Jestem w technikum informatycznym - drugi rok, za niedługo trzeci. Nie wiem jak jest na mechatroniku, więc po prostu powiem ci jak widzę wszystko z mojej perspektywy i czego się już nauczyłem. Pierwszy rok to były takie podchody; przykładowo na systemach operacyjnych omawiacie windowsa, funkcje podstawowe jak i zaawansowane itp. Na Urządzeniach Techniki Komputerowej oraz Diagnostyce Urządzeń Komputerowych uczysz się w większości na temat hardware'u. Dalej druga klasa, wpada ci multum przedmiotów sieciowych tj. projektowanie sieci, urządzenia sieciowe, na pewno wiesz o czym mówię. Oprócz tego czekają cię trochę rozbudowane podstawy HTML, oraz CSS. Ogólnie wybory hostingów, CMS np. Wordpress, Joomla. Administrowanie taką stronką. Teoretycznie wszystko to podstawy, ale szkoła ma na celu zachęcenie cię do wyboru tego co cię na prawdę interesuje i rozwijaniu się głównie dla siebie i w swoim własnym zakresie. Pamiętaj wynoszą wiedzę ze szkoły np. na temat HTML'a i CSS'a nigdy nie będziesz programistą webowym, po prostu musisz dać coś od siebie i zainwestować "trochę" czasu. Przykładowo u mnie nie było jeszcze C++, dopiero podstawy poznam w klasie trzeciej, ale tak wyszło że napotkałem się na kurs Pana Mirosława w internecie. Zaciekawiło mnie to i zacząłem kupować książki, udzielać się w konkursach programistycznych mniejszych jak i większych.. To po prostu daje mi wolność. Co chcę, lub potrzebuję to sobie napiszę :) Słowem ogółu: Nie wiem co cię bardziej jara, mechatronika czy ogólna informatyka, ale gdybym miał ponowny wybór - pójść tu gdzie jestem, lub na cokolwiek innego, to poszedłbym tu gdzie jestem. Pozdrawiam, mam nadzieję że skleciłem coś motywującego :P