• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

"Programista maksymalny"?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,051 wizyt
pytanie zadane 29 kwietnia 2015 w Inne języki przez Szymon Szendzielorz Obywatel (1,560 p.)
Czy jest sens powiedzmy dziennie sie uczyc 5 godzin powiedzmy C++ (z duza checia uwagą itp :)), to w jakim czasie bym opanował dobrze C++ ? miesiac ? 2 ? 3 ? i juz duzo slyszalem o tym ze C# Java (nie jestem przekonany do jawy czy jest podobny/a ) itp sa bardzo podobne jak C++, wiec nie uczyl bym ich sie tak dlugo jak C++ a jezyki webowe ? Htlml CSS MySql JS ? jak dlugo bym sie ich uczyl srednio ? naprzyklad z waszego doswiadczenia.

i czy myślicie czy powstaną w przyszłości nowe języki ? jak lepsza wersja C# ? niewiem z C=C+++C# ? XDD

Mam 14 lat ale mam duze, nawet bardzo duzo ambicje ! :)

 

pozdrawiam :)

10 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 30 kwietnia 2015 przez testerius Pasjonat (23,960 p.)
wybrane 4 maja 2015 przez Szymon Szendzielorz
 
Najlepsza
Według mnie tego typu sprawy przychodzące same wraz z "doświadczeniem", po prostu coś robisz i nie patrzysz na to czy za miesiąc będziesz taki czy owaki. Również uważam, że bardzo dobry programista czy koder nie nazwie siebie mistrzem/guru/whatever, bo to są zwykłe słowa i dla niego bardziej liczą się umiejętności i wiedza, którą pogłębia cały czas, bo co chwile pojawia się coś nowego, frameworki itd.

Równie dobrze możesz uczyć się codziennie przez 8 godzin i nadal stać na mizernym poziomie niż osoba, która siedzi w tym mniej, ale powiedzmy realizuje jakiś projekt czy coś. Dla mnie takie przekładanie na ilość godzin nie ma sensu, bo każdy z nas jest inny, jedni szybciej się uczą, drudzy wolniej i nie da się powiedzieć, że jak będziesz codziennie siedział x godzin to za y czasu staniesz się z. Przede wszystkim ucz się tego co chcesz tyle ile chcesz, a umiejętności i doświadczenia na pewno się pojawi, po jakim czasie? To już zależy od ciebie jak zdefiniujesz słowo "ekspert".

Ktoś może nazwać się ekspertem, bo potrafi np. stworzyć stronę w HTML/CSS, druga osoba może mieć większe umiejętności, a będzie się określać jako "średniak", albo początkujący. Oczywiście podałem bardzo prosty przykład, ale może się on odnosić do bardziej zaawansowanych zagadnień.
+2 głosów
odpowiedź 29 kwietnia 2015 przez hit02 Nałogowiec (33,970 p.)

Moim zdaniem nie powinieneś tak podchodzić do nauki. Jeśli cię to interesuje, to napisz coś codziennie zamiast grania w gry komputerowe. Wątpię, abyś był dobrym programistą nawet po pół roku, ale to wszystko zależy od wielu rzeczy.

Nie ucz się wszystkiego, ale jeśli będzie ci się ciągle podobać, to staraj się poświęcić chwilę codziennie, a jeśli przez jakiś czas nie będzie ci się chciało uczyć programowania, to się nie zmuszaj. Jeśli to twoja pasja, to sama wróci do ciebie.smiley

Myślę, że powstanie pow(C, 2). A tak na serio, to nie myślę o tym. Nowe języki mogą powstać w karzdej chwili. Kiedyś na jakimś forum trafiłem na język nazwany "bigos", w którym słowa kluczowe były po polsku.cheeky

komentarz 30 kwietnia 2015 przez testerius Pasjonat (23,960 p.)
Pokaż jak ta składnia wygląda. :P
komentarz 30 kwietnia 2015 przez hit02 Nałogowiec (33,970 p.)

Jakimś cudem znalazłem ten wątek, chociaż widziałem to kilka lat temu.

http://www.coderscity.pl/ftopic48836.html&highlight=bigos

+1 głos
odpowiedź 30 kwietnia 2015 przez katolik6 Dyskutant (8,140 p.)
Przede wszystkim: Nie ucz się, gdy dojdzie do tego, że będziesz zbyt zmęczony (np. piszesz coś, a potem zastanawiasz się po co dłużej niż to pisałeś). To tzw. zmęczenie materiału, mam 15 lat i zacząłem mniej więcej w tym wieku, co ty, uwierz mi, gdy te objawy wystąpią, zapisz wszystko i jeśli możesz wyłącz kompa i idź spać, bo nic już nie skumasz. Nie ma sensu na siłe się uczyć, żeby dobić do tych 5-ciu godzin. Choć z czasem coraz dłużej będziesz mógł pracować.
+1 głos
odpowiedź 30 kwietnia 2015 przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)
Sam teraz uczę się C++ i zastanawiałem się nad nauką kilku języków, ale doszedłem do wniosku, że lepiej nauczyć się jednej rzeczy porządnie niż kilku "jako tako". Możesz mieć wrażenie, że marnujesz czas ucząc się tylko jednego języka, a nie kilku, ale tak jak wspomniałem wczesniej - wyjdziesz na plus. Fajną opcją jest nauczenie się pierw pisania jakiś stron internetowych (HTML/CSS) i wrzucenie jej do CV - zawsze pracodawca dobrze na to popatrzy i później branie się za C++ czy innego podobnego języka (znam osoby, które nie uczyły się C++ tylko od razu np. do Javy przeszły).

Tak jak napisałem na początku - uczę się teraz C++. Chcę nauczyć się pisać strukturalnie i wtedy na chwilę przerzucić się na webmastera, napisać własną stronkę i na boku powoli uczyć się podejścia obiektowego. Zobaczymy jak to wyjdzie.

Co do trzymania się godzin - jest to moim zdaniem trochę na siłę i wyrządzi Ci więcej szkody. Ja np. przeczytam jeden rozdział w książce - przepisując listingi i robiąc na koniec rozdziału ćwiczenia programistyczne i do tego oglądam filmy Pana Mirosława związanego z tym co czytałem. Nieważne czy to dwie, trzy czy cztery godziny - lepsze jest takie podejście niż nastawianie budzika żeby skończyć równo po 5 godzinach.

Powodzenia!
0 głosów
odpowiedź 29 kwietnia 2015 przez Geek Pasjonat (19,660 p.)
Według popularnej zasady trzeba 10 000 godzin by opanować jakąś dziedzinę do perfekcji na poziomie światowym. Podziel sobię to przez 5 i otrzymasz wynik po ilu dniach będziesz ekspertem :) Oczywiście, to 10 000 godzin to wartość orientacyjna ale coś w tym jest :)
komentarz 29 kwietnia 2015 przez Kuba Stary wyjadacz (12,460 p.)
Według mnie expertem jesteś, gdy napiszesz z biegu 3 pliki kodu i działa bez debugu :D
komentarz 29 kwietnia 2015 przez Szymon Szendzielorz Obywatel (1,560 p.)
dziennie 5 godzin i bedzie okolo 5 lat ? X.X ale trzeba byc w czyms najlepszym nie ? :D
0 głosów
odpowiedź 29 kwietnia 2015 przez Kuba Stary wyjadacz (12,460 p.)
Po pierwsze się nie poparz. Jeśli teraz nie uczysz się nic i nagle postawisz sobie za cel naukę 5h dziennie, życzę ci dobrze, ale wątpię, że ci się uda. Jeśli jesteś początkującym, to musisz zrozumieć, że znać składnię języka nie znaczy znać język. Musisz nauczyć się myśleć 'po programistycznemu'. Bardzo dobrze, że masz duże ambicje. Wykorzystaj je. Jeśli po miesiącu zrobisz własnej roboty użyteczny program w konsoli, to jesteś na dobrej drodze.

Języki powstawały, powstają i będą powstawać. Nie powstanie jednak kolejny język z rodziny C. Ostatni (C#) powstał 15 lat temu. Poza tym według mnie bardzo rzadko powiedzieć, że jakiś język jest lepszą wersją innego. Zazwyczaj jakiś atut jest kosztem innego, na przykład wygoda, stabilność i multiplatformowość kosztem wydajności (Java a C++).
komentarz 29 kwietnia 2015 przez Szymon Szendzielorz Obywatel (1,560 p.)
W jakim sensie chodzi ci o uzyteczny program w konsoli ? :)
komentarz 29 kwietnia 2015 przez Kuba Stary wyjadacz (12,460 p.)
Na przykład kalkulator z przyjemnym menu.
0 głosów
odpowiedź 29 kwietnia 2015 przez Mister123450 Dyskutant (8,700 p.)
Ważna jest systematyczność, takie coś prowadzi do 'przeciążenia' które nie jest zalecane. Trzeba przekazać komuś zrozumienie, nie wbijać sobie naukę na siłe. Nie o to w tym chodzi, nawet pewien artysta przedstawił w różnych wersjach propagandę - mediów, nauki - którą pokazał że oceny nie mają wartości, a takie "wbijanie" do głowy jest złe.
0 głosów
odpowiedź 29 kwietnia 2015 przez Szymon Szendzielorz Obywatel (1,560 p.)
Mam jeszcze jedno pytanie czy warto jest sie uczyć np 2 jezykow naraz ? chociaz ja sadze ze nie lecz czekam na wasze porady :)
komentarz 29 kwietnia 2015 przez Wiktor Stary wyjadacz (11,120 p.)

Wydaje mi się, że uczenie się, na przykład Javy i C++ wzajemnie nie będzie aż takie dobre, ponieważ mogą Ci się pewne rzeczy mylić i nic dobrego z tego nie wyjdzie, jednak mieszając C++ z czym Webowym, na przykład frontend to jest raczej ok. Sam tak robię i czuję się z tym dobrze, ponieważ postawienie jakieś prostej stronki jest łatwiejsze od zrobienia jakiegos programu w C++ i efekty są widoczne natychmiast. Takie jest moje zdanie na ten temat. smiley

komentarz 29 kwietnia 2015 przez ArturB Mądrala (6,060 p.)
Mam podobne zdanie ja przedmówca jak coś to łączyć np C++ z HTML/CSS/PHP/MySQL a potem dodawać np JS
0 głosów
odpowiedź 29 kwietnia 2015 przez Szymon Szendzielorz Obywatel (1,560 p.)
Uprzejmie przepraszam za moją ortografie w wszystkich moich wypowiedziach, jestem dysortografikiem i gorzej mi idze z nią :)

 

Jakie jezyki wedlug was w przyszlosci beda najbadziej oczekiwane i najlepiej platne ? C#, C++ a moze Java ?
komentarz 29 kwietnia 2015 przez Wiktor Stary wyjadacz (11,120 p.)
Na Twoje pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ wszystko może się zmienić i nie ma co patrzeć w przyszłość w takim sensie. Chodzi mi o to żebyś uczył się, na przykład C++, ponieważ Ci się podoba a dopiero potem jeżeli będziesz w tym całkiem dobry to otrzymasz DOBRE wynagrodzenie za swą pracę.
komentarz 29 kwietnia 2015 przez ArturB Mądrala (6,060 p.)
Tak jak powiedział Wiktor ucz się tego co Ci przypasuje, ponieważ będziesz miło spędzał czas się ucząc, ponieważ będziesz robił to co Ci się podoba
komentarz 29 kwietnia 2015 przez Wiktor Stary wyjadacz (11,120 p.)

Nawet przysłowie mówi, że "jeśli będziesz robił to co kochasz nie przepracujesz ani dnia". smiley

komentarz 30 kwietnia 2015 przez testerius Pasjonat (23,960 p.)
Czekaj niech no wyjmę szklaną kulę i zaraz ci napiszę... A no tak w przyszłości, a dokładniej to za 10 lat pojawi się całkiem nowa technologia, która zrobi furorę i wszyscy zaczną się jej uczyć i z niej korzystać...

Chyba rozumiesz co mam na myśli? Nikt nie wie co przyniesie przyszłość, ucz się tego czego chcesz. ;)
komentarz 30 kwietnia 2015 przez criss Mędrzec (172,590 p.)
Czytałem, że w ciągu kilku lat bardzo popularny stanie się C# ze względu na prężny rozwój Microsoftu i łapanie się przez nich kolejnych dziedzin, technologii, nie wiem jak to nazwać. Nie powiem nic konkretnego bo już nie pamiętam dokładnych argumentów, także sorry
0 głosów
odpowiedź 29 kwietnia 2015 przez ArturB Mądrala (6,060 p.)
C++, C, C#, Java, Delphi, PHP nie wiem jak JS bo nie miałem z nim styczności ale te pierwsze mają wspólne części (mogą się delikatnie różnić w zapisie itp). Jak uczysz się C++ to pamiętaj o obiektowości, ponieważ to Ci ułatwi w przyszłości np Javę. Pętle, warunki w każdym języku są takie same. Bardziej niż danego języka to trzeba się nauczyć logicznego podejścia do danego zagadnienie, bo cóż z tego że będziesz znał dobrze język jak nie będziesz wiedział jak rozwiązać dany problem od strony programistycznej (brak wiedzy czasem można obejść jakimś sposobem łopatologicznym np nie znając gotowej funkcji do sortowania, tylko pisząc własną, czy do zamiany liter z małych na duże - takie proste przykłady). I pamiętaj że nie jest tak że jak opanujesz dobrze C++ to od razu będziesz znał np Java tylko będziesz musiał poznać różnicę jakie są między tymi językami, ale to i tak nie będzie aż tak długo trwało.

 

C++ do HTML/CSS raczej nic nie ma i w niczym nie pomoże, ale na pewno nie zaszkodzi, w końcu będziesz myślał jak programista.

Co do czasu nauki to może lepiej na początek nie ustalaj sztywno ile godzin tylko po jakimś zagadnieniu np rozdział w książce (może 2 jak są krótkie) + do tego jakiś podobny program do tych co są w przykładach, a czasem jak coś załapiesz to i nockę zarwiesz aby coś napisać, ale to po jakimś czasie.
komentarz 29 kwietnia 2015 przez Szymon Szendzielorz Obywatel (1,560 p.)
A jezeli chodzi o jezyki toco lepsze wedlug ciebie/was webmasterka czy programowanie w C++ itp ? jak sie uczyc to isc w jednym kierunku ? (C++ JAVA Python itd) czy w webmasterke ? czy obydwa naraz ?
komentarz 29 kwietnia 2015 przez ArturB Mądrala (6,060 p.)
Zależy co Ci bardziej przypasuje, stroną www możesz pochwalić się większej liczbie osób. Jak kręci cię programowanie i tworzenie stron to możesz połączyć, ale jak będziesz się uczył webowych to wydaje mi się że najlepiej zacząć od HTML/CSS(z responsive) i jak to mniej więcej ogarniesz to PHP/MySQL i np jakiegoś frameworka (Bootstrap)

Podobne pytania

+5 głosów
11 odpowiedzi 4,167 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 7,038 wizyt

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,664 komentarzy

61,965 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...