• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nie działa wyśrodkowanie diva w divie

Object Storage Arubacloud
0 głosów
313 wizyt
pytanie zadane 1 października 2016 w HTML i CSS przez wgnsy123 Początkujący (410 p.)

Witam, co jest z tym nie tak? Chcę wyśrodkować konkretnego diva w divie, a on i tak trzyma się lewej strony :/

 

CSS:

 

#social
{
	float: left;
	width: 100%;
	background-color: #E0E0E0;
	padding: 0px;
	margin: 0px;
	color: black;
	text-align: center;
	vertical-align: middle;
}
.fb
{
	width: 150px;
	height: 150px;
	background-color: #4169E1;
	margin: auto;
	float: left;
	text-align: center;
	display: block;
}

 

 

HTML:

 

<div id="social">
			<div class="fb"><i class="icon-facebook-official"></i></div>
			
				</div>

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 1 października 2016 przez skav3n Gaduła (3,900 p.)
Usuń `float: left` z .fb
komentarz 1 października 2016 przez Abel Mądrala (5,140 p.)

tak  po mojemu żeby się wyśrodkował to dodatkowo powinieneś mieć nie margin: auto;​ a raczej margin: 0 auto;
I tak jak wspomniał mój przedmówca skasuj to float:left; bo nigdy go nie wyśrodkujesz 

komentarz 1 października 2016 przez Eimens Maniak (69,240 p.)

 a raczej margin: 0 auto; 

Dlaczego 0 auto?  0 oznacza marginesy pionowe a auto poziome. a jak dasz wszystkim auto to co źle będzie?  

komentarz 1 października 2016 przez Abel Mądrala (5,140 p.)

Chcę wyśrodkować konkretnego diva w divie

Wyśrodkować u mnie znaczy ustawić go dokładnie w środku  

Ale nie uważam się za nieomylnego , wręcz przeciwnie smiley

0 głosów
odpowiedź 1 października 2016 przez Eimens Maniak (69,240 p.)

Po co display: block; dla elementu .fb to przecież jest div a on sam w sobie jest elementem blokowym. To samo dla .social. I nie odnoś się w css do id tylko classy, id służą do czegoś innego. (np. kotwiczki). Jak usuniesz float: left; z elementu .fb to zadziała margin: auto;.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 808 wizyt
pytanie zadane 27 czerwca 2018 w HTML i CSS przez SajK Początkujący (390 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 714 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 480 wizyt

92,580 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,665 komentarzy

61,965 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...