• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

mapa odsyłaczy

Object Storage Arubacloud
0 głosów
446 wizyt
pytanie zadane 9 września 2016 w HTML i CSS przez auradin Użytkownik (560 p.)
edycja 9 września 2016 przez auradin

Witam mam problem z mapą odsyłaczy, mianowicie śledzę książkę poświęcona html5 i póki co wszystko idzie po mojej myśli, aż do dziś. Ściągnąłem program Corel PaintShop Pro x9. Zrobiłem zwykłe prostokąty, zapisałem, i wklepałem w kompilator. Może i ciągle popełniam jakiś błąd którego nie mogę zlokalizować. Ale po kolei.

1. Zapisałem zdjęcie z rozszerzeniem .jpg w folderze z index.html

2. w kompilatorze notepad++ wklepałem kod:

<!doctype html>
<html>
 <head>
 <meta charset="UTF-8" />
 <title>X100</title>
 <meta name= "language" content= "PL" />
 </head>
<body> 
<p>
<div>
<map name="test">
<area href="http://google.pl" shape="rect" coords="471.75.622.176" />
<area href="http://allegro.pl" shape="rect" coords="33.76.361.173" />
</map>
<img src="Image8.jpg"  alt="grafika8" width="1100" height="200" usemap="#test" />
</div>
</p>
</body>
</html> 

Według autora książki w szukaniu pozycji odpowiedzialne są x i y. pierwsze współrzędne to lewy górny róg a druga współrzędna to prawy dolny róg. Po zapisaniu i odświeżeniu strony, ona pokazuje zdjęcie ale nie reaguje na klikanie. Celem jest oczywiście stworzenie grafiki, która po naciśnięciu na odpowiedni kwadrat/prostokąt przesyła użytkownika na inną stronę j/w gogle i allegro.

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 9 września 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

Wklepałeś w kompilator? Kod HTML? surprise

Kompilator notepad++? Ktoś tu nie zna podstawowych pojęć i myli edytor z kompilatorem.

komentarz 10 września 2016 przez auradin Użytkownik (560 p.)

Łatwo zinterpretować, że się uczę? Przepraszam za ten kategoryczny błąd.

komentarz 10 września 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Rozumiem, że się uczysz i wybaczam, ale dziwi mnie z jakich źródeł można nauczyć się takich bzdur ;) W każdym razie życzę większej ostrożności w pracy z różnego rodzaju materiałami dydaktycznymi.
0 głosów
odpowiedź 9 września 2016 przez Eimens Maniak (69,240 p.)

puki

Dalej nie czytam :(  

komentarz 10 września 2016 przez auradin Użytkownik (560 p.)

Ortografia na 1 miejscu na forum widzę za 1 błąd nie ma udzielonej pomocy od osoby która pewnie wie co robiłem zle, szkoda, że czasem ktoś, może mieć dysleksje i dysortografię.

0 głosów
odpowiedź 10 września 2016 przez auradin Użytkownik (560 p.)

OK. Jeśli to ważne znalazłem błąd. Autor książki albo się pomylił albo używał innego edytora który przepuszczał to. W miejscu wstawiania pozycji x i y, między cyframi powinien stać przecinek zamiast kropki.

komentarz 10 września 2016 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)
albo błąd druku.

Podobne pytania

–1 głos
1 odpowiedź 879 wizyt
pytanie zadane 10 grudnia 2017 w Nasze projekty przez Ewu Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 165 wizyt
pytanie zadane 6 lutego 2017 w HTML i CSS przez Yolo222 Początkujący (360 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 138 wizyt
pytanie zadane 14 maja 2016 w JavaScript przez thedaw Obywatel (1,810 p.)

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,664 komentarzy

61,965 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...