• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

tworzenie "klas w klasach" - JS

Object Storage Arubacloud
0 głosów
280 wizyt
pytanie zadane 1 maja 2015 w JavaScript przez Apsik Użytkownik (990 p.)

Witam!

Chciałbym zrobić klase w javascripcie w której metoda była by tak jakby klasą która ma swoje pola. Jest takowa możliwość?

Chodzi mi o coś takiego:

takie.tam().cos = "nie wiem co";
var cos = takie.tam().cos;
alert(cos); // "nie wiem co"

takie.tam().cosik().odco = 5;
alert(takie.tam().cosik().odco); // 5

uzyskalem do tej pory cos podobnego ale wszystkie pola sa dodawane do klasy takie, a nie oto mi chodzi.

5 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 1 maja 2015 przez nefil1m Stary wyjadacz (10,690 p.)
Jeśli chodzi Ci o coś takiego jak w jQuery to poczytaj o 'chaining methods' http://schier.co/blog/2013/11/14/method-chaining-in-javascript.html
0 głosów
odpowiedź 1 maja 2015 przez Mizukage Pasjonat (21,750 p.)
Co to ma byc o0
komentarz 1 maja 2015 przez Apsik Użytkownik (990 p.)
no z czegoś podobnego korzysta jQuery
0 głosów
odpowiedź 1 maja 2015 przez Wally Bywalec (2,840 p.)
Czyli chcesz zrobić klasę w klasie? Szukaj pod hasłem "javascript nested class". Nested, czyli właśnie zagnieżdżona.
0 głosów
odpowiedź 1 maja 2015 przez Mizukage Pasjonat (21,750 p.)
Chodzi o protorype?
0 głosów
odpowiedź 5 maja 2015 przez Apsik Użytkownik (990 p.)

Dzięki za chęci ale doszedłem do tego :) he he  3 dni przerwy i umysł myśli jaśniej ale teraz już wiem :)

Oto przykład mam nadzije że ten temat się przyda komuś:

 


function przyklad(liczba){ // nasz 1 klasa
      this.wartosc = 59;
      this.wartosc2 = liczba; // liczba to konstruktor podaje się liczbe przy tworzeniu obiektu ( new przyklad(69);)
      this.klasa = new klasaWKlasie(); // stworzyliśmy pole klasy [przyklad()] ktore ma obiekt do klasy [klasaWKlasie()]. 
}
            
function klasaWKlasie(){ // nasza 2 klasa
      this.level = 75;
      this.tekst = "jakiś tam tekst";
}
            
// teraz możemy odwoływać się do pól tej drugiej klasy np:
var zmienna = przyklad(5);
alert(zmienna.wartosc); // 59
alert(zmienna.wartosc2); // 5
alert(zmienna.klasa.level); // 75
alert(zmienna.klasa.tekst); // jekiś tam tekst

 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 172 wizyt
pytanie zadane 10 grudnia 2018 w C i C++ przez jednooki23 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 154 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 994 wizyt
pytanie zadane 16 lutego 2018 w JavaScript przez Paweł Piech Użytkownik (720 p.)

92,760 zapytań

141,684 odpowiedzi

320,470 komentarzy

62,104 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...