• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak podpiąć php do html

Object Storage Arubacloud
0 głosów
36,997 wizyt
pytanie zadane 3 maja 2015 w PHP przez KatarzynaGie9 Bywalec (2,500 p.)
Jak to uczynić aby podpiąć php to html

 

zrobiłam takie coś:

 

PHP ( <html>
  <form action='login.php' method='POST'>
    Username: <input type='text' name='username'><br>
    Password: <input type='password' name='password><br>
    <input type='submit' value='Log in'>
    </form>
</html>    
    )

 

i html (

<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">
<html>
<head>
  <meta charset="utf-8" />

  
  <style>
  body{
  background:black;
  font-size:15px;
  color:white;
  }
  
  </style>
</head>

  <body>
  
  
  
  
</body>
  
  
</html>)

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 3 maja 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)

.html zmieniasz na .php

I łączysz za pomocą require_once

 

Tu masz przykład:

<?php
	require_once "ipsend.php"; // <---- Tu jest przykład
?>

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN"
	"http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
<html>
	<head>
		<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=Edge,chrome=1">
		<title></title>
		<link rel="stylesheet" type="text/css" href="styl.css">
	</head>
	<body>
	<div id="str">
		<div id="nawigacja">
		<?php require_once "nawigator.php" ?> //<----- I tu jest przykład
		</div>
		<div id="główny">
		<h1>Dzień Dobry.</h1> <br />
		<?php
		echo "twój adres ip to:".$_SERVER['SERVER_ADDR']
		?>
		</div>
	</div>
	</body>
</html>

 

komentarz 3 maja 2015 przez KatarzynaGie9 Bywalec (2,500 p.)
dziękuję za pomoc :)
0 głosów
odpowiedź 3 maja 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)

Kod PHP możemy wstawić w każdym miejscu pliku i nie trzeba go wcale dołączać z osobnego pliku. Oczywiście można ale chcę tylko powiedzieć, że nie trzeba i przy małym serwisie myślę, że nie ma takiej potrzeby. Warto na pewno dołączać kod, który powtarza się na każdej podstronie np. połączenie z bazą czy wyświetlaniu menu strony ale dołączanie każdego przygotowanego kodu z zewnątrz jest raczej bez sensowne.

W kodzie, który podałaś wyżej nie ma nic z PHP i można to umieścić normalnie o tak:

<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">
<html>
<head>
  <meta charset="utf-8" />
  <style>
  body{
  background:black;
  font-size:15px;
  color:white;
  }
  
  </style>
</head>

  <body>
<?php
//tu można wstawić kod PHP obsługujący formularz
?>
   <form action='login.php' method='POST'>
    Username: <input type='text' name='username'><br>
    Password: <input type='password' name='password><br>
    <input type='submit' value='Log in'>
    </form>
</body>
</html>

To co napisałaś jako PHP jest zwykłym HTML. Gdy przygotujesz kod PHP możesz umieścić go np. w miejscu, w którym wstawiłem komentarz. Nie zapomnij, że kod PHP umieszczamy pomiędzy znacznikami <?php a ?>, tak jak wyżej podałem. Nie zapomnij też, że plik musi mieć rozszerzenie .php i nie wystarczy uruchomienie takiego pliku po prostu w przeglądarce - trzeba uruchomić go na serwerze. Można postawić sobie serwer lokalny na komputerze ale on dostępny jest wtedy tylko dla Ciebie. Jeśli chcesz aby strona była dostępna dla każdego trzeba wykupić serwer lub skorzystać z darmowego.

Polecam https://www.youtube.com/user/MiroslawZelent/ na pewno serię o HTML i PHP bo widać, że nie oglądałaś :)

0 głosów
odpowiedź 31 maja 2015 przez Mieszko I Stary wyjadacz (10,980 p.)
edycja 31 maja 2015 przez Mieszko I

Rozszerzenie pliku zmień na php. Gdy już to zrobisz normalnie napisz kod htmla. Kod php zawsze umieszczaj między tagami :

<?php
...
?>

Jeśli chcesz do pliku dołączyć inny plik php, to dodaj na początku linijkę:

require_once "nazwapliku.php";

Przed tą linijką koniecznie dodaj <?php i zamknij ten tag po lini require_once.

 

Podobne pytania

+6 głosów
12 odpowiedzi 1,108 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 415 wizyt
pytanie zadane 17 sierpnia 2017 w Java przez niezalogowany
0 głosów
1 odpowiedź 393 wizyt
pytanie zadane 29 października 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Gambr Dyskutant (7,530 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...