• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Bootstrap, sccs

Object Storage Arubacloud
0 głosów
878 wizyt
pytanie zadane 21 sierpnia 2016 w HTML i CSS przez testashur Użytkownik (520 p.)
zamknięte 21 sierpnia 2016 przez testashur

Czy warto uczyć tych wszystkich klas, ponieważ widzę, że coraz mniej stron korzysta z bootstrapa.

 I czy nie lepiej napisać takiego pliku (mowa o Bootstrap.css) samemu pod siebie?

Czy znajomość bootstrapa jest na tyle ceniona, że ktoś se np. wstawi to do CV czy do swojego portfolio czy tym podobne.

Czy warto uczyć sie sass'a czy jakoś tak chodzi między innymi o pliki .scss, jestem osobą która nielubi sobie mieszać więc nie chcę sobie namieszać css z sccs, chyba że sccs jest na tyle dobry.

Czy to forum korzysta z bootstrapa czy czegoś podobnego bo responsywność strony jest nawet ok, więc pytam.

I ostatnie pytanie niezwiązane z HTML i CSS : Czy warto używać framework'a PHP i jak on działa i jak działa jQuery wiem że wymagają znajomości PHP i JS ale czy pisząc używając framework'a PHP czy jQuery, będzie się to różniło mocno od podstaw JS i PHP i czy se nienamieszam w głowie framework'ami PHP czy jQuery.

Przepraszam za taką ilość pytań ale dopiero się uczę (jak na razie JS i PHP ledwo ruszyłem więc nie wiem czy uczyć się na raz np. z jQuery czy tylko samego JS) Liczę na szybką i w miarę sensowną odpowiedź :).

 

komentarz zamknięcia: Otrzymana odpowiedź na zadane pytanie.
komentarz 21 sierpnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

I czy nie lepiej napisać takiego pliku (mowa o Bootstrap.css) samemu pod siebie?

Ja taki sobie napisałem, ale w ogóle go nie używam bo nie używam frameworków CSS bo ich nie lubię. Szybciej zrobię wszystko w gołym CSSie.

komentarz 21 sierpnia 2016 przez testashur Użytkownik (520 p.)
Ile poświeciłeś na to czasu? I pytanie nadal czy warto?, czy po prostu lepiej modyfikować gotowego bootstrapa.
komentarz 21 sierpnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

Ten mój framework? Godzina, dwie... Nie miałem co robić na przerwie ;)

https://github.com/jpacanowski/CSSFramework
(4.55K)

komentarz 21 sierpnia 2016 przez testashur Użytkownik (520 p.)
edycja 21 sierpnia 2016 przez testashur

A dla osoby uczącej się? Znam dosyć sporo css ale wiadomo nie perfect, więc ile by mi takie coś zajęło czasu? Czy robić to w sassie lessie czy jak bo słyszałem, że to zastępnik ccs tyle że lepszy ale wiadomo w internecie sporo głupot więc nie wiem jak to działa.

komentarz 21 sierpnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Nie wiem, nie siedzę w twojej głowie ;) Tyle zajmie ile zajmie. Perfect też nie znam.
komentarz 21 sierpnia 2016 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)

Zgodzę się z kolegą  jpacanowski w ogóle to więcej nauczysz się jak sam będziesz stosował style do danej classy ( element ).

Jeśli chodzi o naukę to na początku zacznij uczyć się pod Front-end​

komentarz 21 sierpnia 2016 przez testashur Użytkownik (520 p.)
Czyli sam stworzyć swój plik .css tak?

Jeżeli chodzi o naukę tak własnie zacząłem od front-endu ale podstawy a nawet więcej znam więc zastanawiam się nad rozszerzeniem wiadomości. Ogólnie pod koniec nauki chciałbym znać CSS, HTML , JS, PHP, Mysql , C#, C++ i pytanie czy to wystarczy?

No i czy korzystać z jQuery Vanilly JS czy cokolwiek?

No i czy korzystać z frameworku PHP?
komentarz 21 sierpnia 2016 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)

PHP PDO lub ewentualnie PHP mysqlli  Jquery to jest biblioteka  skrócony zapis javascript 

jeśli chodzi o framework to na razie bym się z tym wstrzymał poznaj podstawy PHP a później przejdź na np. Symfony .

 

komentarz 21 sierpnia 2016 przez writen Nałogowiec (29,060 p.)

Jquery to jest biblioteka  skrócony zapis javascript 

say what? 

3 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 21 sierpnia 2016 przez Ivan Maniak (60,650 p.)
wybrane 21 sierpnia 2016 przez testashur
 
Najlepsza
  • Nie, nie warto się uczyć wszystkich klas. Dokumentacja została stworzona po to, aby z niej korzystać.
  • To zależy co chcesz tak naprawdę napisać. Jeżeli chcesz przepisać to co jest w bootstrapie, to nie warto pisać pod siebie. [Nie mówię tutaj o nauce, a o wykonaniu szybkiego projektu itp.] Ale warto skorzystać z narzędzia i tam określić, czego potrzebujesz, a czego nie potrzebujesz. 
  • Znajomość Bootstrapa, według mnie, to nic specjalnego. Czy warto się tym dzielić? "Zależy kto pyta."
  • Według mnie warto "nauczyć" się SASS/SCSS. Nic sobie nie namieszasz, bo SCSS to CSS z dodatkami, które są przyjemne gdy potrafisz z nich korzystać.
  • Nie, to forum nie korzysta z Bootstrapa. Nie potrzeba żadnego frameworku, aby strona była przyjemna w użyciu na każdym urządzeniu. Nie tak trudno jest stworzyć responsywną stronę, gdy mamy calc() czy flexbox-a. Szczególnie flexbox bardzo ułatwia tworzenie stron responsywnych.
  • Jakiego frameworka PHP? Jest ich masa. To czy jakiegoś frameworka opłaca się użyć zależy od sytuacji/nad jakim projektem pracujemy.
  • Czy sobie namieszasz, czy nie, zależy od frameworka. Framework to bardzo ogólne słowo.
  • Jeżeli chodzi o JQuery, to bardzo się "różni" od JS, ponieważ JQuery to biblioteka JS. Naucz się pierwsze podstaw JS, a następnie przeskocz na JQuery. Będziesz wtedy wiedział, gdzie użyć JQuery, a gdzie po prosty nie ma potrzeby.
komentarz 21 sierpnia 2016 przez testashur Użytkownik (520 p.)

Dzięki za rozbudowaną odpowiedź. Twoją odpowiedź na pewno pomoże mi w nauce tych języków.

+2 głosów
odpowiedź 21 sierpnia 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
1. Nie napiszesz samemu czegoś tak dużego i rozbudowanego jak bootstrap.

2. Sama znajomość BS Ci się przyda, więc dobrze, żebyś wiedział o nim co nieco.

3. Preprocesory uprzyjemniają i ułatwiają prace, imo warto zacząć je poznawać jak najszybciej. Poza tym i tak .scss/.sass kompilujesz do .css.

 

Przyłóż się mocno do vanilli zamiast babrać się w jquery ( ͡° ͜ʖ ͡°)
komentarz 21 sierpnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

Vanilla JS możesz pobrać stąd ;)
http://vanilla-js.com/

komentarz 21 sierpnia 2016 przez testashur Użytkownik (520 p.)
edycja 21 sierpnia 2016 przez testashur

Dzięki, za odpowiedź i rozumiem, że jQuery jest rzeczą drugorzędną?

komentarz 21 sierpnia 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
Jquery ułatwia pracę z DOMem, ale wszystko napiszesz też w czystym js.

 

http://youmightnotneedjquery.com/
komentarz 21 sierpnia 2016 przez testashur Użytkownik (520 p.)
edycja 21 sierpnia 2016 przez testashur

A źle zrozumiałem, bo zrozumiałem Vanilla JS jako podstawowy JS...

Poczytam trochę o tym i zastanowię się nad twoją propozycją nauki Vanilli JS.

komentarz 21 sierpnia 2016 przez xmentor Nałogowiec (49,520 p.)

Poczytam trochę o tym i zastanowię się nad twoją propozycją nauki Vanilli JS.

XD Przecież to czysty JS 

komentarz 21 sierpnia 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
Nie zastanawiaj się, tylko się ucz ;-)
komentarz 21 sierpnia 2016 przez testashur Użytkownik (520 p.)

xmentor jest coś takiego jak Vanilla JS wpisz w google :D

komentarz 21 sierpnia 2016 przez xmentor Nałogowiec (49,520 p.)

xmentor jest coś takiego jak Vanilla JS wpisz w google :D

laugh 

No tak jest, Vanilla JS = pure JS

komentarz 21 sierpnia 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
A weź sobie pobierz vanillejs z vanilla-js.com i otwórz plik ;)
+1 głos
odpowiedź 21 sierpnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
edycja 21 sierpnia 2016 przez jpacanowski

Ja akurat nie lubię i nie używam frameworków CSS. Kod który piszę w gołym CSS jest bardzo mały, robi co ma robić, i nie ma nic zbędnego i niepotrzebnego w kodzie i całość waży po kilka KB, a nie 100KB. Tak już mam, maniak optymalizacji. Ale muszę powiedzieć, że podczas nauki samego CSS dużo mi pomogła nauka Bootstrapa a przede wszystkim analizowanie kodu tego frameworka. Zrozumiałem też dzięki temu frameworkowi jak działa RWD. Biorąc się za kodowanie w czystym CSS - tak poznasz dobrze CSS, ale warto znać jakiś framework CSS i wiedzieć jak działa. A to czy będziesz potem pisał strony w czystym CSS czy używając frameworka pozostawiam tobie ;)

Co do JS to już jak chcesz - bierz się za sam goły JS, albo za jQuery. Jeśli chodzi tobie o robienie jakichś efektów to nie będę ciebie zmuszał do robienia tego w gołym JS bo to byłoby przegięcie. Ale jeśli myślisz o tworzeniu w JS gier, albo aplikacji to bierz się za czysty JS.

Tu masz tutorial Bootstrapa:
https://kursbootstrap.pl/tutorial/

A tu masz tutorial JS:
http://kursjs.pl/

A tu tutorial jQuery:
http://shebang.pl/kursy/podstawy-jquery/

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 220 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 224 wizyt
pytanie zadane 8 lipca 2020 w HTML i CSS przez Author[] Gaduła (3,130 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 378 wizyt
pytanie zadane 2 sierpnia 2016 w HTML i CSS przez medamis Użytkownik (660 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...