• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jaki język zamiast php do serwisu internetowego? (ew dobry framework)

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,099 wizyt
pytanie zadane 9 czerwca 2016 w PHP przez Alwox Gaduła (4,840 p.)
Witam, z góry przepraszam jeśli podobny temat był ale nie udało mi się znaleźć zadowalającej odpowiedzi. Otóż chcę zrobić serwis internetowy na którym użytkownicy zakładali by konta i dokonywali wymiany informacji (powiedzmy że coś w stylu bardzo uproszczonego facebooka tylko do trochę innych celów). Ogólnie, przynajmniej to co chcę uzyskać na początku, jest dość proste + ma to być jednocześnie dla mnie nauka więc chcę to zrobić sam. Zacząłem od zrobienia systemu logowania w PHP (z filmu Pana Mirosława), wszystko działa fajnie tylko że projekt zaczął szybko ,,tyć", a ja zacząłem się w tym gubić. Sytuacja na pewno znana wszystkim - niby mogę to dalej kontynuować w ten sposób ale nie lubię takiego bałaganu w kodzie i sytuacji gdy już nie wiem co do czego służy. Na pewno mógł bym to lepiej zorganizować itp ale trudno tego dokonać gdy jak mówiłem, dopiero się tego uczę. Więc tu moje pytanie do was - polecacie może jakiś język który sprawdził by się lepiej w tej sytuacji niż php, ew jakiś dobry framework do niego? Dodam, że interesuję się front-endem i od jakiegoś czasu intensywnie rozwijam się w tej dziedzinie (szukam stażu/pracy w tym kierunku) ale dodatkowa znajomość czegoś z back-endu nie zaszkodzi więc nie szukam rozwiązania ,,na chwilę", a raczej bardziej przyszłościowego co przyda mi się w pracy.

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 9 czerwca 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
edycja 15 czerwca 2016 przez HaKIM
 
Najlepsza

Php jest dobrym rozwiązaniem do tego projektu. Po prostu nie stosujesz wzorców, choćby mvc, który ogarnąłby ten syf w kodzie. Dodatkowo, o ile kod wzorujesz na tutorialach z kanału Pasja Informatyki, jest on strukturalny, co przy większych projektach nie ma sensu, gdyż jest tzw. syf. Zapomniałbym! Zastosuj twig'a, odzieli Ci on php od html'a. Twiga można ogarnąć w 4 h. także tragedii nie ma. :)

Co do framework'a, mogę polecić 2: Symfony oraz Slim. Dodałbym również Silex'a, lecz słyszałem iż autorzy go porzucili [wyjaśnione w komentarzach]. Był jeszcze jeden, kernel, na podstawie symfony, czy coś takiego. Wyleciała mi jego nazwa z głowy. ;x

Projekt radzę zacząć pisać od nowa.

Linki do rzeczy, które wymieniłem.

~ https://php-kurs.gitbooks.io/phpkurs/content/index.html

~ http://www.phptherightway.com/

~ https://getcomposer.org/

~ http://symfony.com/

~ http://www.slimframework.com/

~ http://www.php-fig.org/psr/

~ http://silex.sensiolabs.org/download

MVC ~ https://www.youtube.com/watch?v=OsCTzGASImQ&list=PLfdtiltiRHWGXVHXX09fxXDi-DqInchFD

Życzę powodzenia.

komentarz 10 czerwca 2016 przez Niespecjalny Gaduła (4,180 p.)
Skoro nie ma się co śpieszyć to jeszcze pouczę się na tym silexie :D
komentarz 10 czerwca 2016 przez Alwox Gaduła (4,840 p.)
Dzięki bardzo wszystkim za odpowiedzi, trochę szkoda że wywiązała się z tego mała kłótnia ale to w sumie nic nowego przy tego typu tematach :p Na razie po testuję Ruby on Rails ponieważ z ruby nie miałem jeszcze do czynienia a wiele o nim słyszałem. Jeśli nie zdecyduję się przy nim zostać na pewno wrócę do PHP, którego najpierw spróbuję lepiej poznać zanim zacznę pisać serwis, a później postaram się ogarnąć któryś framework. Mam tu jeszcze jedno, również prawdopodobnie podatne na kłótnie :p pytanie. Na początku waszego kursu piszecie o IDE dla PHP, ja od jakiegoś czasu bardzo polubiłem Visual Studio i właściwie większość programów (jak i strony internetowe) piszę w nim. Do PHP również jest tam całkiem fajna wtyczka PHP Tools, która od jakiegoś czasu jest w DreamSparku więc mam jego pełną wersję, co o tym sądzicie?
komentarz 10 czerwca 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
PHP storm na 1 miejscu, dalej atom może być
komentarz 10 czerwca 2016 przez writen Nałogowiec (29,060 p.)
Najlepiej korzystaj z tego w czym ci się najwygodniej pracuje. Ja korzystam z Netbeans i nie narzekam.
komentarz 10 czerwca 2016 przez Niespecjalny Gaduła (4,180 p.)
Na ten moment netbeans. Na studiach pewno PHPStorm :D

No i oczywiście wspomaganie się przy kopiuj/wklej np++

Skoro już o netbeans mowa. Jest możliwość podglądu projektu php tak jak jest to w html?

Chodzi mi o wtyczkę do chroma
+1 głos
odpowiedź 9 czerwca 2016 przez Bantu Nałogowiec (34,170 p.)
Ze swojej strony mogę polecić Ruby oraz Ruby on Rails jako framework webowy. Co prawda pierwszy kontakt może zniechęcić, szczególnie gdy wcześniej głównie programowało się w językach C-podobnych. Ale po dłuższym poznaniu język jak i framework okazują się najlepszymi rozwiązaniami, oczywiście nic nie jest bez wad, więc mogę tylko Cie zachęcić do zerknięcia w tamtą stronę. A i stworzenie czegoś takiego co napisałeś to w Rails powiedzmy jakieś 2-3h roboty, bo pewnie to jest w miarę standardowy CRUD + jakiś podstawowy system logowania, więc na upartego można zrobić to nawet do 30 minut, generując sobie większość kodu z automatu. Także polecam zajrzeć nie tylko na to co oferuje PHP i jego frameworki, ale też na inne języki ;)
komentarz 9 czerwca 2016 przez Alwox Gaduła (4,840 p.)
Dzięki za odpowiedź, nigdy się nie interesowałem ruby więc nie byłem pewien czy nada się on do tego projektu. Na pewno teraz trochę o nim poczytam, może się zainteresuję.
komentarz 9 czerwca 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
To od razu, może tobie przypadnie do gustu Django.
komentarz 9 czerwca 2016 przez erx700 Gaduła (3,430 p.)
Jedną z głównych założeń RoRa jest reguła DRY. Dodatkowa framework korzysta z architektury MVC. To powinno rozwiązać twoje problemy z rozrastającym się kodem. Od siebie mogę polecić według mnie prostszy ale podobny framework Djnago. Stronę w nim możesz podzielić na aplikację co ułatwia organizację projektu.
komentarz 9 czerwca 2016 przez Bantu Nałogowiec (34,170 p.)
Django przy pierwszej styczności wydaje się faktycznie prostszy od RoR, a nawet według mnie od niektórych frameworków PHP. Sam z resztą od Django zaczynałem, a potem przesiadłem się na RoR. Nie wiem jak obecnie wygląda sytuacja z Django, ale gdy ja w nim pracowałem czyli już jakieś 3-4 lata temu to jednak sporo rzeczy mu brakowało względem RoR. W każdym razie polecam zapoznać się trochę z Django i RoR to dwa fajne frameworki.

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 622 wizyt
pytanie zadane 13 maja 2016 w PHP przez patryk23 Początkujący (290 p.)
+2 głosów
2 odpowiedzi 634 wizyt
pytanie zadane 19 kwietnia 2016 w PHP przez Michał Gibas Pasjonat (19,610 p.)

92,580 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,665 komentarzy

61,965 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...