• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Java problem z main class

Object Storage Arubacloud
0 głosów
610 wizyt
pytanie zadane 9 sierpnia 2016 w Java przez james30k Bywalec (2,260 p.)

Witam!

Od paru chwil bawię się językiem Java i pierwszy projekt wyszedł tak, że wyskoczył mi błąd.Jest napisane, że nie może załadować main class-y, dokładnie to wygląda tak: "Error: Could not find or load main class WitajSwiecie"


public class WitajSwiecie 
{

	/**
	 * @param args
	 */
	public static void main(String[] args) 
	{
		// TODO Auto-generated method stub
		System.out.printIn("Witaj Świecie");
	}

}

 

4 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 9 sierpnia 2016 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)

nazwa pliku musi byc dokladnie taka sama jak nazwa klasy czyli w tym przypadku WitajSwiecie.java 

Kompilujesz przez IDE czy za pomoca konsoli?

 

I wpisz w google kurs java.

komentarz 9 sierpnia 2016 przez james30k Bywalec (2,260 p.)
W eclipsie i gdy tworzę java project/Nowy projekt od razu po tym wyskakują mi już jakieś errory, nie mam pojęcia dlaczego
0 głosów
odpowiedź 9 sierpnia 2016 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
To jest i czy L?
komentarz 9 sierpnia 2016 przez james30k Bywalec (2,260 p.)
Wgrałem tylko jdk.
komentarz 9 sierpnia 2016 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)
Podal Ci wersję jdk więc po co się pytasz o jre? Polecam czasem poczytać przed wypowiedzią.
komentarz 9 sierpnia 2016 przez james30k Bywalec (2,260 p.)

Wzoruję się na tym poradniku, wszystko mam oprócz JRE System library

 

https://www.youtube.com/watch?v=yP73AGUrc1g&index=3&list=PLED70A92187B1406A

komentarz 9 sierpnia 2016 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)
komentarz 9 sierpnia 2016 przez james30k Bywalec (2,260 p.)
Nadal nie rozumiem dlaczego mam takie błędy jeżeli pobrałem już jdk

Description    Resource    Path    Location    Type
The project cannot be built until build path errors are resolved    Mój pierwszy project        Unknown    Java Problem

 

Description    Resource    Path    Location    Type
Unbound classpath container: 'JRE System Library [JavaSE-1.6]' in project 'Mój pierwszy project'    Mój pierwszy project        Build path    Build Path Problem
0 głosów
odpowiedź 9 sierpnia 2016 przez lukasz1988 Nowicjusz (140 p.)

Nie jestem pewien ale chyba na początku powinna być jeszcze nazwa pakietu

dodaj na samej górze programu linijkę:

package witajswiecie;

ponadto w System.out masz błąd, powinno być System.out.println, a nie In (chodzi o l jak lalka, a nie duże i).

spróbuj to poprawić i powiedz czy to coś dało

komentarz 9 sierpnia 2016 przez james30k Bywalec (2,260 p.)
A jeżeli nie mam JRE System library to ją muszę pobrać?
komentarz 9 sierpnia 2016 przez lukasz1988 Nowicjusz (140 p.)
niestety nie wiem co to jest ^^

ja sam używam netBeans'a i twój kod po dodaniu tego co napisałem działa u mnie prawidłowo :P
0 głosów
odpowiedź 9 sierpnia 2016 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)
Nazwij projekt po ludzku. Jedno słowo bez polskich znaków.
komentarz 9 sierpnia 2016 przez james30k Bywalec (2,260 p.)
To samo

Description    Resource    Path    Location    Type
The project cannot be built until build path errors are resolved    projekt        Unknown    Java Problem

 

Description    Resource    Path    Location    Type
Unbound classpath container: 'JRE System Library [JavaSE-1.6]' in project 'projekt'    projekt        Build path    Build Path Problem

Podobne pytania

–5 głosów
2 odpowiedzi 862 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 1,606 wizyt
pytanie zadane 14 września 2017 w Java przez Niczit Nowicjusz (240 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 500 wizyt
pytanie zadane 19 marca 2018 w Java przez misiek90 Użytkownik (730 p.)

92,582 zapytań

141,433 odpowiedzi

319,666 komentarzy

61,966 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...