• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ocena strony o mnie.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
571 wizyt
pytanie zadane 8 czerwca 2016 w Nasze projekty przez WojciechJot Gaduła (3,410 p.)

https://github.com/jopq/blog

1. Ściągasz repo.

2.Wypakowywujesz

3.Odpalasz przegladarką plik index.html

 

Prosze o ocene (a nie o hejt). Jakies propozycje zmian też byłyby spoko. Dodam, że to moja pierwsza stronka.

1
komentarz 8 czerwca 2016 przez Ivan Maniak (60,650 p.)
Wrzuć na jakiś darmowy hosting, to dostaniesz więcej feedbacku. Nie każdemu chce się pobierać itd. itd.
2
komentarz 8 czerwca 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
Wrzuć to na branch 'gh-pages'
komentarz 8 czerwca 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Jakiś nowy sposób przeglądania stron?
1
komentarz 8 czerwca 2016 przez WojciechJot Gaduła (3,410 p.)
Spróbuje na Gh-Pages ale moze mi to chwilke zając ponieważ nigdy tego nie robiłem ;D
komentarz 8 czerwca 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
http://puu.sh/plE3g/6986d018ac.png -> tam dodajesz gh-pages i strona będzie dostępna pod nazwauzytkownika.github.io/nazwarepo
1
komentarz 8 czerwca 2016 przez WojciechJot Gaduła (3,410 p.)
Dzięki, a więc zapraszam. ;)

 

http://jopq.github.io/blog

 

Czyli to co bede commitowal teraz to bedzie się automatycznie samo wrzucalo na brancha gh pages?:)
komentarz 8 czerwca 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
Jak zacomitujesz na gh-pages to tak.
komentarz 8 czerwca 2016 przez WojciechJot Gaduła (3,410 p.)
edycja 8 czerwca 2016 przez WojciechJot
Nie wiem dlaczego ale na desktop githubie mam tylko kilka starrych commitow

 

edit: juz jest okej

5 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 8 czerwca 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

First, I tried Java but I quit. I didn't like. 

I didn't like it

Other dyploms:

diplomas...

u

Radzę użyć formę you

in third class

Raczej in third grade

Na stronie sam tekst, więc nie ma czego oceniać to tak się przyczepiłem do tego języka angielskiego.

Więc może przejdźmy od razu do kodu...

<html lang="pl">

Strona jest w języku angielskim, a więc...

<script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/2.2.4/jquery.min.js"></script>

	<script src="jquery.scrollTo.min.js"></script>
	
	<script>
		jQuery(function($){
		//reset scroll
		$.scrollTo(0);
		//move to specified div
		$('#second').click(function() { $.scrollTo($('#rek') , 500);   });
		$('#third').click(function() { $.scrollTo($('#about') , 500);   });
		$('#first').click(function() { $.scrollTo($('#footer') , 500);   });
		$('#fourth').click(function() { $.scrollTo($('#navig') , 500);   });
		}
		);
	</script>

To przenieś na koniec, przed samym </body>

Główny tekst, zaczynający się od:

Hi, I am Wojtek. I come from [...]

umieść jako paragraf <p>

<div id="logo">
	Wojciech Jopek
	</div>
		<div id="nav">
<ul>
<li><a id="third" href="#">About me</a></li>
<li><a id="second" href="#"> Skills and experience</a></li>
<li><a id="first" href="#">Contact</a></li>
<li><a id="fourth" href="#">Community</a></li>

</ul>

Użyj <header> i <nav>

<div id="footer">
			<h1 class="con-foo">Contact</h1>
			<i class="demo-icon icon-mail-alt"> wojciech.jopek.ttt@gmail.com</i>
			<i class="demo-icon icon-skype">wojtekdzopek</i>
			<i class="demo-icon icon-phone">787 996 351	</i>
</div>

I <footer> też.

1
komentarz 8 czerwca 2016 przez WojciechJot Gaduła (3,410 p.)
Ok dzieki. Wiadomo tekst jeszcze idzie do zredagowania aby byl porzadnie napisany. :) Dzięki za cenne uwagi
0 głosów
odpowiedź 9 czerwca 2016 przez mitelak Pasjonat (23,330 p.)
edycja 9 czerwca 2016 przez mitelak

Ogólnie rzecz biorąc strona nie za ładna :D 

  • brak responsywności 
  • zamiast div#logo możesz użyć h1
  • zamiast div#nav tagu <nav>
  • do stylowania używaj klas a nie id, id jako kotwica, albo uchwyt dla javascriptu
  • jQuery(function($){
    		//reset scroll
    		$.scrollTo(0);
    		//move to specified div
    		$('#second').click(function() { $.scrollTo($('#rek') , 500);   });
    		$('#third').click(function() { $.scrollTo($('#about') , 500);   });
    		$('#first').click(function() { $.scrollTo($('#footer') , 500);   });
    		$('#fourth').click(function() { $.scrollTo($('#navig') , 500);   });
    		}
    		);

    zamiast tego możesz zrobić tak 

    jQuery(function($){
      $.scrollTo(0);
      $('a[href^="#"').click(function(){
        $.scrollTo($(this).attr('href') , 500); 
      });
    });

    wtedy nie będziesz potrzebował przy każdym z elementów nawigacji ID

  • zamiast div#about można zrobić section#about

  • jeżeli dla loga dasz h1, zmień w tekście na h2 (ogólnie h1 nie powinno się używać więcej niż raz tak słyszałem ale jak coś mnie poprawią) 

  • po co target="_blank" i tak prowadzą do Twoich profili

  • w info wszystkie te informacje daj jako paragraf a nie tylko w certyfikatach (wtedy nie bedziesz potrzebował żadnych br-ów)

  • div#footer na <footer>

  • <script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/2.2.4/jquery.min.js"></script>
    <script src="jquery.scrollTo.min.js"></script>

    Do body przed Twoim skryptem

  • <meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1" />

    chrome=1 jest niepotrzebne od dawna 

  • lang="en", nie eng 

  • edit// w nawigacji te przyciski zmieniają się na hover, ale tak wolno, że nawet tego nie zauważyłem na początku, imo najoptymalniejszym czasem dla takich rzeczy jest 0.3s ;) 

Ja to bym na Twoim miejscu zajął się też trochę wyglądem, takie rzeczy jak line-height dla nagłówka strony niby drobiazgi a rzucają się w oczy. Strona wygląda ogólnie jak taka sprzed dobrych kilku lat, albo na jakimś torze :D 

komentarz 14 czerwca 2016 przez WojciechJot Gaduła (3,410 p.)
Bardzo dziękuje za tak szczegółowy post.
0 głosów
odpowiedź 9 czerwca 2016 przez Monster Początkujący (430 p.)

Efekt zanikania po skończeniu zdarzenia najechania na guzik jest zbyt skokowy to niezbyt ładnie wygląda.

Typografia i kolory no cóż - dość topornie to wygląda.

Przyciski do mediów społecznościowych zrobiłbym w kolorze (no w każdym razie jasnobłękitny fb niewiele mówi).

Już chyba mój dawny wodotrysk jest ciekawszy, jQuerry nie użyłem: http://kimikaren.pl/Cecherz/dw.html

Mierny.

komentarz 9 czerwca 2016 przez mitelak Pasjonat (23,330 p.)
Imo akurat logo ma to do siebie, że nie zależnie od koloru ma reprezentować pewną markę. I tutaj jak najbardziej to charakterystyczne F pokazuje na jaką stronę prowadzi, tak samo zresztą logo githuba czy instagrama :) Uważam, więc że akurat zmiana koloru na kolor facebookowy nie jest konieczna, natomiast zmiana koloru witryny, jak i tych ikonek jak najbardziej, na jakiś przyjemniejszy :D
0 głosów
odpowiedź 22 czerwca 2016 przez WojciechJot Gaduła (3,410 p.)

Odswieżam temat, wziałem sobie Wasze rady do serca i przerobiłem stronę.

http://jopq.github.io/blog/

komentarz 22 czerwca 2016 przez AV'ger Użytkownik (790 p.)
Pozwolę sobie ocenić jedynie aspekt wizualny strony.

1. Logo, ciekawy efekt jednak napis frontend wstawiłbym nieco wyżej, by był tuż pod imieniem i nazwiskiem.

2. Uważam, że czcionka jest zbyt duża, niewygodnie się ją czyta, przynajmniej dla mnie.

3. Menu nie robi na mnie żadnego wrażenia, mógłbyś zastosować tam jakiś hover i jakoś ładniej je dostosować do strony. Mógłbyś także dodać co-nieco fajerwerków, bowiem gdy odpaliłem stronę to pierwsze wrażenie nie zachęciło mnie abym na niej pozostał. Nie bój się eksperymentować! Dodaj barwy, kolory, kontrast, aczkolwiek nie zrób z tego jakiegoś dziwactwa aby ludzie tęczą nie rzygali. :D

4. Ikony do facebooka i innych sociali wstawiłbym w jakimś bardziej kluczowym miejscu dla strony. Na przykład w stopce, małe, zmieniające barwy po najechaniu na ich domyślną kolorystkę. (Chodzi mi, że facebook na niebieski, youtube na czerwony).

5. Stopka również bardzo mi nie przypadła do gustu. Nie ma tam takiej klasy. Jestem koneserem estetyki, tam jej nie widzę. :/
komentarz 22 czerwca 2016 przez WojciechJot Gaduła (3,410 p.)
Okej dzięki poprawie, trening czyni mistrza.
0 głosów
odpowiedź 22 czerwca 2016 przez Mateusz821 Bywalec (2,940 p.)

Przenieś jQuery i skrypty przed koniec </body>

<i class="icon-facevook"></i>

Pusty element to bezużyteczny element!

komentarz 22 czerwca 2016 przez WojciechJot Gaduła (3,410 p.)
To co mam tam umiescic? ;/ nie chce zadnego napisu

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 515 wizyt
pytanie zadane 4 lipca 2018 w Nasze projekty przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)
0 głosów
5 odpowiedzi 496 wizyt
pytanie zadane 17 lutego 2018 w Nasze projekty przez Michał Gibas Pasjonat (19,610 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 282 wizyt
pytanie zadane 25 września 2017 w Nasze projekty przez Mistrz0000000 Bywalec (2,780 p.)

92,615 zapytań

141,465 odpowiedzi

319,779 komentarzy

61,997 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...