Używam czcionki Megrim która ma polskie znaki:
1) https://fonts.google.com/specimen/Megrim?preview.text=Ma%C5%82y%20Ksi%C4%85%C5%BC%C4%99&preview.text_type=custom 2)
Na stronie zaś sama czcionka wygląda następująco:
Naturalnie pamiętałem o UTF-8 a nawet dodałem 'pl' w znaczniku html:
<html lang="pl-PL"> <head> <meta charset="UTF-8">
Odświeżałem stronę ctrl+f5 wielokrotnie, lecz bez rezultatów. Co może być tego przyczyną?
@Dzango111, działa z polskimi znakami, pokaż cały kod.
@Dzango111, na stronie wygląda tak jak dla przykładu... to nie bedzie wyglądało tak jak w polu tekstowym co wpisujesz. Tam pisze wyraźnie "preview text"
Tam pisze wyraźnie "preview text"
Nie wiem co chcesz przez to przekazać... pytanie jest jak najbardziej sensowne.
Okej, jak się okazuje z czcionką jest jakiś mocny problem, bo wszystkie inne działają. Z odpowiedzi niżej spróbowałem zamienić font-family na: "font-family: "Megrim script=latin rev=1";", i inne kombinacje, ale dalej nie działa (nawet bardziej niż wcześniej).
Co też ciekawe kiedy klikniecie w pole z teksem robią się krzaki, a ponadto ostatni wyraz 'rev' zmienia wartość z '1' na '2'.
Tak więc dzięki za dobre chęci.
Wygląda na to, że na stronie fonts.google.com dla tej czcionki jest błędnie podane
bo w DevTools-ie, to wygląda tak
ciekawe wygląda "podpowiedź"
93,734 zapytań
142,671 odpowiedzi
323,293 komentarzy
63,295 pasjonatów
Motyw:
Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡
Oto polecana książka warta uwagi.Pełną listę książek znajdziesz tutaj
Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.