• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Java - Error: Main method not found in class (Eclipse)

0 głosów
171 wizyt
pytanie zadane 14 września 2017 w Java przez Niczit Nowicjusz (200 p.)

Witam mam problem z program nie chce mi sie uruchomić, w Eclipse mimo iż w książce Java Podstawy wydanie X jest napisane wyraźnie ze jest to kompletny program do uruchomienia . Wyswietla mi sie błąd :

"Error: Main method not found in class plaf.PlafFrame, please define the main method as:
   public static void main(String[] args)
or a JavaFX application class must extend javafx.application.Application"

Teoretycznie jestem w stanie zmienić kod, zastanwia mnie jedno czy kod da sie uruchomić bez metody main(), jeżeli tak to chciałbym wiedzieć jak to zrobić na przykladzie podanego kodu z str534.Pozdrawiam

 

package plaf;

import java.awt.*;
import java.awt.event.*;
import javax.swing.*;

public class PlafFrame extends JFrame
{

	private JPanel buttonpanel;
	
	public PlafFrame()
	{
		setSize(300,200);
		
		
		JButton button_red = new JButton("RED");
		JButton button_yellow = new JButton("YELLOW");
		JButton button_blue = new JButton("BLUE");
		buttonpanel = new JPanel();
		
		buttonpanel.add(button_blue);
		buttonpanel.add(button_yellow);
		buttonpanel.add(button_red);
		
		add(buttonpanel);
		
		ColorButton red = new ColorButton(Color.RED);
		ColorButton yellow = new ColorButton(Color.YELLOW);
		ColorButton blue = new ColorButton(Color.BLUE);
		
		button_blue.addActionListener(blue);
		button_yellow.addActionListener(yellow);
		button_red.addActionListener(red);	
	}
	private class ColorButton implements ActionListener
	{
		private Color backgroundcolor;
		public ColorButton(Color c)
		{
			backgroundcolor=c;
		}
		public void actionPerformed(ActionEvent event)
		{
			buttonpanel.setBackground(backgroundcolor);
		}
	}
}

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 14 września 2017 przez Mateusz51 Pasjonat (23,380 p.)
Każdy program wymaga main() jest to funkcja od której startuje się działanie aplikacji. Dopóki nie korzystasz z frameworka który robi to za Ciebie musisz zawsze napisać conajmniej jedną funkcje main()
komentarz 14 września 2017 przez Niczit Nowicjusz (200 p.)
Dzieki za odpowiedz.Mam rozumiec  ze autor ksiazki w takim razie używa niepełnego kodu..?

Jestem narazie zielony w tych sprawach.
komentarz 14 września 2017 przez Mateusz51 Pasjonat (23,380 p.)
Przykro mi nie posiadam tej książki wiec nie wiem nic wiecej niż to co napisałeś.
komentarz 14 września 2017 przez Wiciorny Maniak (57,540 p.)
Nie każdy... więc precyzuj odpowiedzi, jeśli clasa jest typu public, to wtedy tak- są klasy tylko użytkowe, np interfejsy, czy abstrakcyjne klasy które metod takich mieć nie muszą.

Programy dziamające w oparciu  o wątki nie muszą mieć metody main jako takiej zastępuje ją implementacja - metod wątków
komentarz 14 września 2017 przez Mateusz51 Pasjonat (23,380 p.)
Chce zrozumieć co napisałeś i jak odnosi się to do mojej odpowiedzi.
komentarz 14 września 2017 przez Niczit Nowicjusz (200 p.)
@Wiciorny Czy u Ciebie ten kod działa? Masz może jakies porady do mnie jak zrobic by to dzialalo?: )
0 głosów
odpowiedź 14 września 2017 przez Patryk Moros Początkujący (480 p.)

Możesz mieć multum klas, ale przynajmniej w jednej musi być metoda main.

public static void main(String[] args) {
}

 

Możesz ją zaimplementować przy tworzeniu klasy (zaznaczasz ptaszkiem), albo wpisać ręcznie po utworzeniu klasy. Przydatnym skrótem w eclipse jest wpisanie słowa main potem ctrl + spacja i wybierasz z listy podpowiedzi.

komentarz 14 września 2017 przez Niczit Nowicjusz (200 p.)
Dzieki za odpowiedz.Mam rozumiec  ze autor ksiazki w takim razie używa niepełnego kodu..?

Jestem narazie zielony w tych sprawach.
komentarz 14 września 2017 przez Patryk Moros Początkujący (480 p.)
Jestem w posiadaniu tej książki. Podaj stronę :P Sam jestem mocno początkujący ale może zdołam coś pomóc i sam przy okazji się czegoś nauczę :)
komentarz 14 września 2017 przez Niczit Nowicjusz (200 p.)
" kodu z str534. " :D
komentarz 14 września 2017 przez Patryk Moros Początkujący (480 p.)
Niestety, na ten moment to dla mnie chińszczyzna, Ale na intuicję wydaje się to być tylko elementem jakiejś całości, a nie kompletny kod. Lepiej niech wypowie się ktoś zaznajomiony z tematem.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 2,142 wizyt
pytanie zadane 15 października 2017 w Java przez mibdbz Obywatel (1,330 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 99 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 78 wizyt
pytanie zadane 12 lipca 2017 w Systemy operacyjne, programy przez Mateusz Arabczyk Początkujący (450 p.)
Porady nie od parady
Publikując kody źródłowe korzystaj ze specjalnego bloczku koloryzującego składnię (przycisk z napisem code w edytorze). Nie zapomnij o ustawieniu odpowiedniego języka z rozwijanego menu oraz czytelnym formatowaniu kodu.Przycisk code

53,012 zapytań

96,205 odpowiedzi

196,940 komentarzy

25,888 pasjonatów

Przeglądających: 284
Pasjonatów: 19 Gości: 265

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...