• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak zrobić responzywną siatkę wpisów jak na stronie pana Mirka

Object Storage Arubacloud
0 głosów
294 wizyt
pytanie zadane 31 lipca 2016 w HTML i CSS przez Jakub Wróbel Użytkownik (920 p.)
edycja 31 lipca 2016 przez Jakub Wróbel

Jak w temacie, za odpowiedzi gorąco dziękuję.

Link do strony: miroslawzelent.pl

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 31 lipca 2016 przez Comandeer Guru (602,340 p.)

Proszę poprawić temat zgodnie z regulaminem, zwłaszcza punktem II.2.D:

w treści pytania należy dokładnie opisać swój problem i podać jak najwięcej szczegółów

0 głosów
odpowiedź 31 lipca 2016 przez Spiral Obywatel (1,330 p.)
edycja 31 lipca 2016 przez Spiral

Siatka na tej stronie jest bardziej adaptywna niż responsywna. Aby osiągnąć podobny efekt trzeba użyć media queries.
 

.siatka{
    width:700px;
}
@media only screen and (max-width: 700px){
    .siatka{
    width:100%;
    }
}

Powyższy zapis sprawi że gdy ekran zwęży się do szerokości siatki, jej szerokość zmieni się na 100% szerokości ekranu. Możesz ustawić wiele progów jeden pod drugim.

Nie wiem czy samo zrobienie siatki jest dla ciebie problemem, więc na razie zamieszczam tylko taką odpowiedź.

Pozdrawiam
_______________________________________________________

Przy takim kodzie html
 

<div class="siatka">
	<img src="img.png" alt="sensowny opis">
	<img src="img.png" alt="sensowny opis">
	<img src="img.png" alt="sensowny opis">
	<img src="img.png" alt="sensowny opis">
	<img src="img.png" alt="sensowny opis">
	<img src="img.png" alt="sensowny opis">
</div>

gdzie img.png powinny być zastąpione przez obrazki które mają być w komórkach siatki o TAKICH SAMYCH proporcjach (np 600px na 400px)

Taki kod css
 

.siatka{	
	margin-left: auto;
	margin-right: auto;
	width: 700px;
	position: relative;
}
.siatka>img{	
	display: block;
	float: left;
	width: 32%;
	height: auto;	
	margin: 0.5%	
}

Gdzie:

  • position:relative jest wymagany aby wartości procentowe odnosiły się do .siatka a nie do całego ekranu
  • display:block jest wymagany żeby nie robiły się spacje między obrazkami
  • float:left jest wymagany żeby img ustawiały się w jednym rzędzie
  • width byłby 33% ale odjąłem dwukrotnie 0.5% żeby zrównoważyć prawy i lewy margines
  • height nie jest ustawiony aby komórki zachowały proporcje takie jak mają grafiki
  • margin-left:auto i margin-right:auto to tylko przykładowy sposób wycentrowania siatki


Uwaga, jeśli nie chcesz obrazków, to powinieneś stworzyć przezroczysty obrazek .png o pożądanych proporcjach i to go ustawić w background-image.

komentarz 31 lipca 2016 przez Jakub Wróbel Użytkownik (920 p.)
Czy mógłbyś pomóc mi w zrobieniu takiej siatki?
komentarz 31 lipca 2016 przez Spiral Obywatel (1,330 p.)
Oczywiście, ale musiałbym najpierw wiedzieć co ma się w niej znajdować, z jakich elementów ma się składać siatka, jakikolwiek opis twoich potrzeb. Jeśli masz już jakiś kod, to też by nie zaszkodził. Trudno doradzać w ciemno.

Czekam na więcej szczegółów.
komentarz 31 lipca 2016 przez Jakub Wróbel Użytkownik (920 p.)
Wszystko tak jak na stronie pana Mirka 3 kolumny 2 rzędy.
komentarz 31 lipca 2016 przez Spiral Obywatel (1,330 p.)
Edytowałem swoją odpowiedź powyżej.
Mam nadzieję że to ci pomoże.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 316 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 132 wizyt
pytanie zadane 10 sierpnia 2015 w HTML i CSS przez ramones Początkujący (410 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 211 wizyt
pytanie zadane 4 czerwca 2019 w HTML i CSS przez aleex933 Początkujący (310 p.)

92,626 zapytań

141,485 odpowiedzi

319,841 komentarzy

62,006 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...