• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C++ a aplikacje internetowe / mobilne na androida?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,108 wizyt
pytanie zadane 1 lipca 2016 w C i C++ przez Piotr Matusik Początkujący (420 p.)
Hej

Powoli kończę kurs c++ pana Mirosława Zelenta. Powoli trzeba wejść na wyższy poziom - tutaj pytanie. Jak wygląda pisanie aplikacji internetowych/mobilnych za pomocą C++? Przyda mi się to co nauczyłem się u pana Mirosława czy to całkowicie inaczej sie pisze :)?

I czy są jakieś 'sławne' aplikacje internetowe napisane w C++?

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 1 lipca 2016 przez MichuDev Pasjonat (20,300 p.)
edycja 1 lipca 2016 przez MichuDev
1. Raczej dzisiaj nie pisze się aplikacji internetowych w C++ (chyba, że serwery).

2. Na platformy mobilne jest to częstsze (jest kompilator dla IOS i Windows Phone oraz Android NDK) .

3. C++ nie jest językiem do bardzo szybkiego rozwoju aplikacji, jednak daje większą kontrolę nad sprzętem i w krytycznych momentach jest wykorzystywany.

4. Raczej nie ma sławnych aplikacji internetowych w C++, np. Google z Youtube są napisane w Pythonie, Facebook w PHP, a banki i inne duże firmy w Java EE, Strony Microsoft np. MSDN w ASP.NET,inni używają również Ruby.
komentarz 1 lipca 2016 przez Piotr Matusik Początkujący (420 p.)
Hmm. Zacząłem naukę C++ bo słyszałem że to najlepszy język na start - prawda?

Po C++ mam zamiar wziąć się za Ruby - co o tym sądzisz?
0 głosów
odpowiedź 1 lipca 2016 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
Może na siłę by się dało ale to nie ma sensu. Lepiej na androida nauczyć się Javę bo Android NDK nie służy do pisania zwykłych aplikacji, a do robienia stronek służą języki typu PHP, Python, Java EE czy Ruby (od strony serwera). Nie ma sensu na siłę używać jednego języka do wszystkich zastosowań.
komentarz 1 lipca 2016 przez MichuDev Pasjonat (20,300 p.)
Java EE to nie język Java EE to technologia oparta o JVM (Java Virtual Machine) która wspiera języki takie jak Java,Scala,Groovy,Kotlin i inne.
komentarz 1 lipca 2016 przez Piotr Matusik Początkujący (420 p.)
Hmm. Zacząłem naukę C++ bo słyszałem że to najlepszy język na start - prawda?

Po C++ mam zamiar wziąć się za Ruby - co o tym sądzicie?
komentarz 1 lipca 2016 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
Ruby nie używałem nigdy więc ci nie powiem, a c++ jest dobry na początek bo jak to zrozumiesz to łatwo się przenieść na inne języki, oczywiście przerabiając filmiki pana Zelenta nie znasz całego c++ a tylko tą część wprowadzającą w świat programowania że tak powiem. Po tych tutorialach możesz brać się za inne języki.
komentarz 1 lipca 2016 przez MichuDev Pasjonat (20,300 p.)

Po C++ mam zamiar wziąć się za Ruby - co o tym sądzicie?

 Zależy co chcesz robić ? Jeżeli chcesz tworzyć aplikacje Web'owe np. z użyciem Ruby on Rails. Weź pod uwagę to czy podczas nauki ten język  będzie dla ciebie przyjemny. Wybieraj to co lubisz wtedy łatwiej się w tym doskonalić.

0 głosów
odpowiedź 1 lipca 2016 przez YaroJava Użytkownik (880 p.)

C++ to głównie aplikacje dla Windowsa, można pisać konkretne gry :)

Najpopularniejsze aplikacje mobilne są na Androida, czyli Java.

aplikacje napisane w Java działają na każdej platformie Win, Mac, Linux, Android itd.

na pocieszenie mogę napisać ze Java jest bardzo podobna do C++ ;]

 

komentarz 1 lipca 2016 przez MichuDev Pasjonat (20,300 p.)
C++ działa na Windows, Mac i Linux, ale natywnie, szybciej. Działa wszędzie gdzie jest na niego kompilator (prawie wszędzie) czyli działa w większej ilości miejsc niż Java. Co nie zmienia faktu, że lubię oba te języki :). Można je razem dobrze wykorzystać np. z użyciem JNI.
komentarz 1 lipca 2016 przez Piotr Matusik Początkujący (420 p.)
Hmm. Zacząłem naukę C++ bo słyszałem że to najlepszy język na start - prawda?

Po C++ mam zamiar wziąć się za Ruby - co o tym sądzisz?
komentarz 1 lipca 2016 przez YaroJava Użytkownik (880 p.)
Ruby bardzo fajny jezyk (wszystko jest obiektem) ;-) Pewnie poznasz kilka jezykow I dowiesz sie ktory ci najbardziej odpowiada, wiedza napewno sie przyda :-) Wszystkie jezyki sa w pewnym sesie do siebie podobne (chyba ze assembler jest wyjatkowy) a znasz juz C++ wiec nauka innego przyjdzie ci latwo :-P

Podobne pytania

+3 głosów
0 odpowiedzi 482 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 799 wizyt
+3 głosów
3 odpowiedzi 397 wizyt

92,624 zapytań

141,482 odpowiedzi

319,822 komentarzy

62,005 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...