• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Flash ktokolwiek? [ankieta]

0 głosów
629 wizyt
pytanie zadane 26 czerwca 2016 w Sieci komputerowe, internet przez niezalogowany

Apple teraz masowo zachęca to wyłączenia flash i się nie dziwie html 5 miażdży flash'a przez jego wydajność i ilość dziur apple wiedziało o losie flash'a już w 2007 gdy ich mobilny ios (wtedy iphone os) nie wspierał flash'a

I teraz pytanie jak u ciebie jest z flashem zachęcam też do dyskusji 

Możliwe odpowiedzi:
Mam włączony flash player (3 głosów, 13%)
Nie mam włączonego flasha (2 głosów, 9%)
Odinstalowałem flasha całkowicie (5 głosów, 22%)
Używam gdy potrzebuje normalnie jest wyłączony (13 głosów, 57%)

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 26 czerwca 2016 przez spokojny Nałogowiec (28,610 p.)
Ja zrezygnowałem całkowicie z Javy w systemie, nie używam nawet IDE napisanego w Javie, no bo jak jak nie mam Javy :)

Z dziurawego flasha też chcę zrezygnować, ale jest mi na razie potrzebny pod Linuksem i działam czasem na flash 11 lub pepperflash. Ale widzę że różne strony z filmami przechodzą na HTML5 pomału, nie tylko youtube ale też cda.pl, więc idzie to wszystko w dobrym kierunku. Uważam że dziurawe Flash i Java powinny zdechnąć jak najprędzej. A korporacje, banki i tak mają alternatywy w Scala, Rust czy innych językach.
komentarz 26 czerwca 2016 przez Moonshine Mądrala (6,360 p.)
Uważam że "dziurawa Java" nie jest dziurawa tak jak myślisz ;) A jeśli nadal uważasz, że jest dziurawa, podziel się proszę swoimi spostrzeżeniami na temat jej dziur.

Prędzej my "zdechniemy" niż zdechnie oprogramowanie napisane w Javie dla korporacji. Myślisz, że dla banku czy innego korpo jest ważne w jakim języku napisane jest ich oprogramowanie? Ważne, że działa i jest tańsze w utrzymaniu niż w technologii xyz, ważne że są dostępni specjaliści, ważne że przez kolejne lata będą dostępni specjaliści.

Rozumiem, to jest tylko Twoja opinia o "zdychaniu", ale nie masz pojęcia o świecie.
komentarz 26 czerwca 2016 przez spokojny Nałogowiec (28,610 p.)
No moja opinia, przecież nie napisałem tego za wszystkich. A pan chyba jest jakimś zagorzałym programistą Javy, ze tak silnie jej broni, tyle że ta pańska Java w 2015 roku była drugim najbardziej dziurawym oprogramowaniem zaraz po Apple :) Po drugie to co ja chcę, nie oznacza że od razu musi się to spełnić, tak nie mam pojęcia o świecie i Javy nic i nikt nie zmieni tego wspaniałego tworu. Masz rację pralki, smartfony i lodówki przeżyją nas(tak jak systemy napisane w C), ale samo JVM nie oznacza że przyszłość jest skazana tylko na Javę. Powoli z torcika Javy inne technologię będą skubać i tak jak Java szybko wyparła C++ po stronie serwera w korporacjach, tak samo jakiś nowy wynalazek może i te nieśmiertelną Javę w przyszłości zastąpić. Nikt nie zna przecież przyszłości.
2
komentarz 26 czerwca 2016 przez Comandeer Guru (608,940 p.)
@Moonshine chodzi o aplety Java w przeglądarce – technologię tak starą, że aż śmierdzi trupem. I Java w takim wydaniu jest dziurawa.
0 głosów
odpowiedź 26 czerwca 2016 przez adrian17 Mentor (355,240 p.)

Będę się czepiał ale:

Apple teraz masowo zachęca to wyłączenia flash

Um, nie, tylko narzekają że jest nieaktualny i opcjonalnie można go wyłączyć.

W przeglądarkach wyłączanie flasha jeśli jest nieaktualny to całkowicie normalne zachowanie od lat.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 397 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 1,295 wizyt
pytanie zadane 11 kwietnia 2016 w Systemy operacyjne, programy przez niezalogowany
0 głosów
0 odpowiedzi 247 wizyt
pytanie zadane 10 kwietnia 2016 w JavaScript przez Kacper Duda Obywatel (1,970 p.)

93,772 zapytań

142,731 odpowiedzi

323,383 komentarzy

63,375 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...