• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wideo kursy, które pomogły wam w nauce programowania- tworzymy listę.

Object Storage Arubacloud
+4 głosów
777 wizyt
pytanie zadane 6 maja 2015 w PHP przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)

Witam wszystkich, 

ostatnio zauważyłem, że na youtubie (bądź innych tego typu stronach) jest dużo poradników które są źle skonstruowane, nieaktualne lub nie praktyczne. Zwracam się do was z zapytaniem. Jakie wideo kursy pomogły wam rozwinąć waszą wiedzę programistyczną? 

Nie mam na myśli żadnego konkretnego języka, ale ogólnie wszystkie języki. Ze swojej strony mogę polecić:

  • Kursy na kanale pana Mirosława Zelenta co jest chyba oczywiste skoro piszę na tym forum. Dodam, że swoją naukę zacząłem właśnie od jego kursów z C++, kiedy było dopiero siedem odcinków i od tego czasu wciąż rozwijam swoje umiejętności programistyczne.
  • Kursy na kanale uwteamorg. Z tych kursów zaczynałem ucząc się PHP i gdy czegoś nie wiem dalej do nich zaglądam. Dodam, że można znaleźć tam fajne fimy dotyczące chociażby bezpieczeństwa stron i serwerów www.

To tyle odemnie. Oczywiście oglądałem także inne kursy, ale te dwa kanały jakoś szczególnie przypadły mi do gustu. Jakie są wasze ulubione wideo kursy?

11 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 6 maja 2015 przez zgub4 Początkujący (360 p.)
https://www.youtube.com/channel/UCL5m1_llmeiAdZMo_ZanIvg

Zdecydowanie polecam Ben'a jeśli chodzi o C++. Podstawy omawia on co prawda dosyć płytko, dlatego polecam zapoznać się z tutorialem pana Zelenta, a następnie przejść do tego oto pana.

Największym plusem jest to, iż programuje on w standardzie C++11, korzysta z większości jego nowinek co jest bardzo istotne, a na dodatek co kilka odcinków jest "Game Challenge" w którym musimy wykonać grę. Oprócz tege jest również zaawansowany kurs z zastosowaniem grafiki 2D.

Jeżeli ktoś nie ma problemu z językiem angielskim to szczerze polecam :)
+1 głos
odpowiedź 6 maja 2015 przez Asasynek Obywatel (1,430 p.)
Wydaje mi się, że z 90% osób wskaże na kursy pana Mirosława. Ja również od nich zacząłem, lecz najpierw od webowych (C++ jeszcze nie ruszałem, ale przyjdzie na to pora). Oglądałem również kurs z eduweba na temat HTML i CSS. I co? I pan Mirosław prezentuje znacznie wyższy poziom niż płatny kurs, a na dodatek u niego jest w pełni za darmo. Wszystko jasno tłumaczy, bo wklepując jakiś kod, dobrze jest wiedzieć o co w nim chodzi, a nie tylko, co on powoduje. Kursy pana Mirosława mogą być idealne nawet dla osób, które dopiero co nauczyły się obsługiwać mysz i klawiaturę, ponieważ wszystko jest porządnie wyjaśnione, chociaż w sumie i tak najważniejsze są później własne ćwiczenia. Przykładowo 1 odc. JS ze zrobieniem zegara. Na początku często się zapomina o średnikach, cudzysłowach lub innych elementach. Po "zrobieniu" tego zegara kilkunastokrotnie, bez żadnego problemu można go również napisać na kartce, wiedząc o co w nim chodzi. To samo na przykład ze wstawieniem zewnętrznych stylów CSS. Na początku w ogóle trzeba było podglądać jak to poprawnie napisać, a po kilkunastu własnych próbach podpięcie stylów wydaje się błahostką. Zresztą można tak wymieniać dalej i dalej, ale faktem jest, że gdyby nie pan Mirosław Zelent, to wiele osób nigdy by się na tym forum nie znalazło.
komentarz 6 maja 2015 przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)

Po "zrobieniu" tego zegara kilkunastokrotnie, bez żadnego problemu można go również napisać na kartce, wiedząc o co w nim chodzi.

Dokładnie. Mam nawet takie doświadczenia z życia codziennego kiedy nauczyciel od programowania w formie sprawdzianu kazał nam napisać na kartkach szablon strony w html i wykonać jakieś proste polecenia w stylu utworzenia listy czy dodanie kilku znaczników. Dla mnie banał bo po napisaniu takiego szablonu kilkadziesiąt jak nie kilkaset razy napisałem to w pięć minut, a inni mieli problemy żeby cokolwiek napisać bo używali gotowych szablonów (w szkole większość osób używa dalej keda) i pisali tylko jak musieli. 

+1 głos
odpowiedź 6 maja 2015 przez mrcnsct Nałogowiec (36,390 p.)

Ten kurs C mi się podoba: https://www.youtube.com/user/Kisioj.

+1 głos
odpowiedź 6 maja 2015 przez KatarzynaGie9 Bywalec (2,500 p.)
Pan Miroslaw Zelent ♥ haha :)
+1 głos
odpowiedź 7 maja 2015 przez PreZmyK Pasjonat (21,470 p.)

Te dwa, które podałeś są najlepsze :) Mam nawet niektóreych backup na dysku jakby Chuck Norris wyją dyskietkę i nie byłoby Internetu :)

Do regularni oglądających mógłbym zaliczyć jeszcze te dwa:

https://www.youtube.com/user/ghxx/playlists

https://www.youtube.com/user/LearnWebCode/playlists

Subskrybcji na YT jest sporo ale jakoś nie ma czasu a raczej determinacji tego ogarnąć. No i oczywiście brak doświadczenia, nie wszysko to podstawy, a niektóre rzeczy wchodzą opornie :P

 

+1 głos
odpowiedź 7 maja 2015 przez CzlowiekSkrypt Nałogowiec (26,340 p.)
https://www.thenewboston.com/videos.php   - masa darmowego materiału z zakresu programowania i nie tylko, jezyk Angielski.
+1 głos
odpowiedź 9 maja 2015 przez marcin_w Gaduła (3,190 p.)
0 głosów
odpowiedź 6 maja 2015 przez niezalogowany

Mam jeszcze parę innych tutoriali, z których wiele się nauczyłem, ale to nie programowanie, więc nie podam :3

0 głosów
odpowiedź 6 maja 2015 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)
0 głosów
odpowiedź 6 maja 2015 przez JachuPL Bywalec (2,950 p.)

Mój jedyny ulubiony producent wideokursów to oczywiście pan Mirosław Zelent. Nie widziałem nigdzie indziej tak świetnych kursów wink 

Korzystałem jeszcze z MVA (Microsoft Virtual Academy), do którego tokeny dostałem z uczelnianego Dreamsparka, nawet fajnie zrealizowane były te kursy (najpierw filmik, potem jakiś króciutki tekst podsumowujacy, a na końcu kilka pytań na które trzeba było odpowiedzieć). Niestety, interesujące mnie kursy były po angielsku. Z polskojęzycznych kursów były tylko te do pakietu Office. A szkoda sad

0 głosów
odpowiedź 6 maja 2015 przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)
Co prawda to prawda. Jeśli chodzi o programowanie to jak powiedział kiedyś mój nauczyciel, żeby być z programowaniem na bieżąco trzeba się najpierw nauczyć angielskiego. Polska jest jak zwykle do tyłu, a kiedy wchodzę na jakąś stronę polskojęzyczną o programowaniu to najpierw patrze na datę napisania. Zwykle jest 2009- 2012 i różnice są znaczne.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 1,019 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 303 wizyt
pytanie zadane 24 marca 2018 w Systemy operacyjne, programy przez ThePatrykOOO Dyskutant (8,400 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 213 wizyt
pytanie zadane 19 stycznia 2018 w HTML i CSS przez Kacper Wyrozumialski Nowicjusz (240 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,651 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...