• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

gvim i nasm konfiguracja

0 głosów
752 wizyt
pytanie zadane 9 kwietnia 2016 w Assembler przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
Cześć, jak zacząć programowanie w assemblerze z pomocą gvim i nasma?  Polecono mi gvima jako środowisko i nasma jako... właściwe co to nasm, i jak skonfigurować gvima żeby dało się programować? Jestem w tym temacie całkowicie nowy ale chciałbym się czegoś nauczyć. Dziękuję za odpowiedzi.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 9 kwietnia 2016 przez niezalogowany

GVIM to jedynie edytor w którym możesz pisać. NASM to asembler czyli:

Asembler (ang. assemble – składać) to program dokonujący tłumaczenia języka asemblera na język maszynowy, czyli tzw. asemblacji. Jest to odpowiednik kompilatora dla języków wyższych poziomów. Program tworzony w innych językach programowania niż asembler jest zwykle kompilowany do języka maszynowego (wyniku pracy asemblera), a następnie zamieniany na kod binarny przez program asemblera.

Jeśli zaczynasz z asmem to polecam: https://www.youtube.com/playlist?list=PL7CA8FE35B665D4DD

komentarz 9 kwietnia 2016 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
Robię tak jak on, ściągnąłem tego asmloadera, jak uruchomiłem to się pojawił i zniknął. A jak do nasma wpisałem asmloader o wyskakuje błąd
komentarz 9 kwietnia 2016 przez niezalogowany
Uruchamiaj z konsoli asmloader.
a jaka to komenda?
Gdybyś oglądał uważnie filmik to byś nie zadawał żadnych pytań. Tam wszystko jest pokazane. Po drugie żadna komenda po prostu nazwa i tyle.
komentarz 9 kwietnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

Ja polecam FASM Tomasza Grysztara. Moim zdaniem najlepszy, i ma bardzo dobrą dokumentację. FASM jest cały czas aktywnie rozwijany i posiada stosunkowo dużą i aktywną grupę użytkowników, którzy uczestniczą w jego rozwoju. Powstaje również jego port na architekturę ARM, a także jest wykorzystywany przy tworzeniu systemu operacyjnego MenuetOS, pisanego wyłącznie w asemblerze.

ale właśnie tak uruchomiłem i wywala błąd że nie rozpoznaje
Bo pewnie nie masz go dostępnego z lini poleceń. Podaj pełną ścieżke

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 487 wizyt
pytanie zadane 27 sierpnia 2018 w Assembler przez Cixo Gaduła (4,070 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 4,558 wizyt
pytanie zadane 21 października 2017 w Assembler przez Bish0p Obywatel (1,940 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 894 wizyt
pytanie zadane 19 stycznia 2017 w Assembler przez niezalogowany

93,742 zapytań

142,678 odpowiedzi

323,299 komentarzy

63,326 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...