• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Strona na informatykę

Object Storage Arubacloud
0 głosów
616 wizyt
pytanie zadane 24 kwietnia 2015 w HTML i CSS przez Krzysztof Klejbor Nowicjusz (190 p.)
zamknięte 24 kwietnia 2015 przez Krzysztof Klejbor

Witam wszystkich uczestników tego forum! Mam pewien problem. Walczę o szóstki z informatyki i napisać stronę internetową. Dzięki kursowi CSS-a poczyniłem na niej ogromne postępy, ale obecnie nie mogę sobie poradzić z menu nawigacyjnym. Właściwie moja strona przypomina obecnie tą z kursu #2 CSS-a.

Proszę o pomoc, pracę mószę oddać w maju (tak przed wystawieniem ocen), a zostało mi dużo pracy.

PS używam języków: HTML5 i CSS3

komentarz zamknięcia: Znalazłem już prawidłową odpowiedź

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 24 kwietnia 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
wybrane 24 kwietnia 2015 przez Krzysztof Klejbor
 
Najlepsza
Trochę nie bardzo rozumiem gdzie jest problem... Nie możesz sobie poradzić z menu ale masz już coś napisane i coś Ci nie działa? Jeśli tak to pokaż kod, wtedy będziemy w stanie pomóc. Czy co, nie wiesz jak się do czegoś takiego zabrać?

Bo z Twojego pytania dowiedziałem się że masz problem z menu ale nie wiem jak mógłbym Ci pomóc :)
komentarz 24 kwietnia 2015 przez Krzysztof Klejbor Nowicjusz (190 p.)

Już wyjaśniam. Właściwie dzięki za korektę. Otóż chcę Dodać do menu linki, które będą ukazywać tekst w właściwym bloku strony (w divie o id="content"). Jednakże nie wiem jak to zrobić i nie znalazłem narazie żadnego prostego wyjaśnienia jak to zrobić.

komentarz 24 kwietnia 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
"linki, które będą ukazywać tekst w właściwym bloku strony" - zabrzmiało mi to tak jakbyś chciał skorzystać z rozwiązania bez przeładowania strony (np. AJAX), czy się mylę i chciałbyś aby to były po prostu zwykłe linki przekierowujące na inne podstrony?
komentarz 24 kwietnia 2015 przez Krzysztof Klejbor Nowicjusz (190 p.)
Być może, ale jeszcze nie wiem co to jest :)

Chciałbym żeby linki w menu nie notwierały sie na innych stronych, tylko jednej stronie (tuż obok menu).
komentarz 24 kwietnia 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
Okej, tylko jeśli dobrze rozumiem ma się to dziać bez przeładowania strony tak? Bo takim standardowym sposobem przez <a href=""></a> gdy klikniesz na dowolny link to przenosi Cię na inną podstronę czyli musisz mieć stworzone np. dwa pliki (lub więcej - tyle ile ma być podstron) i w każdym odpowiednią treść. Jeśli chcesz aby po kliknięciu w przycisk menu bez przeładowania strony zmianiała się jej zawartość to już musisz skorzystać z JavaScript i AJAX (ewentualnie może być też jQuery). Jeśli jednak nie znasz JSa to nie wiem czy jest sens aby wprowadzać takie rozwiązanie. Ale jeśli dobrze rozumiem i masz ochotę aby koniecznie robić takie coś to okej mogę jeszcze pomóc tyle że skopiowanie gotowego kodu po pierwsze jest bezsensowne a po drugie może nie działać tak jak byś chciał. Także w takim przypadku proponuję Ci poduczyć się JavaScriptu ;)
komentarz 24 kwietnia 2015 przez Krzysztof Klejbor Nowicjusz (190 p.)

Bardzo dziękuję za tako odpowiedź. Dokładnie czegoś takiego poszukiwałem. Dzięki tobie wiem czeog się nauczyć aby to zrobić. yes

komentarz 24 kwietnia 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)

Cieszę się bardzo że mogłem pomóc smiley

Dobry kurs JavaScript znajdziesz tutaj: http://kursjs.pl/. Jest tam też omówiony AJAX zarówno w samym JS jak i jQuery.

Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć przyjemnej i owocnej nauki! :D

komentarz 24 kwietnia 2015 przez Krzysztof Klejbor Nowicjusz (190 p.)

Dziekuję myślę, że dzięki temu kursowi poradzę sobie z moim problem.

yes

0 głosów
odpowiedź 24 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

Ale zaraz...

Masz menu... Ale nie masz... 

Nie rozumiem. 

Najlepiej daj kod, zdjęcie jak wygląda strona i jak ma wyglądać, albo opisz. :)

komentarz 24 kwietnia 2015 przez Krzysztof Klejbor Nowicjusz (190 p.)
Oto i kod. Mam menu ale bez hiperłączy.

<div id="menu">
    <div class="option">Strona główna</div>
    <div class="option">Historia </div>
    <div class="option">Znane cytaty </div>
    <div class="option">O stronie</div>
    <div class="option">Bibliografia </div>
    <div style="clear: both;"></div>
    </div>
komentarz 24 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

Jak chodzi Ci o to co ja myślę to:

<div id="menu">
    <div class="option"><a href="twoj_plik.html">Moj Linczur</a></div>
</div>

Albo... 

Chodzi Tobie o to że jak klikasz to gdzieś się coś Tobie wyświetla...

Jak tak, to AJAX albo pobaw się Jscriptem. :)

 

komentarz 24 kwietnia 2015 przez Krzysztof Klejbor Nowicjusz (190 p.)
Ostatnie pytanie. Czy Mirosław Zelent opisał takiego typu kody w swoim kursie JS?
komentarz 24 kwietnia 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Nie, menu jest do wyrzucenia, ustaw je na liście a nie divach...

Podobne pytania

+2 głosów
1 odpowiedź 627 wizyt
pytanie zadane 7 października 2021 w HTML i CSS przez Dzango111 Użytkownik (660 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 430 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,146 wizyt
pytanie zadane 26 marca 2017 w HTML i CSS przez Vorex444 Dyskutant (9,610 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...