• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ocena Strony

Object Storage Arubacloud
0 głosów
599 wizyt
pytanie zadane 29 września 2016 w Nasze projekty przez my_beforu_universe Nowicjusz (160 p.)
Hej,

Stworzyłem stronę internetową poświęconą nauce języka japońskiego. To jest moja pierwsza strona jaką umieściłem w sieci, nie licząc kiedyś tam zrobionego, drobnego projektu w szkole. Całą stronę napisałem własnoręcznie za pomocą języka html, css i JavaScript. Jak Wam się podoba?

http://twoj-japonski.pl

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 30 września 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
wybrane 30 września 2016 przez my_beforu_universe
 
Najlepsza

Japońskiego się kiedyś uczyłem, ale kilkanaście stopni formalizmu, czy kilka rodzajów liczebników zależnie czy liczymy przedmioty, przedmioty podłóżne, ludzi itp. skutecznie mnie zniechęciło do dalszej nauki ;) Hiragana i Katakana to najmniejszy kłopot - no może Kanji też...

Ale ten tekst na tym białym tle, strasznie to irytujące... Oprócz Cookie alertu, daj jeszcze jeden alert czy wyrażają zgodę na psucie wzroku ;D

Nie jestem grafikiem, ale ocenię twój kod ;)

<ul>
					<a href="../index.html"><li class="menu">Witaj!</li></a>
					<a href="#container"><li class="menu">Dlaczego japoński?</li></a>
					<a href="o-jezyku.html"><li class="menu">O języku</li></a>
					<a href="podstawy-alfabetu.html"><li class="menu">Podstawy alfabetu</li></a>
					<a href="kana.html"><li class="menu">Kana - ćwiczenia</li></a>
					<a href="nauka-slowek.html"><li class="menu">Nauka słówek</li></a>
					<a href="roznosci.html"><li class="menu">Różności</li></a>
					<a href="kontakt.html"><li class="menu">Kontakt</li></a>
					<li class="menu"></li>
				</ul>

<a> powinno być w środku <li>, a nie tak jak teraz. Np. tak:

<li class="menu"><a href="../index.html">Witaj!</a></li>
<a href="https://www.facebook.com/twoj.japonski/" target="blank"><div class="socialf"><i class="demo-icon icon-facebook"></i></div></a>
				<a href="http://youtube.com" target="blank"><div class="socialg"><i class="demo-icon icon-youtube"></i></div></a>
				<a href="http://plus.google.com" target="blank"><div class="socialy"><i class="demo-icon icon-google-plus-circle"></i></div></a>

To powinno być najlepiej w formie listy np. ul[class="social"]. A jeśli chodzi o ikonki Fontello to zupełny brak Accessibility.

<img class="image1" src="../images/image3.jpg" alt="Ruchliwa ulica w Tokio"

Plus, za poprawne użycie [alt] - już się bałem że będzie [alt="zdjęcie"]... ;)

Polecam też przeczytać lekturę
http://tutorials.comandeer.pl/html5-blog.html

1
komentarz 30 września 2016 przez my_beforu_universe Nowicjusz (160 p.)
Wielkie dzięki za solidną porcję przydatnych linków i informacji :) Postaram się poprawić błędy. Mam tylko pytanie, o co chodzi z tym brakiem Accessibility?

A co do nauki japońskiego to nie ma co się zniechęcać. Najpierw solidnie trzeba się nauczyć podstaw, a potem dopiero wchodzić w takie szczegóły jak np. keigo, czyli te stopnie formalizmu :)
komentarz 30 września 2016 przez niezalogowany
komentarz 30 września 2016 przez my_beforu_universe Nowicjusz (160 p.)
dzięki ;)
komentarz 30 września 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

Te zdjęcia tła bym zoptymalizował bo u mnie widać jak się doładowywują https://tinyjpg.com/

1
komentarz 30 września 2016 przez my_beforu_universe Nowicjusz (160 p.)
Dzięki za wszystkie komentarze i odpowiedzi, na prawdę są bardzo pomocne. Właśnie przebudowałem trochę stronę. Wiem że ciągle jest sporo do zrobienia, ale poprawiłem całość pod kontem html5. Wygląd i układ także zmieniłem, teraz wygląda moim zdaniem znacznie lepiej.
komentarz 30 września 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Podoba mi się teraz. Szkoda, że nie można drugi raz dać plusa ;D
+3 głosów
odpowiedź 30 września 2016 przez mowmiheniek Stary wyjadacz (11,900 p.)

Hej, na zrobiłem trochę poprawek i IMHO wygląda to bardziej przejrzyście.

1. Tło wrzuć na body.

2. Zmień czcionkę na jedną z zalecanych np. Roboto z Googla

3. Pod tekstem czyste tło, bez obrazków.

4. Z obrazkami zrób slider np. http://cssslider.com/wordpress-slideshow-32.html

Co do kodu to dużo pisać, ja oprócz tego co napisali inni dodam cytaty umieszczasz w <cite>.

Jeżeli już na samym początku dołączasz do body margines: !important, to żle świadczy o kodzie css.

H1 z nazwą strony powinien być też linkiem do strony głównej. 

I wiele innych. Poczytaj o początkach innych w dziale "Nasze projekty".

komentarz 30 września 2016 przez niezalogowany

2. Zmień czcionkę na jedną z zalecanych np. Roboto z Googla

Mógłbyś mi podać listę zalecanych fontów?

komentarz 30 września 2016 przez my_beforu_universe Nowicjusz (160 p.)
Wow, po tych zmianach faktycznie wygląda to ciekawie. Dzięki za podpowiedzi ;)
komentarz 30 września 2016 przez mowmiheniek Stary wyjadacz (11,900 p.)
Zalecane i polecane na forach o tematyce web desing. Mi polecił Roboto, ktoś kto dużej siedzi w web desingu właśnie na tym forum.
0 głosów
odpowiedź 30 września 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
brak jakiejkolwiek semantyki, on click na buttonach więcej nie ma co sprawdzac.
komentarz 30 września 2016 przez benzulli Użytkownik (720 p.)
ales go zmotywowal
komentarz 30 września 2016 przez lateM Pasjonat (17,660 p.)
Praktycznie w każdej stronie "do oceny" są te same błędy. Wystarczy przeczytać kilka postów i jestem pewien, że taki "onclick" w nieodpowiednim miejscu pojawił się kilka razy.
komentarz 30 września 2016 przez my_beforu_universe Nowicjusz (160 p.)
Możesz wyjaśnić co to jest "brak semantyki"? Nie jestem informatykiem, więc pytam.
komentarz 30 września 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
brak stosowania htmla 5
komentarz 30 września 2016 przez my_beforu_universe Nowicjusz (160 p.)
Chodzi o używanie div'ów zamiast tych nowych elementów header, footer itd? I co stosować zamiast onclicka na buttonach?
komentarz 30 września 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
eventListener, tak o to chodzi.
komentarz 30 września 2016 przez lateM Pasjonat (17,660 p.)
To inna sprawa. Nie mieszaj warstw ; )
komentarz 30 września 2016 przez my_beforu_universe Nowicjusz (160 p.)
ok, dzięki. Będę nad tym pracował
0 głosów
odpowiedź 30 września 2016 przez lolk45 Gaduła (3,210 p.)
Sprawdzaniem na telefonie, więc może u mnie wygląda gorzej. Nie podoba mi się za bardzo ta strona, ale nie jest źle, takie 6/10
komentarz 30 września 2016 przez my_beforu_universe Nowicjusz (160 p.)
Dzięki za opinię. Na telefonie może faktycznie nie być idealnie. A co konkretnie byś chciał, żeby zostało zmienione?

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 343 wizyt
pytanie zadane 5 lipca 2017 w Nasze projekty przez Matiss Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 263 wizyt
pytanie zadane 30 maja 2017 w Nasze projekty przez Radekol Bywalec (2,880 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 388 wizyt
pytanie zadane 7 maja 2017 w Nasze projekty przez czmyk Obywatel (1,100 p.)

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,664 komentarzy

61,964 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...