• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Pozycjonowanie obrazków i przycisków TYLKO wewnątrz diva

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,044 wizyt
pytanie zadane 25 czerwca 2016 w HTML i CSS przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
zamknięte 25 czerwca 2016 przez Krzysiek_34

Witam.
Mam taki banalny problem i wiem jak go wykonać, ale zależy mi na innym sposobie wykonania.
Chodzi mi o pozycjonowanie obrazków i przycisków wewnątrz diva.
Na środku podstrony mam obszar o szerokości 1000px i wysokości 322px z szarym tłem, na którym chciałbym umieścić obrazki i przyciski.
Dokładnie chodzi mi o to, abym mógł pozycjonować obrazki i przyciski tylko w tym divie, a nie na całej podstronie.
Aktualnie zastosowałem position: absolute, ale przy pomocy tego sposobu pozycjonowania, to te przyciski i obrazki mogę pozycjonować na całej podstronie.
Co muszę poprawić w kodzie, abym mógł pozycjonować te obrazki i przyciski TYLKO w środku tego diva?

<div class="content">
				
	<a href="podstrona2.php"><div class="button" style="position: absolute; left: 250px; top: 212px">Przycisk1</div></a>
	<img src="obrazek1.jpg" width="42px" height="31px" style="border: 1px solid #000000; position: absolute; left: 186px; top: 209px" />
			
</div>
.content
{
	clear: both;
	width: 1000px;
	height: 322px;
	background-color: #808080;
	border-bottom-left-radius:.5em;
	border-bottom-right-radius:.5em;
}

.button
{
	color: white;
	background-color: #006633;
	font-size: 12px;
	float: left;
	width: 90px;
	line-height: 27px;
	text-align: center;
	outline-style: outset;
}

Brałem pod uwagę position: relative, ale ten sposób pozycjonowania robił bałagan w środku diva.
Zależy mi, abym ustalając pozycjonowanie obrazka i przycisku, np. wpisując left: 1px oraz top: 1px, to ten obrazek i przycisk ma się znaleźć po lewej na górze.

komentarz zamknięcia: Problem został rozwiązany i temat uważam za zamknięty.

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 25 czerwca 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
Nadaj rodzicowi position: relative, wtedy dzieci będą pozycjonowały się absolutnie względem rodzica.
komentarz 25 czerwca 2016 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

Jak nadać rodzicowi position: relative w tym moim kodzie?

1
komentarz 25 czerwca 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
Nadaj divowi "content" position: relative; Dzięki temu, elementy które się w nim znajdują jeśli dostaną position: absolute, to będziesz je pozycjonował względem .content, a nie okna przeglądarki.

 

http://codepen.io/anon/pen/RRKQGb - odkomentuj to position: relative; w .content i zobacz jak to działa.
komentarz 25 czerwca 2016 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

Przy takim zapisie, pozycjonowanie przycisków jest OK:

<div class="content">
                 
	<a href="podstrona2.php"><div class="button" style="position: absolute; left: 70px; top: 20px">Przycisk1</div></a>
	<a href="podstrona2.php"><div class="button" style="position: absolute; left: 70px; top: 70px">Przycisk2</div></a>
	<a href="podstrona2.php"><div class="button" style="position: absolute; left: 70px; top: 120px">Przycisk3</div></a>
	<a href="podstrona2.php"><div class="button" style="position: absolute; left: 70px; top: 170px">Przycisk4</div></a>
	<a href="podstrona2.php"><div class="button" style="position: absolute; left: 70px; top: 220px">Przycisk5</div></a>
	<a href="podstrona2.php"><div class="button" style="position: absolute; left: 70px; top: 270px">Przycisk6</div></a>
             
</div>
.content
{
	clear: both;
	width: 1000px;
	height: 322px;
	background-color: #c0c0c0;
	border-bottom-left-radius:.5em;
	border-bottom-right-radius:.5em;
	position: relative;
}

Pozostało jeszcze pozycjonowanie obrazków. Połowa roboty już wykonana.smiley

0 głosów
odpowiedź 25 czerwca 2016 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
Dla pozycjonowanego elementu daj position:relative; :)
komentarz 25 czerwca 2016 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

Zastosowałem position: relative dla przycisków i nie jest dobrze:

<div class="content">
                 
	<a href="podstrona2.php"><div class="button" style="position: relative; left: 70px; top: 20px">Przycisk1</div></a>
	<a href="podstrona2.php"><div class="button" style="position: relative; left: 70px; top: 70px">Przycisk2</div></a>
	<a href="podstrona2.php"><div class="button" style="position: relative; left: 70px; top: 120px">Przycisk3</div></a>
	<a href="podstrona2.php"><div class="button" style="position: relative; left: 70px; top: 170px">Przycisk4</div></a>
	<a href="podstrona2.php"><div class="button" style="position: relative; left: 70px; top: 220px">Przycisk5</div></a>
	<a href="podstrona2.php"><div class="button" style="position: relative; left: 70px; top: 270px">Przycisk6</div></a>
             
</div>

Przycisk1 jest OK, ale Przycisk2 - Przycisk6 coraz bardziej schodzi w prawo, a przecież do każdego wpisałem left: 70px.

komentarz 25 czerwca 2016 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
pokaż klasę button i content

u mnie na codepenie wszystko działa, więc tam musi być coś nie tak.http://codepen.io/anon/pen/pbRayr
komentarz 25 czerwca 2016 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

Tu masz klasę content i button:

.content
{
	clear: both;
	width: 1000px;
	height: 322px;
	background-color: #808080;
	border-bottom-left-radius:.5em;
	border-bottom-right-radius:.5em;
}

.button
{
	color: white;
	background-color: #006633;
	font-size: 12px;
	float: left;
	width: 90px;
	line-height: 27px;
	text-align: center;
	outline-style: outset;
}

Wklej kod tutaj albo na jsfiddle, bo na codepen.io nie widzę kodu.

1
komentarz 25 czerwca 2016 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
Przyczyną problemu jest float: left. Usuń to, w tym przypadku to jest Ci zupełnie niepotrzebne a w dodatku wszystko psuje.
komentarz 25 czerwca 2016 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

Usunąłem float: left z diva "button":

.button
{
	color: white;
	background-color: #006633;
	font-size: 12px;
	width: 90px;
	line-height: 27px;
	text-align: center;
	outline-style: outset;
}

 

komentarz 25 czerwca 2016 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
No i powinno działać. Przed chwilą testowałem i było ok.
komentarz 25 czerwca 2016 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
Z przyciskami jest już OK. Pozostało mi pozycjonowanie obrazków.
komentarz 25 czerwca 2016 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
No panie no to background-image dla diva dajesz, position relative i gotowe
komentarz 25 czerwca 2016 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

Poradziłem już sobie z pozycjonowaniem obrazków.

Panowie, dzięki za pomoc.wink

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 134 wizyt
pytanie zadane 15 listopada 2016 w HTML i CSS przez Dar3Q Obywatel (1,200 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 153 wizyt
pytanie zadane 16 lipca 2016 w HTML i CSS przez czujek22 Dyskutant (7,670 p.)

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...