• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ocena strony

Object Storage Arubacloud
0 głosów
509 wizyt
pytanie zadane 4 lipca 2018 w Nasze projekty przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)
Witam!
 

Więc zacząłem robić sobie stronę z portfolio dla fotografa. Pisałem ją dopiero kilka godzin i nie jest jeszcze skończona ale chciałem posłuchać waszej opinii na jej temat. Czy ma to jakiś potencjał, co jest dobrze i co jest źle. I co zrobić żeby to lepiej wyglądało.

http://photography-portfolio.cba.pl/

Dziękuję za poświęcony czas i czekam na wasze opinie!
komentarz 5 lipca 2018 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
Mógłbyś trzymać cały kod do strony np na Githubie i wtedy moglibyśmy łatwo zerknąć do repo z kodem - tak zdecydowanie łatwiej kod można ocenić ;)
komentarz 5 lipca 2018 przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)
Szczerze to teraz chciałem prosić głównie o ocenę pod względem wizualnym bo z kod jeszcze trzeba dość przerobić :)
1
komentarz 5 lipca 2018 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
aa no to polecam jakoś wyraźnie zaznaczyć, że chodzi tylko o jej wygląd bo my tu z automatu na kod patrzymy :D
komentarz 5 lipca 2018 przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)
Sorka

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 4 lipca 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
  1. Strona (przynajmniej u mnie) ładowała się trochę długo - pewnie dlatego, że jest tam tyle zdjęć.
  2. Strona nie jest przystosowana do RWD
  3. <link rel="stylesheet" href="main.css" type="text/css">
        <link rel="stylesheet" href="css/fontello.css" type="text/css">

    Od HTML5 nie używamy type="text/css"

  4. <img src="img/background1.jpg" style="width: 1349px; height: 600px">
        <img src="img/background2.jpg" style="width: 1349px; height: 600px">
        <img src="img/background3.jpg" style="width: 1349px; height: 600px">

    Style inline; brak alt

  5. <article id="photoauthorentry">
        <img src="img/camera.jpg" style="width: 1349px; height: 800px">
    </article>

    Dlaczego zdjęcie to artykuł? + jw,

  6. <h1>Jone Smith</h1>

    Z tego co pamiętam, na stronie ma być jeden nagłówek h1

  7. <article id="container3">
        <p></p>
    </article>

    Nie wygląda to dobrze

  8. <script>
            window.sr = ScrollReveal({
                reset: true
            });
            sr.reveal('.leftAnimate img', { //img bedące w pojemniku o klasie leftAnimate wjeżdzają z lewej
                origin: 'left',
                distance: '1000px'
            });
            sr.reveal('.rightAnimate img', { //img bedące w pojemniku o klasie rightAnimate wjeżdzają z prawej
                origin: 'right',
                distance: '1000px'
            });
            sr.reveal('.image', { //img bedące w pojemniku o id gallery pojawiają się w odstępie czasowym
                origin: 'bootom',
                distance: '20px'
            }, 50);
            sr.reveal('p'); //akapity pojawiaja się ustawienia domyślne pluginu
            sr.reveal('h1', { //nagłowki h1 wchodzące po osi z
                rotate: {
                    x: 0,
                    y: 0,
                    z: 90
                }
            });
            sr.reveal('.menu', {  //nawigacja wchodząca z góry
                origin: 'top',
                distance: '1000px'
            });
            sr.reveal('.rotateX', {  //elementy o klasie rotateX obracające się w osi X z opóźnieniem 1000 przez czas 1000 ms
                delay: 1000,
                duration: 1000,
                rotate: {
                    x: 360,
                    y: 0,
                    z: 0
                }
            });
            sr.reveal('.rotateY', { //elementy o klasie rotateY obracające się w osi Y z opóźnieniem 1000 przez okres 1000 ms
                duration: 1000,
                rotate: {
                    x: 0,
                    y: 360,
                    z: 0
                }
            });
            sr.reveal('.snail', { //elementy o klasie snail wchodzące od prawej 1000px przez czas 6000ms liniowo
                duration: 6000,
                origin: 'right',
                opacity: 1,
                distance: '1000px',
                easing: 'linear'
            });
    
        </script>

    Można wynieść do osobnego pliku

  9. <meta name="description" content="Your content">
    	<meta name="keywords" content="Your main words">

    Radziłbym tutaj coś uzupełnić

komentarz 4 lipca 2018 przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)
1. Co mógłbym zrobić żeby ładowała się szybciej?

2. Jeszcze nie zacząłem RWD ponieważ piszę ją dopiero około 3 godziny

3. Mógłbyś mi powiedzieć co tam powinno być zamiast tego?

4. Uzupełnię to (strona wciąż jest w budowie)

5. Jakiego znacznika powinienem używać do zdjęć?

6. Zaraz to zmienię na <p></p>

7. Jest to dopiero przygotowanie do napisania całości tego.

8. Już przenoszę

9. To też uzupełnię

 

A co myślisz pod względem wizualnym?
komentarz 4 lipca 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Ad 1. Jakoś skompresować zdjęcia, może jakiś cache?

Ad 2. No to dlaczego dajesz nam ją do oceny? Zrób całość i wtedy poproś o opinię.

Ad 3. Nic

Ad 4. Podobnie jak w Ad 2.

Ad 5. https://tutorials.comandeer.pl/html5-blog.html#artykul-obrazki

Ad 6. No może nie na <p> ale na h2?

Ad 7. Podobnie jak w Ad 2.

Ad 8. Możesz jeszcze usunąć te komentarze, albo przynajmniej przetłumaczyć je na angielski

A pod względem wizualnym - słabo. Może lepiej niż w poprzednim Twoim projekcie, ale nadal wygląd mi nie pasuje.
komentarz 4 lipca 2018 przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)

Jeszcze to dopracuję i tu wrócę laugh

komentarz 4 lipca 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Aha, jeszcze mi się przypomniało: z dobrych praktyk wynika, aby każdy artykuł miał nagłówek
0 głosów
odpowiedź 4 lipca 2018 przez WireNess Stary wyjadacz (11,240 p.)
  • Ja zmieniłbym czcionkę podczas proszenia o polubienie strony na facebook'u.
  • Slajdy zmieniają się zbyt szybko przez co czułem się niekomfortowo  indecision
  • W przeglądarce o rozdzielczości monitora 1366x768 responsywność nie działa prawidłowo.

404 not found

  • Za dużo "fajerwerków". Znów dyskomfort  angry

 

Dół strony jest jeszcze w budowie czy tak zostanie?

W poście piszę, że nie dokończona. Przepraszam za błąd.

 

Ogólnie strona gdyby nie miała tylu fajerwerków (w szczególności) i poprawioną responsywność mnie by zachęciła do przewinięcia w dół :)

komentarz 4 lipca 2018 przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)
To z tym facebookiem jest od hostingu więc nie mam na to wpływu :)

Slajdy zmieniają się co sekundę ale zostanie to zmienione na prawdopodobnie 3 a teraz jest tak tylko do testów

Rezponsywności jeszcze nie ma i dopracuje to

A z tymi "fajerwerkami" to co konkretnie powinienem usunąć

I z dołem to jest tak że u mnie na lokalnym pliku to zdjęcie przy about me wyświetla trochę inaczej ale tak dół wciąż jest w budowie

 

I jak myślisz jest bardzo źle czy idzie to w dobrą stronę
komentarz 4 lipca 2018 przez WireNess Stary wyjadacz (11,240 p.)

Z tymi "fajerwerkami" wygląda to tak, że jak przewiniesz stronę w dół - animacje wyglądają ok.

Ale gdy przewiniesz w górę i animacje znowu Ci się odpalają, to staje się to dość irytujące laugh

 

Według mnie strona idzie w dobrym kierunku i jak już ją dopracujesz to będzie wyglądać naprawdę dobrze laughyes

Powodzenia!

komentarz 4 lipca 2018 przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)
Więc może lepiej będzie zastosować efekt ze scrollowaniem tylko do napisów a resztę zostawię w spokoju co Ty na to?
komentarz 4 lipca 2018 przez WireNess Stary wyjadacz (11,240 p.)
Znaczy animacje są dobre i według mnie powinienieś je zostawić tylko zrób tak, aby nie odpalały się za każdym razem gdy pojawia się na monitorze. Jeżeli odpaliły się raz - niech już robią na stronie za element statyczny.
komentarz 6 lipca 2018 przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)

Zrobiłem tak jak mówiłeś i faktycznie jest lepiej. Dzięki! laugh

Edit: Teraz już tylko RWD :)

komentarz 6 lipca 2018 przez WireNess Stary wyjadacz (11,240 p.)
Jak będzie responsywność to już na prawdę cudo :D

PS: Pokażesz efekty? :D
komentarz 6 lipca 2018 przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)
Jak mam ci je pokazać dokładniej?
komentarz 6 lipca 2018 przez WireNess Stary wyjadacz (11,240 p.)
Właśnie zorientowałem się, że pracujesz na tym samym linku przez co efekty już zobaczyłem :D Wybacz moją nieuwagę :D
komentarz 6 lipca 2018 przez WireNess Stary wyjadacz (11,240 p.)

PS: Poprawiłbym przycisk Follow me na dole strony. Niech kliknięcie w niego będzie możliwe gdy kursor znajdzie się w bloku, a nie w tekscie.

Widać postępy! :D

komentarz 6 lipca 2018 przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)
Spokojnie, ok ;)  Prosty skrypt a cieszy oko :)
0 głosów
odpowiedź 5 lipca 2018 przez SoDoIt Obywatel (1,190 p.)
Polecam włączyć audits. Krótko mówiąc zmniejsz, skompresuj, dodaj 2 format np. webp do zdjęć
komentarz 5 lipca 2018 przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)
Dobra. a wizualnie jest bardzo źle
komentarz 5 lipca 2018 przez SoDoIt Obywatel (1,190 p.)
Te zdjęcia na samej górze mogłyby się odrobinę wolniej przełączać, na dole te puste miejsce zastąp jakąś stopką. Możesz dodać efekt że po scrollowaniu przesuwa obraz do jakiegoś miejsca nieważne kółko ruszyłeś. Rozumiesz ? xd
komentarz 5 lipca 2018 przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)
Ok wszystko jest jeszcze w fazie pisania :) a ocenisz ja tak w skali 0/10
komentarz 5 lipca 2018 przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)
ps. ulepszyłem trochę kod więc możesz zobaczyć jeszcze :)
komentarz 5 lipca 2018 przez SoDoIt Obywatel (1,190 p.)
Nie jestem zbyt godzien żeby oceniać czyjeś pracę, brak mi doświadczenia :P (moja subiektywna ocena nie jako znawca to 3/10 (wrzuć coś następnym razem bardziej dopracowanego))
Ale zrób coś dla środowiska i przeleć wszystkie zdjęcia tym -> https://compressor.io/
komentarz 6 lipca 2018 przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)
Ok. Ale mam nadzieję że przy ocenie pamiętałem że strona nie jest jeszcze skończona i nie ma jeszcze RWD :)
komentarz 6 lipca 2018 przez SoDoIt Obywatel (1,190 p.)
nie brałem tego pod uwagę :P
komentarz 6 lipca 2018 przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)
A jeżeli byś wziął to ile byś dał i zaraz wrzucam już pliki z upgradem tylko jeszcze kompresuje zdjęcia :)

Podobne pytania

0 głosów
5 odpowiedzi 493 wizyt
pytanie zadane 17 lutego 2018 w Nasze projekty przez Michał Gibas Pasjonat (19,610 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 281 wizyt
pytanie zadane 25 września 2017 w Nasze projekty przez Mistrz0000000 Bywalec (2,780 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 418 wizyt
pytanie zadane 18 lipca 2018 w Nasze projekty przez mgita Nowicjusz (120 p.)

92,573 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,645 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...