• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pisanie serverów

Object Storage Arubacloud
+1 głos
1,043 wizyt
pytanie zadane 20 czerwca 2016 w Java przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
Cześć. Piszę grę w c++ i myślę sobie czy by nie zrobić serwera. W sensie nie serwerownie, ale tylko napisać. I chciałem zapytać, czy zrobić to w c++(wiem, raczej nie), czy może w javie, a może w jeszcze jakimś innym języku?
komentarz 20 czerwca 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)

I chciałem zapytać, czy zrobić to w c++(wiem, raczej nie)

Uzasadnij, dlaczego uważasz że nie w C++.

komentarz 20 czerwca 2016 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
Bo zawsze mi mówiono (zwłaszcza na tym forum) że od takich rzeczy związanych z internetem nie jest c++ lecz np. java, js, php

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 20 czerwca 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Ale jakiego serwera? Http, minecrafta, ssh, irca czy czego?
komentarz 20 czerwca 2016 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
Raczej do takiego przesłyłania/przechowywania danych. np. pod grę multiplayer
komentarz 20 czerwca 2016 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
Ale pisanie servera do mc też bym był zainteresowany. Spoko gierkaq tylko community dziadowe :d
komentarz 20 czerwca 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
No to co ci w C++ nie pasuje?
komentarz 20 czerwca 2016 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
Nic, upewniam się. Bo zawsze na tym forum słyszałem że c++ i internet nie idą w parze
komentarz 20 czerwca 2016 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
A jak chcę tak serwer jak napisałem powyżej, to jaki to będzie. Baza danych, http?
0 głosów
odpowiedź 20 czerwca 2016 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
php i js zostaw w spokoju, one razem są do tworzenia aplikacji internetowych a nie serwerów...

To zależy jakie będą przesyłane informacje między serwerem a klientem.
Jeśli będziesz serializował obiekty i przesyłał te obiekty przez internet to najlepiej napisać serwer w takim samym języku co klient.

Jeśli nie to język może być dowolny, do serwerów można zastosować śmiało Javę a klient może być w C++, nie ma problemu.
0 głosów
odpowiedź 20 czerwca 2016 przez MichuDev Pasjonat (20,300 p.)
edycja 20 czerwca 2016 przez MichuDev
Jeżeli piszesz serwer to nie ważna jest technologia. Polecam Javę ponieważ implementacji sieci jeszcze nie dokonano w większości kompilatorów C++.Będzie to w nowym standardzie C++17 (https://isocpp.org/std/status), a w Javie jest już długo mechanizm Socketów. Wiele osób mówi, że w c++ nie pisze się serverów, ale gdy chcemy mieć wysoką wydajność to raczej nie powinniśmy go odrzucać. Różne servery napisano w c++ problem jest również z przenośnością kodu, w przypadku Javy,Pythona,Ruby nie ma różnic jednak w c++ trzeba mieć ten sam system co server (może być na maszynie wirtualnej).

Podobne pytania

+29 głosów
5 odpowiedzi 2,128 wizyt
+1 głos
0 odpowiedzi 169 wizyt
pytanie zadane 4 sierpnia 2022 w C i C++ przez Lok Nowicjusz (220 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 397 wizyt
pytanie zadane 21 marca 2021 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez BrakemySilent Nowicjusz (160 p.)

92,575 zapytań

141,425 odpowiedzi

319,650 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...