• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

checkbox - użyć javascriptu?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
439 wizyt
pytanie zadane 24 kwietnia 2016 w HTML i CSS przez BlvckFox Gaduła (4,240 p.)
Witam, tutaj podaje kod: https://codepen.io/FoxCode/pen/NNBmVa
Czy można by było zrobić takie checkboxy przy użyciu tylko i wyłącznie CSS'a? (bez JS) Może z użyciem pseudoklas, czy coś, jak ktoś wie jak to można by było zrobić niech podlinkuje kod podobny.

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 24 kwietnia 2016 przez Comandeer Guru (601,590 p.)
wybrane 24 kwietnia 2016 przez BlvckFox
 
Najlepsza
http://www.thecssninja.com/css/custom-inputs-using-css → wystarczy zastosować tę technikę
komentarz 24 kwietnia 2016 przez BlvckFox Gaduła (4,240 p.)
Dokładniej chodzi o to, żeby checkbox mial width i height tak jak w kodzie a w środku niego był napis.
1
komentarz 24 kwietnia 2016 przez Comandeer Guru (601,590 p.)

Nom… Technika jest podobna. Trzeba użyć ::before w połączeniu z input:checked + label.

komentarz 24 kwietnia 2016 przez BlvckFox Gaduła (4,240 p.)
Mógłbyś napisać przykładowych pare linijek? Nie wiem jak się za to zabrać, nigdy nie używalem selektora +
komentarz 24 kwietnia 2016 przez Comandeer Guru (601,590 p.)
http://codepen.io/Comandeer/pen/yOqWEr

Serio, to nie jest trudne, wystarczy trochę poszukać w Sieci i mieć podstawową wiedzę o CSS a nie czekać na gotowca…
komentarz 24 kwietnia 2016 przez skav3n Gaduła (3,900 p.)

Z tego co mi się wydaje, to display: none dla inputa jest niewskazane, ponieważ ten checkbox nie będzie się np. walidować.
Lepiej zrobić tak:

<input type="checkbox" name="box" id="box"/>
<label for="box"></label>

input[type="checkbox"] {
    opacity: 0;
    position: absolute;
    left: 999;
}
input[type="checkbox"] + label:before {
    content: 'blablabla';
    color: black;
}
input[type="checkbox"]:checked + label:before {
    content: 'ehhhhhhh';
    color: blue;
}

 

komentarz 24 kwietnia 2016 przez Comandeer Guru (601,590 p.)

Walidować się będzie, na co wskazuje to, że działa pseudoklasa :checked. Jedyną rzeczą, jaka może nie zadziałać w takiej konfiguracji, jest odczytanie tego pola w czytniku ekranowy. Ale do tego lepiej zastosować już istniejącą klasę .visuallyhidden niż pozycjonować tekst poza ekran. Uaktualniłem pena.

0 głosów
odpowiedź 24 kwietnia 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)
To zwykłe użycie klasy :hover w CSS
komentarz 24 kwietnia 2016 przez BlvckFox Gaduła (4,240 p.)
Nie rozumiesz o co mi chodziło, zrobiłem przykład przy użyciu samego html i css, żeby zobrazować jak mają checkboxy wyglądać.

Podobne pytania

+6 głosów
4 odpowiedzi 450 wizyt
pytanie zadane 25 marca 2016 w HTML i CSS przez niezalogowany
0 głosów
1 odpowiedź 139 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 1,695 wizyt

92,584 zapytań

141,434 odpowiedzi

319,671 komentarzy

61,968 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...