• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Mapa odsyłaczy - dostęp do konkretnego pola

Object Storage Arubacloud
+1 głos
138 wizyt
pytanie zadane 14 maja 2016 w JavaScript przez thedaw Obywatel (1,810 p.)

Witajcie! Mam oto taki kod:

<!doctype>
<html>
<head>
<script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/2.2.2/jquery.min.js"></script>
<script type="text/javascript">
	$(document).ready(function(){
		$("#nazwa_mapy").click(function(){
			console.log($(this))
		})
	})
</script>
</head>
<body>
<img src="http://www.komputerswiat.pl/media/1158183/ObrazKontrolny.jpg" alt="tekst alternatywny" usemap="#nazwa_mapy">
<map id="nazwa_mapy" name="nazwa_mapy">
	<area shape="circle" coords="100,100,50" href="#" alt="tekst alternatywny" class="map">
	<area shape="circle" coords="220,200,50" href="#" alt="tekst alternatywny" class="map2">
	
</map>
</body>
</html>

I chciałbym aby po kliknięciu w #nazwa_mapy otrzymać className area, w które kliknąłem. Jak dostać się do tych danych?

komentarz 14 maja 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Błąd "na marginesie" - wewnątrz <!doctype> zapomniałeś dodać "html", czyli <!doctype html>

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 14 maja 2016 przez niezalogowany

I chciałbym aby po kliknięciu w #nazwa_mapy otrzymać className area, w które kliknąłem. Jak dostać się do tych danych?

po kliknięciu w #nazwa_mapy otrzymać area w które kliknąłem -  Co Ty tworzysz? Przeczytaj to zdanie kilka razy i uświadom sobie jak bardzo bez sensu jest to co napisałeś.

Po prostu ustaw skrypt, żeby reagował na kliknięcia w area, i pod this będziesz miał wszystko czego potrzebujesz.

$( "#nazwa_mapy area" ).click( function (ev) { ... } );

 

Podobne pytania

–1 głos
1 odpowiedź 881 wizyt
pytanie zadane 10 grudnia 2017 w Nasze projekty przez Ewu Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 166 wizyt
pytanie zadane 6 lutego 2017 w HTML i CSS przez Yolo222 Początkujący (360 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 447 wizyt
pytanie zadane 9 września 2016 w HTML i CSS przez auradin Użytkownik (560 p.)

92,580 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,665 komentarzy

61,965 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...