• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Parę problemów z ustawieniem zdjęć i wypozycjonowania

Object Storage Arubacloud
0 głosów
318 wizyt
pytanie zadane 22 kwietnia 2016 w HTML i CSS przez niezalogowany

Witam, mam parę problemów i prosiłbym o pomoc. ;)

Po otwarciu strony chcę uzyskać taki wynik: http://i.imgur.com/15yBqHj.jpg 1. tło ma być nie maksymalizujące się i na całą powierzchnię ekranu. Ponadto po najechaniu na konkretną ligę wyświetla się lista meczy: http://i.imgur.com/7SBUkQn.jpg

 

Mam parę problemów:

1. http://i.imgur.com/du45WS0.jpg - po lewej stronie występuje niepotrzebny pasek

2. http://i.imgur.com/Enehl1c.jpg - po prawo po najechaniu występuje niepotrzebny pasek

3. Po najechaniu myszką wyświetlają się loga, a powinny być widoczne od razu

4. Strona nie jest na cały ekran i da się ją powiększać i pomniejszać

 

HTML:

	<body>
		<footer>
			<div class="jeden"> <img src="grafika/loga/hiszpanska.png" />
			  <p class="text-hover">
					Lorem ipsum dolor ist
			  </p>
			</div>
			
			<div class="dwa"> <img src="grafika/loga/angielska.png" />
			  <p class="text-hover">
					Lorem ipsum dolor ist
			  </p>
			</div>
			
			<div class="trzy">Logo
			  <p class="text-hover">
					Lorem ipsum dolor ist
			  </p>
			</div>
			
			<div class="cztery">Logo
			  <p class="text-hover">
					Lorem ipsum dolor ist
			  </p>
			</div>
			
			<div class="piec">Logo
			  <p class="text-hover">
					Lorem ipsum dolor ist
			  </p>
			</div>
		</footer>
	</body>

 

 

CSS:

body{
	 margin: 0;
}


footer{
  width: 1920px;
  height: 1080px;
  overflow: hidden;
  position: relative;
  margin: 0 auto;
  background-color: red;
}

.jeden,.dwa,.trzy,.cztery,.piec{
  position: absolute;
  text-align: center;
  padding-top: 80px;
  box-sizing: border-box;
  overflow: hidden;
}

.jeden:after, .dwa:after, .trzy:after, .cztery:after, .piec:after{
  display: block;
  position: absolute;
  content: "";
  top: 0px;
  left: 0px;
  width: 1920px;
  height: 1080px;

}

.jeden{
  -ms-transform: matrix(1, 0, -0.3, 1, 150, 0);
  -webkit-transform: matrix(1, 0, -0.3, 1, 150, 0);
  transform: matrix(1, 0, -0.3, 1, 1, 0);
  background-color: #c1c1c1;
  width: 100%;
  height: 100%;
  float: left;
  z-index: 1;
    background-image: url('../grafika/tlo_1.png');
	
}
.dwa{
  float: left;
  left: 20%;
  -ms-transform: matrix(1, 0, -0.3, 1, 150, 0);
  -webkit-transform: matrix(1, 0, -0.3, 1, 150, 0);
  transform: matrix(1, 0, -0.3, 1, 1, 0);
 
  width: 100%;
  height: 100%;
  z-index: 2;
	 background-image: url('../grafika/tlo_2.png');
}
.trzy{
    float: left;
  left: 40%;
  -ms-transform: matrix(1, 0, -0.3, 1, 150, 0);
  -webkit-transform: matrix(1, 0, -0.3, 1, 150, 0);
  transform: matrix(1, 0, -0.3, 1, 1, 0);
  width: 100%;
  height: 100%;
  z-index: 3;
	 background-image: url('../grafika/tlo_3.png');
}

.cztery{
    float: left;
  left: 60%;
  -ms-transform: matrix(1, 0, -0.3, 1, 150, 0);
  -webkit-transform: matrix(1, 0, -0.3, 1, 150, 0);
  transform: matrix(1, 0, -0.3, 1, 1, 0);
  width: 100%;
  height: 100%;
  z-index: 4;
	 background-image: url('../grafika/tlo_4.png');
}

.piec{
    float: left;
  left: 80%;
  -ms-transform: matrix(1, 0, -0.3, 1, 150, 0);
  -webkit-transform: matrix(1, 0, -0.3, 1, 150, 0);
  transform: matrix(1, 0, -0.3, 1, 1, 0);
  width: 100%;
  height: 100%;
  z-index: 5;
	 background-image: url('../grafika/tlo_5.png');
}

.text-hover{
  display: none;
}
.jeden:hover, .dwa:hover, .trzy:hover, .cztery:hover, .piec:hover{
  width: 30%;
  z-index:6;
}

.piec:hover{
 left: 75%;
}

.jeden:hover .text-hover, .dwa:hover .text-hover, .trzy:hover .text-hover, .cztery:hover .text-hover, .piec:hover .text-hover{
  display: block;
}

 

Można sobie zobaczyć jak to działa tutaj: http://whowasbetter.c0.pl/home_page.php

Pozdrawiam i liczę na pomoc. ;)

komentarz 22 kwietnia 2016 przez Eimens Maniak (69,240 p.)

Poczytaj o flex i RWD

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 22 kwietnia 2016 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)

Problem możesz rozwiązać sam  tylko jeśli poczytasz o RWD 

 

komentarz 22 kwietnia 2016 przez niezalogowany
Każdemu można tak odpisać.

A ja poprosiłem o konkretną pomoc. ;)
komentarz 22 kwietnia 2016 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)
Powiedzmy zrobiłbym ci to ale wcześniej  właśnie napisałem ci o tym abyś poczytał o RWD bo  i dostosowanie elementów do strony i  te 4 problemy byś rozwiązał sam.

Używaj zamiast px -> procenty.

Na początku to wyzeruj wszytko czyli inaczej mówiąc zastosuj https://necolas.github.io/normalize.css/ lub  http://meyerweb.com/eric/tools/css/reset/
komentarz 23 kwietnia 2016 przez niezalogowany
Czytam ten kurs: https://www.footstep.pl/blog/strona-responsywna-tutorial i oni się posługują wartościami px, dla html określili tylko po 100%.

Więc jak mam robić w końcu?
komentarz 24 kwietnia 2016 przez niezalogowany

Ok, ogarnąłem. Mogę do danej rozdzielczości ekranu lub przeglądarki ustawić dane wymiary strony, ale niestety nie o to mi chodzi. Chciałbym, żeby ta moja strona działa tak jak startowa: whowasbetter.c0.pl Tło jest nieruchome względem przeglądarki.

Tak wygląda css tej strony:

body{
	background-image: url(../grafika/background_strona_glowna.png);
	background-size: cover;
	-moz-background-size: cover;
	-o-background-size: cover;
	background-position: center top;
	display: block;
	min-height: 100%;
	width: 100%;
	height: 100%;
	overflow: auto;
	margin-left: auto;
	margin-right: auto;
	background-repeat: no-repeat;
	background-attachment: fixed;
	margin: 0 auto;
	position: relative;
}

 

Lecz nie wiem jak zastosować go do tej drugiej stronie, gdzie jest już 5 różnych. Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

–1 głos
odpowiedź 22 kwietnia 2016 przez niezalogowany
edycja 22 kwietnia 2016
....
komentarz 22 kwietnia 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)

Po co ten <footer>? zrób to na divach wygodniej wiecej możliwosci 0 kombinowania

Rozwiń proszę bo jestem ciekawy.

komentarz 22 kwietnia 2016 przez niezalogowany
Jak niby w paincie..? Przecież to chodzi o to, że ucina niepotrzebnie lewy obrazek z lej strony, a prawy z prawej.
komentarz 22 kwietnia 2016 przez niezalogowany
Widzę że nadal sie nie rozumiemy ... Jak zrobisz obrazki obok siebie to bezie czesc z powtarzajacego sie obrazka a patrz : (następny komentarz)
komentarz 22 kwietnia 2016 przez niezalogowany
edycja 22 kwietnia 2016
....
komentarz 22 kwietnia 2016 przez niezalogowany

 .all 
 { 
     width: 100%; 
     height: 100% 
 }

w ten sposób, to wyświetla się tylko białe tło, nie ma zawartości, min-height i min-width - też dałem :p

komentarz 22 kwietnia 2016 przez niezalogowany
A żeby  to bardziej objaśnic to to nieucina tylko ty jakby je w bok przesówasz
komentarz 22 kwietnia 2016 przez niezalogowany
Ale obrazek po lewej stronie nie ma żadnego margin-left, a jest pasek nawet bez najechania myszką na div.
komentarz 22 kwietnia 2016 przez niezalogowany

Lepsze białe niż czerwone popierwsze a podrugie to zalażek do wszystkiego ale ok ...

Daj tam obrazek i po sprawie a jak to : KLIKNIJ

komentarz 22 kwietnia 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
Obracasz obrazek, dlatego masz ten pasek. Przesuń go w lewo o jego szerokość.

 

http://codepen.io/anon/pen/GZBQqm

Odkomentuj css i zobacz różnicę.
komentarz 22 kwietnia 2016 przez niezalogowany
A tego niewiedziałem ,że obracanie img może wywalić taki pasek rada dla mnie na przyszlość thx ! :D

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 198 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 500 wizyt
pytanie zadane 28 września 2016 w HTML i CSS przez Vromix Początkujący (410 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,045 wizyt

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...